Een van de opmerkelijkste muzikale belevenissen tijdens de eerste week van het grote China Festival dat zich momenteel in Amsterdam afspeelt, het Hubei Chime Bells Orchestra, is woensdag 12 oktober nog eens te beleven in Antwerpen.

Het gaat om een bijzonder klokkenspel met replica's van de 2500 jaar oude bronzen klokken van Markies Yi. De veertien musici van het ensemble vertolken traditionele en nieuw gecomponeerde muziek voor vierenzestig bronzen klokken, klankstenen en traditionele instrumenten.

Dit klokkenspel was, behalve in de prestigieuze Arthur M. Sackler Gallery in Washington, nog maar zelden buiten China te bewonderen.

In 1977 werd in het noorden van de Chinese provincie Hubei toevallig het graf van Zeng Hou Yi (433 voor Christus) aangetroffen. In het graf lagen niet alleen de lichamen van eenentwintig gewurgde jonge vrouwen. Het bevatte ook de belangrijkste muziekarcheologische vondst ooit in China gedaan: een set van vierenzestig bronzen klokken met een totaalgewicht van tienduizend kilogram, naast een reeks klankstenen. Meer dan tweeduizend vijfhonderd jaar geleden werden de klokken bespeeld bij banketten, feesten en bij plechtige offerrituelen.

Het Hubei Chime Bells Ensemble baseert zich voor zijn uitvoeringen op de oudst bekende Chinese muzieknotatie die dateert uit de tiende eeuw. Op de klokken zelf staat de vergevorderde muziektheorie beschreven en de juiste verdeling van het octaaf in twaalf tonen. De klokken vormen het oudst bekende orkest ter wereld. Ze mogen de Volksrepubliek niet verlaten, maar werden nauwkeurig gekopieerd. Deze replica doen nu voor het eerst Europa aan. Dertien muzikanten bespelen met veel grandeur een repertoire dat bestaat uit bewerkingen van oude Chinese muziek naast nieuw gecomponeerd werk voor deze instrumenten.

Het concert in Antwerpen is de resultante van een jarenlange samenwerking tussen deSingel en Sfinks in de muziekreeks 'westers-niet westers'. In die reeks volgt vrijdag 28 oktober een concert door De Draaiende Derwisjen van Konya (Turkije) en dinsdag 15 november Monâjât Yulchieva en ensemble (Oezbestan)

Het Hubei Chime Bells Ensemble is woensdag 12 okt van 20:00 - 21:50 uur te beleven in deSingel - Blauwe Zaal - Desguinlei 25 - 2018 Antwerpen. Entree €20, €15 (-25/65+ €15, €10 / -19 jaar €8). bespreekbureau: 03/248 28 28, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.desingel.be.