In het Luxortheater in Zutphen is zondag 23/10 een middag met film en muziek, met als thema Folk van Europa. Om 12 uur draait de film "Lomax, the songhunter", van Rogier Kappers. Vanaf 14.30 uur brengt de groep Poitín ballades, volksmuziek en fairy-tales uit Ierland en Schotland.
Film
Rogier Kappers won met "Lomax, the songhunter de 1e prijs van het filmfestival Utrecht in de categorie: beste lange documentaire van 2005. De film handelt over Alan Lomax (1905-2002), `de liedjesjager'. Zijn leven was gewijd aan het vastleggen van volksliedjes voordat ze voorgoed zouden verdwijnen onder invloed van de moderne muziekindustrie. Regisseur Rogier Kappers reist Lomax achterna en houdt op zijn beurt opnieuw een speurtocht naar bijna vergeten volksmuziek in Engeland, Schotland, Spanje en Italië.

Muziek
Het trio Poitín, bestaande uit zangeres Annelie Brinkhof, harpist Bouke Feleus en piper en percussionist Roelof Rosendal, brengt sfeervolle ballades en fairy-tales uit Schotland en Ierland. Vrolijke, melancholieke liederen worden afgewisseld met pittige dansmelodieën maar ook de slow-airs worden niet vergeten. Het trio put uit de haast bodemloze Keltische bron van jigs, reels & hornpipes.

De folkmiddag is georganiseerd door Odeon Podium Wereldmuziek. Het begint zondag 23/10 om 12.00 uur in het Luxor Theater, Houtmarkt 64, 7201 KM Zutphen. Reserveren: tel. 0575-513750. Wie donateur wil worden van Odeon Podium Wereldmuziek, belt 0575-561409. Hier kun je ook een abonnement bestellen: 8 wereldmuziekconcerten voor €55,-. Meer informatie is te vinden op www.wereldmuziek.nl.
Geluidsfragmenten van Poitin zijn te beluisteren via www.speelman.nl/ensemble/poitin.