De Vlaamse topgroep Ambrozijn beschouwt haar komende clubtour als een ontdekkingsreis naar haar eigen toekomstige repertoire. Gitarist-zanger Tom Theuns, zegt in een vraaggesprek met Folkforum.nl over de aard van hun nieuwe nummers dat hij daarover zelf nog vol vragen zit: ‘Het is nog vroeg om een totaalzicht te krijgen, daarvoor dient deze clubtoer eigenlijk. Zo kunnen we de nieuwe ideeën toetsen en laten groeien'. En: ‘Momenteel willen we zoveel mogelijk onze originele sound nastreven, proberen een ‘ambrozijn-vibe' rechtstreeks op de schijf te zetten: viool, accordeon, gitaar en stem.'

Tijdens de uitgebreide clubtour, die aanstaande vrijdag start in Brugge is Ambrozijn ook in Nederland te zien en wel op 15 maart in café Alleman in Gemert, 18 maart tijdens het midwinter Triskell-festival in Theater Landgraaf en 10 april in het Koningstheater in Den Bosch. Begin volgend jaar komt de opvolger van het album Botsjeribo uit. Deze clubtour wordt dus ondermeer benut om repertoire voor dat nieuwe album uit te testen.

Botsjeribo was afgelopen jaar het eerste album zonder lead-zanger Ludo Vandeau. Ambrozijn slaat daarop een nieuwe weg in, met meer plaats voor Angelsaksisch singer-songwriter materiaal. Maar ook komen nog steeds swingende folky deunen aan bod. Dansjes die ondanks de hoge snelheid waarmee ze soms gespeeld worden, ruimte laten voor verfijnde detaillering waartoe violist Wouter Vandenabeele, accordeonist Wim Claeys en gitarist Tom Theuns in staat zijn.

tom theuns
TomTheuns in actie op Folkwoods 2004, foto Ronald Rietman

Benieuwd of Ambrozijn deze nieuwe Botsjeribo-koers voortzet, legden wij gitarist/leadzanger/liedschrijver Tom Theuns een aantal vragen voor:

FF-Henk: Ik lees dat er tijdens jullie clubtour ook nieuw materiaal aan bod komt. Ligt dat in het verlengde van de angelsaksische nummers op Botsjeribo? Of iets meer richting Frans chanson? Of toch weer iets meer a la het 'oude' Ambrozijn?
Tom: Omdat we midden in het creatief proces zitten kan ik daar eigenlijk nog niets over zeggen. Laat ik antwoorden op je vraag dat we momenteel zelf met vragen naar antwoorden zitten.


FF-Henk: Gaat de piano een belangrijker rol spelen? Of andere instrumenten?
Tom: Momenteel willen we zoveel mogelijk onze originele sound nastreven, proberen een ‘ambrozijnvibe' rechtstreeks op de schijf te zetten: viool, accordeon, gitaar en stem. Misschien nemen we er hier en daar een percussionist bij. Het is nog vroeg om een totaalzicht te krijgen, daarvoor dient deze clubtoer eigenlijk. Zo kunnen we de nieuwe ideeën toetsen en laten groeien. Niets zo kritisch als een cafépubliek, daar
moet ge niet met zever afkomen.


FF-Henk: Je weet dat ik jullie nieuw ingeslagen weg prachtig vind. Maar ik hoor ook links en rechts kritiek. Op jouw stem in vergelijking met die van Ludo, op het loslaten van het Vlaams etc. Dat zal jou ook wel ter ore komen. Trek jij je daar iets van aan? Het is toch min of meer jouw project en jij zult toch hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor de richting die jullie ingeslagen zijn.
Tom: Ik heb die kritiek ook gehoord en ik had me er ook op voorhand aan verwacht. Mensen hechten zich aan een beeld/klank van een groep en bij plotselinge verandering is het normaal dat er verontwaardigde reacties zijn. Maar tegelijkertijd zijn er heel veel positieve reacties gekomen, we hebben met A Song veel airplay gekregen, in De Standaard waren we CD van de week, enz. Dat zijn de dingen die dan tellen , niet de mening van enkele dwaze TAK'ers bijvoorbeeld (=Taal Aktie Komite). Bon, kritiek blijft natuurlijk pikken en dat is maar goed ook; bij mij werkt dat stimulerend.

FF-Henk: Ik had eerlijk gezegd verwacht dat jullie misschien wel meer in het alternatieve rockcircuit aan bod zouden komen na Botsjeribo. Jij ook?
Tom: Eigenlijk niet nee, tegenwoordig is alles zo geformated. Op Botsjeribo staan verschillende stijlen en elke stijl schiet wel ergens in een verkeerd alternatief keelgat. De folkies blijken toch nog altijd de meest open geest te hebben. Zij zijn de ware alternativo's.

FF-Henk: Hoe verloopt de verkoop van Botsjeribo?
Tom: Heel goed, hij wordt nu ook in Frankrijk en Duitsland verdeeld en die hebben al bijbesteld. Dus het geld voor de volgende is er!

FF-Henk: Ludo Vandeau liet een jaar terug nog in het midden of hij misschien ooit opnieuw met jullie zou gaan touren, of wellicht naar Ambrozijn zou terugkeren. Is daar nog steeds sprake van of is dat een gepasseerd station?
Tom: Niet voor de volgende CD, ik heb zelf nog teveel te vertellen. Ik mis soms wel onze samenzang maar die zal er pas terug zijn als het repertoire zich daarvoor opdringt.

FF-Henk: Ik zie dat jij samen met Wouter weer als Griebo naar Eindhoven komt. Dat
soort nevenprojecten blijf je doen? Je werkt ook samen met Soetkin Collier in een
duo, zag ik. Soetkin heeft ooit bij Ambrozijn gespeeld is 't niet? Misschien
overwogen om haar weer naar Ambrozijn te halen?
Tom: Soetkin en ik hebben als duo een heel eigen repertoire en ook live een aparte sfeer en dat willen we zo houden. Verder ben ik momenteel heel enthousiast bezig met de CD opnames van Aurelia, een experimenteel, akoestisch trio met Aurélie Dorzée (Trio Trad) op viool, Stephan Pougin (Pantha Rei) op percussie en ik, gitaar en vocale sferen. Eigen composities. In Wallonië loopt dat al heel goed. Ik geloof dat we op het Triskell zomerfestival (in het Limburgse Merkelbeek, Red.) komen spelen om de CD voor te stellen. En ook enkele festivals hier in Vlaanderen.

Zie voor de tourdata onze rubriek Agenda.
Zie ook: www.ambrozijn.be.