Valerio is een nieuwe Frans/Ierse groep rond de in België woonachtige Ierse violist Kieran Fahy (ook Shantalla) en drie Franse muzikanten, Julie Biget (zang, gitaar, mandoline, bouzouki en Bodhran), Serge Desaunay (accordeon) en Julien Favreuille (sopraansax). Op hun debuutalbum The humours of Altan tonen ze een geheel eigen kijk op keltische muziek. Aanstaande zondagmiddag (27/2) treedt Valerio op in het Arsenaaltheater in Vlissingen (15 uur). Vanavond (do 24/2) is Kieran Fahy te gast in het Vlaamse radio-programma De Groote Boodschap, tussen 21 en 23 uur op VRT Radio 1. (www.radio1.be).

De groep Valerio ontleent haar naam aan het nummer The great Valerio, dat ooit werd geschreven door Richard Thompson. Op het album van Valerio staat een bewerking van dit fraaie nummer.

In de Provinciale Zeeuwse Courant besteedt Marius Roeting in een lezenswaardig artikel aandacht aan deze nieuwe veelbelovende formatie. Ook sprak Roering met Kieran Fahy. Uit zijn artikel komt de volgende passage over het ontstaan van Valerio.

...Kieran Fahy en Serge Desauney ontmoetten elkaar voor de eerste keer in 1983 in het Ierse stadje Tuam. Serge Desaunay, een van de grootste Franse accordeonisten, speelde onder meer in de legendarische Franse folkgroep La Chiffonie, maar begeleidde ook grootheden als Charles Aznavour en Serge Gainsbourg, de Sardijnse zangeres Elena Ledda en de Bulgaarse klarinettist Ivo Papasov. Het geeft de veelzijdigheid van deze muzikant aan en het is daarom niet verwonderlijk dat hij ook uitblinkt in de jigs, reels en airs. Dat de beide muzikanten besloten een groep te formeren was niet direct gepland.,,Op de terugweg van een optreden besloot ik bij Serge in Lille langs te gaan'', vertelt Kieran Fahy. ,,Daar repeteerde hij met een aantal mensen voor een big band. Het kwam tot een spontane sessie en er hing magie in de lucht. Uiteindelijk speelden we met Julien Favreuille en Julien Biget tot in de kleine uurtjes. We zeiden tegen elkaar: 'als we nu nog een goede zanger vinden, dan hebben we een groep'. Toen begon Julien Biget liederen te zingen en Valerio was een feit.''...