Andy Statman - On Air - Tradition & Moderne GmbH T&M 033 (distributie Music & Words)

andy statman - on air

Hij speelt klarinet en mandoline. Dat is het gemakkelijke deel van Andy Statman. Deze chassidische jood uit Brooklyn (New York) maakt muziek die niet zomaar te duiden is. In 2003 werd een concert van het Statmantrio opgenomen door het Duitse Radio Bremen. Dat is het eerste deel geworden van een On Air-reeks met historische en eigentijdse live-opnamen.

Andy Statman gaat al een jaar of veertig mee in het muziekvak. Hij speelde al met grote namen uit diverse genres: Bob Dylan (folk), Dr. John (blues), Stephane Grappelli (jazz), Vassar Clements (bluegrass) en The Grateful Dead (rock). Onder zijn eigen naam speelt hij met een trio. De begeleiding van Statman bestaat uit Jim Whitney op contrabas en Larry Eagle op drums en percussie. In 53 minuten passeren vier nummers de revue. Twee klezmer-standards en twee Amerikaanse folktraditionals, die door het trio bewerkt zijn en met de nodige improvisatie gespeeld worden.

Improvisation/Reb Michel's Niggun. Dit is een melodie uit de chassidische traditie, die al meer dan 200 jaar oud is. Al improviserend met de klarinet bouwt Statman het nummer op.

East Virginia Blues. Hier wordt met de mandoline in de hoofdrol een heel fijne blues gespeeld. Uitgangspunt is een oude tune uit de Appalachen, met hier en daar uitstapjes naar jazzy thema's.

Cherokee Shuffle. Dit nummer (op mandoline) begint met een ter plekke bedachte improvisatie, waar de bluegrass in doorklinkt, en gaat vervolgens over in een variant op een oude fiddle-tune, met een lekkere bassolo tussendoor.

Yiddisheh Chussid'l Tantz. Traditioneel klezmerbegin met klarinet, maar al snel wordt er in vrije stijl geïmproviseerd.

Er wordt virtuoos gespeeld door de drie musici. De begeleiding is redelijk sober gehouden, zodat klarinet en mandoline inderdaad de hoofdrol spelen. Hoe vaker je de cd beluistert, hoe meer je erin hoort. Ik ben niet zo'n fan van vrije stijl-improvisaties, dus het laatste nummer boeide me niet zo heel erg, hoewel die klarinet bij vlagen wel indruk maakt. De eerste drie stukken vind ik goed, met veel variatie en diverse stijlen. Klezmer, jazz, bluegrass en blues zul je zelden samen tegenkomen op een cd. Toch is dat precies wat op deze On Air staat. Muziek dus die niet in een hokje past, maar uitstekend geschikt is voor wie een brede smaak heeft.

Mirjam Adriaans, waardering 8-