Dommelvolk en Brabants verteller Niels van de Ven openen zondag 16 oktober het seizoen van Groeten Uit Oisterwijk in hun nieuwe onderkomen: 't Boerderijtje aan de Oisterwijksedreef 12 tussen Oisterwijk en Haaren. Het begint om 20.30 uur, maar de kassa opent een half uur eerder. Reserveren kan nog zolang de voorrraad strekt op www.do.nl/guo.

Het Brabantse Dommelvolk had in de jaren 70 en 80 veel succes. Humor is altijd een sterke kant geweest van de vier muzikanten. Zo zongen zij op hun lp Nr.100 zonder blikken of blozen gedragen á capella "ik ben niks nie op m'n gemak, 'k ben aon dun helen dunne slappe kak...". En dat in een tijd (1980) waarin tal van folkies maar al te graag getuigden van hun engagement .

Nadat Dommelvolk in '84 was gestopt, maakte de groep in 2000 een voorzichtige comeback. Op het podium van het International Folk Festival Tilburg stonden ze er opeens weer, net zoals vroeger: Ad van Genechten (zang, gitaar, cister), Bert Spin (accordeon, harmonium, piano, zang), Steeph Custers (viool, altviool en zang) en Jitze Kopinga (kontrabas, gitaar, zang). De schouwburg stond op z'n kop. Er volgden daarna nog enkele optredens, allemaal even succesvol, zoals op het festival Folkwoods in Eindhoven. Daarna werd het weer stiller. Sporadisch traden ze nog op. Totdat ze dit voorjaar mateloos succes hadden in een samenwerkingsverband met Wè-nun Henk. Die tour bleef beperkt tot slechts vier concerten.

dommelhenk
Dommelvolk eerder dit jaar met Wè-nun Henk, foto Ronald Rietman

Bert Spin toen: 'Dat is met opzet. Dommelvolk is een groep in ruste... Het is niet de bedoeling om weer opnieuw serieus op te starten. Over een vervolg is nog niet nagedacht. Maar ja, als er genoeg interesse is, en men vindt het niet erg als Dommelvolk wederom wat oude koeien uit de sloot haalt, dan wie weet."

In Oisterwijk hebben ze niets tegen oude koeien zolang die tenminste door Dommelvolk uit een sloot worden gehaald. Dus staan ze zondagavond in 't Boerderijtje. Zonder opsmuk, zonder een spier te vertrekken en zonder (of met?) de minste pretentie doen ze de Dubbele Moord te Loon Op Zand dunnetjes over, laten ze Lief Lijneke de pastoor z'n kont aflebberen, raken ze aan D'n Dunne terwijl ze met hun zatte kloten hun Klompen tellen, laten ze hun krijsend Varken aan ‘de leer' een droeve dood sterven, de Wijvenbeul zijn geëmancipeerde vrouw teveel afrossen, de Sterke Boerensmid zijn struise vrouw met die kale, sjieke meneer buiten bonjouren en Dubbele Toon teveel zuipen in die kroeg in Udenhout. En dat alles droog aan elkaar geluld door opper-sauwelaar Ad van Genechten.

Natuurlijk vormt Dommelvolk het plezante hoofdgerecht van de avond. Neemt niet weg dat het andere programmaonderdeel ook wel eens amusant kan uitpakken: Niels van de Ven vertelt. Normaal heeft deze Moegestenaar praatjes in de Oisterwijkse gemeenteraad, altijd in keurig beschaafd ABN, maar wie hem een beetje kent van de lokale MTV-radio weet wel dat hij er in dialect ook wat van kan.

Dommelvolk en Niels van de Ven. Zondag 16 oktober aanvang 20:30 uur. Locatie: 't Boerderijtje aan de Oisterwijksedreef 12 tussen Oisterwijk en Haaren.
Zie ook www.do.nl/guo.