In De Molenberg in Delfzijl staat dinsdagavond 2 november Ede Staal centraal. Deze liedschrijver en zanger overleed in '86 op 45-jarige leeftijd. De biograaf van Ede Staal komt aan het woord ook is er natuurlijk muziek. Paul van Loo treedt op, hij vertaalde de Groningse liedjes van Staal in het Limburgs. Documentairemaker en schrijver Henk van Middelaar publiceerde in 2004 de biografie "Geef mie de nacht" van Ede Staal. Hoewel het boek werd bekritiseerd om de uitvoerige aandacht die Van Middelaar geeft aan het oorlogsverleden van Ede's vader, schetst het een gedetailleerd beeld van zijn leven en zijn inspiratiebronnen. Jan Knollema, oud directeur van cultureel centrum de Molenberg, gaat op deze avond in gesprek met de biograaf. Ook zal het publiek in de gelegenheid worden gesteld om vragen te stellen.

Het evenement vindt plaats in de week van de geschiedenis dat als thema buren heeft. Een reden voor de Culturele raad om contacten te leggen met de Limburgse zanger Paul van Loo, die de muzikale bijdrage gaat verzorgen. Geboeid door de muziek van Ede Staal in de film "De Poolse Bruid" vertaalde Van Loo de teksten van Ede Staal in het Limburgs. De vertaalde liedjes werden bijzonder goed ontvangen in Limburg. Met het verschijnen van zijn CD kwam van Paul van Loo in één keer in de Limbo-toptien van de regionale Limburgse omroep.

Dat de belangstelling voor het werk van Ede Staal nog steeds groeit mag duidelijk worden uit het geplande grote zangfestival dat georganiseerd wordt door de korenbonden op 25 maart in Winschoten. Inmiddels hebben zesentwintig koren hun medewerking toegezegd.

Voor Delfzijl blijft Ede Staal belangrijk. Hij heeft er gewoond en is er begraven. Op de dijk is in 2000 een monument voor hem opgericht.. Voor de liefhebbers van het werk van deze bijzondere persoonlijkheid wil de Bibliotheek en de Culturele Raad opnieuw aandacht vragen. Tot en met 12 november is er een expositie over de zanger en tekstdichter Ede Staal in de bibliotheek. Verschillende foto's worden tentoongesteld en ook Ede's accordeon is daar te zien.

Dinsdag 1 november om 20.00 uur in Cultureel Centrum de Molenberg in Delfzijl. Aanvang 20 uur. Kaarten zijn voor 1 november verkrijgbaar in de bibliotheek van Delfzijl. De avond is georganiseerd door de Openbare Bibliotheek Delfzijl en de Culturele Raad van Delfzijl
Zie ook: www.cultureleraaddelfzijl.nl en www.ob-delfzijl.nl.