Op 13 november geeft de Noord-Italiaanse groep Dindelon een concert in de stedelijke muziekschool in Groningen. Daaraan voorafgaand geven de leden ook enkele workshops.

Praktische informatie

datum          zondag 13 november 2005
locatie         stedelijke muziekschool ( St.Jansstraat 7, Groningen)
aanvang    20.30 uur (kaartverkoop aan de zaal vanaf 20.00 uur)
entree          € 9,00
voorverkoop   € 8,00 bij O'Ceallaigh Irish Pub (Kattendiep 13, Groningen)
tel. reserveren 050 - 3694848 (muz.school) of 050 - 3022380
bijzonderheid workshops voor trekharmonica, draailier en zang op zaterdag 12 en zondag 13 november

Dindelon
Het noorden van Italië kent een rijke en gevarieerde muziektraditie en de vier muzikanten van Dindelon zijn daar als geen ander thuis in. Bij wijze van studieproject begonnen ze in 1999 onderzoek te doen naar overgebleven dansmuziek, liederen en dansen van de regio Lombardije. Daarin werden ze gesteund door de mensen van Folkclub Ethnosuoni in Casale Monferrato. Maurizio Martinotti, ooit de drijvende kracht achter het fameuze La Ciapa Rusa, vormt overigens de spil van Ethnosuoni, een club en tevens platenlabel die zeer actief zijn in het promoten van regionale muziek.

Voor Dindelon resulteerde deze hulp in een fraaie CD getiteld La Rosa e la Ramella. Het geluid van Dindelon klinkt met een bezetting van draailier, doedelzak, trekharmonica en zang behoorlijk traditioneel, maar de bewerkingen en uitvoering van de nummers zijn dat allesbehalve. Draailier en trekharmonica gooien soms verbluffend complexe begeleidingsritmes in de strijd en doedelzak en piffero (locale, eenvoudige variant van de klarinet) gaan regelmatig in solo's op zoek naar de vrijheid.

Deze instrumentale virtuositeit wordt uiteraard gecomplementeerd door mooie liedjes die voornamelijk gezongen worden door Simona Scuri; soms wordt ze bijgestaan door de stem van draailierspeelster Caroline Tallone.

Het muzikale beeld dat Dindelon biedt is een boeiende combinatie van de gevarieerde tradities van Lombardije en de eigen inbreng en creativiteit van de vier muzikanten.

Workshops Italiaanse muziek en zang
Dindelon geeft op zaterdag en zondag workshops voor trekharmonica- en draailierspelers en een zangworkshop.

tijden zaterdag van 9.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00 uur, zondag van 15.30 tot 17.00 uur
locatie stedelijke muziekschool Groningen (St. Jansstraat 7)
kosten instrumentworkshops: € 70,00, zangworkshop: € 45,00. Leerlingen van de muziekschool en jongeren tot 18 jaar betalen respectievelijk € 45,00 en € 20,00. Workshopdeelnemers betalen € 4,00 entree voor het concert.
opgave stuur een briefkaart met naam, adres, tel.nummer, leeftijd en de gekozen workshop naar St. Folk Groningen, Velduil 17, 9781 RK in Bedum. Maak tegelijkertijd het lesgeld over naar girorekening 3465872 t.n.v. Stichting Folk Groningen o.v.v. ‘workshop Dindelon'.

Er is een beperkt aantal plaatsen; plaatsing geschiedt op volgorde van betaling.

info voor meer info over de workshops kun je's avonds bellen met Geraldien van Mechelen , 050 - 3022380 of met Geert Oude Weernink, 0598 - 450103

Let op !! Alle prijzen zijn exclusief maaltijden en drankjes. Deelnemers regelen zelf hun overnachting en maaltijden.

de workshops ..........

Caroline Tallone > draailier
De draailierworkshop is voor zowel beginners als gevorderden. Aan de orde komt uiteraard het spelen van Noorditaliaanse melodieën maar ook het onderhoud van je instrument wordt besproken. Indien er uiteenlopende niveau' s zijn, wordt de groep opgedeeld. Het is belangrijk dat je een goed werkend instrument meeneemt.

Andrea Capezzuoli > trekharmonica stemming C/F
Deze groep is bedoeld voor lichtgevorderde en gevorderde spelers.
Andrea gaat aan het werk met vier dansmelodieën uit het noorden voor de lichtgevorderden (scottish, valzer, giga) en de gevorderde spelers werken aan een bergamasco en een saltarello.

Simona Scuri > zang
Deze workshop staat open voor iedereen, ongeacht zijn of haar niveau, die het leuk vindt eens in het Italiaans te zingen. Er staan in ieder geval een slaapliedje en een gezongen dansmelodie op het programma. Simona zal in overleg met de deelnemers tussen de bedrijven door ook een paar eenvoudige Italiaanse dansen aanleren.

info over de groep vind je op www.dindelon.it.