‘Songster' Joep Pelt brengt zondag 19/3 een smeltkroes aan stijlen in De Harmonie Edam.

Al sinds zijn vijftiende jaar speelt Joep Pelt (1979) liedjes uit de 'Songster' traditie van het begin van de vorige eeuw. Songsters waren muzikanten die speelden en liedjes maakten in de verschillende muziekstijlen van hun tijd, zoals Deltablues, Folk, Ragtime en Country Ballads. Naast deze traditionele stijlen is Joep ook beïnvloed door hedendaagse muziek, mede door in het verleden te hebben gespeeld in verschillende rap, pop en metalbandjes. De uitgebreide platencollectie van zijn vader, tezamen met een grote fascinatie voor Deltablues, bracht Joep tot het schrijven van liedjes in zijn eigen stijl.

De eerste 'release' van Joep was in 1997, toen het Nationale Pop Instituut de CD "Characters" uitbracht, waarop hij is te horen met twee nummers. In de zomers van 1997 en 1998 trok Joep door Mississippi, om te spelen met mensen als R.L.Burnside, en T-Model Ford. Sindsdien speelt Joep in clubs en cafés door heel Nederland, en stond hij op de rol van festivals zoals de 'Rhythm & Bluesnight' in Oosterpoort, Groningen, 'Hoeve Blues' in Venray.

In 2000 lanceerde Joep zijn debuut cd "Blues from the Gaasperdelta" op het North Sea Jazz Festival. Het jaar erna zou hij er terugkeren voor een tribuut aan zijn grootste voorbeeld uit de blues: Robert Johnson. Een live opname van dit optreden, dat eindigde in een jam met Keb Mo', staat op zijn website.

In de zomer van 2004 reisde Joep af naar Mali, om er gitaar te leren van muzikanten als Ali Farka Touré, Baba Salah, Lobi Traoré en Djelimady Tounkara. De invloed van deze muzikanten sijpelt inmiddels door in Joeps nieuwe nummers. De muziek van Pelt heeft zijn wortels in de Afrikaans Amerikaanse Songster traditie, maar smaakt tevens naar rock, gospel, funk, folk. Fingerpicking, open stemmingen, slidegitaar en soulvolle zang worden gecombineerd met rockakkoorden en funky beats. De platgereden paden zijn al lang verlaten, de energie spat van het podium af.

Het concert van Joep van Pelt begint zondag 12/2 om 17 uur. De Harmonie vind je aan de Voorhaven 94, 1135 BT Edam.

Zie ook: www.joeppelt.net en www.harmonie-edam.nl.