shantalla
Shantalla

Afscheid is in meer dan één opzicht hét sleutelwoord bij het concert van Shantalla op zaterdag 7 mei in Oisterwijks Cultuurcentrum Tiliander.

Voor wie de succesvolle Iers-Keltische formatie in huidige line-up live wil bewonderen, wordt dit één van de laatste mogelijkheden. Zowel groepsbepalende zangeres Helen Flaherty als violist Kieran Fahy stappen voor onbepaalde tijd uit de groep om zich meer te concentreren op andere projecten. Hierdoor lijkt Shantalla een ongewisse toekomst tegemoet te gaan. Voor Groeten Uit Oisterwijk is het bovendien het afscheid uit Tiliander. Maar voor de lokale podiumorganisatie lijkt de toekomst intussen minder ongewis, hoewel haar voortbestaan het afgelopen halfjaar aan een flinterdun draadje hing.

GUO's levenswandel in het Oisterwijkse is zacht uitgedrukt grillig te noemen. Opgejaagd, platzak en dakloos gemaakt door een tegenwerkend college van B&W, overleefde GUO in haar eerste bestaansjaren ondanks de gemeente Oisterwijk om de lokale annalen in te kunnen als eerste initiatief dat met een uitgebalanceerde programmering een vruchtbare voedingsbodem legde voor professionele podiumkunst. Eind vorig jaar leek het stichtingsbestuur van Tiliander GUO alsnog de nekslag toe te dienen door de directie van Theaters Tilburg bij haar programmering te betrekken en GUO uit concurrentie-overwegingen een huurverbod op te leggen.

Daarop herpakte GUO zich, stortte met een nieuw beleidsplan een stevig fundament voor zichzelf, legde contacten tot nadere samenwerking met vergelijkbare initiatieven zoals de Triskell-organisatie in het Zuid-Limburgse Merkelbeek en hulde zich in een geleidelijk aanwassende en meer dan ooit gemotiveerde vrijwilligers- en sponsorkern. Waaronder een drukker die de komende maanden samen met en voor GUO 20.000 seizoensbrochures gaat produceren en huis-aan-huis distribueren. En een webmaster dankzij wie GUO één dezer dagen haar vernieuwde website www.do.nl/guo ten luchtdoop houdt zodat er weer digitaal gereserveerd kan worden.

Nieuw onderdak voor haar serie akoestische concerten volgend seizoen vond GUO in 't Boerderijtje, het sfeervolle stukje Brabants erfgoed aan de Oisterwijksedreef tussen Oisterwijk en Haaren. Saillant detail: frontvrouwe Helen Flaherty van Shantalla staat met haar ‘Friends' volgend seizoen bij GUO geprogrammeerd, evenals overigens het plezante Dommelvolk dat met haar aanstekelijke Brabo-folk enkele weken geleden nog een uitverkocht Tiliander plat speelde. Onder de overige akoestische smaakmakers doorheen het seizoen: Allan Taylor, Dayna Kurtz, Danny Guinan en Ambrozijn.

Shantalla dus...
Maar eerst nog Shantalla dus om smaakvol mee af te ronden. De schatbewaarders en de toekomst van de Ierse en Keltische muziek, zo werden ze in de afgelopen zeven jaren wel getypeerd. De vijf groepsleden beschouwden het als hun missie om Ierse en Schotse folk internationaal onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Getuige enthousiaste reacties van pers en publiek op concerten en cd's hebben ze deze missie gretig en met verve volbracht.

Opgewekte jigs & reels, afgewisseld met fraaie ballads waarin het enige niet-Ierse groepslid, de Schotse zangeres Helen Flaherty, zich manifesteert als stralend middelpunt. De muzikanten voelen zich verwant met illustere voorgangers als The Bothy Band en Planxty die baanbrekend werk voor de Ierse muziek verrichtten. Ondanks haar afscheid na zeven vette jaren heeft Shantalla niets aan enthousiasme ingeboet. Tot de allerlaatste noot blijft elk concert als een nieuwe uitdaging met een zorgvuldige opbouw die niet zelden toewerkt naar een gastoptreden met Ierse dans.

Naast zang hanteert Shantalla viool, uillean pipes, accordeon en gitaar. Een heruitgave van haar debuut-cd reikte vier jaar geleden tot een tweede plaats in de Celtic Radio Charts om daar maar liefst een half jaar stand te houden. Ook opvolger Seven Evenings, Seven Mornings trok afgelopen jaar wereldwijd en beklijft minstens zo succesvol.

Dit ‘afscheidsconcert' van Shantalla op zaterdag 7 mei begint om 20.30 uur. Tickets kunnen worden gereserveerd op www.tiliander.com en van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur op 013 - 5217220 of aan de balie van Tiliander.