Het duo Deux Accords Diront staat zondagmiddag 19/3 op het podium van Folkcafé Tilburg. Anne Niepold en Aline Pohl, beiden op diatonische accordeon, presenteren daar hun album Gardadvergur.

Deux Accords Diront reist vanuit Brussel op diatonische trekzak muzikaal heel Europa af. Sleurend, zuchtend en vechtend, laten Aline Pohl en Anne Niepold hun instrumenten afwisselend schreeuwen, fluisteren en huilen. Onlangs verscheen bij Home Records hun album Gardadvergur.  

De twee accordeonistes staan bekend om hun levendige ogenschijnlijk nonchalante en humoristische presentatie. De talentvolle jeugdige Anne Niepold (23) is van Duitse afkomst maar woont vanaf haar zevende in Brussel. Ze liep stages bij erkende virtuozen op diatonische accordeon als Didier Laloy, Bruno Le Tron en Norbert Pignol en tegenwoordig bij Philippe Thuriot. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium improvisatie, jazz en compositieleer. Zij schrijft vrijwel al het materiaal dat Deux Accords Diront. Tegenwoordig hoort ze tot de vaste kern van de wereldband Olla Vogala rond arrangeur/componist Wouter Vandenabeele en maakt ze deel uit van het accordeonkwartet Knopf  en het jazzkwartet Penta Quartet.
Aline Pohl (31) liep evenals Niepold stages bij Laloy en Le Tron, maar bijvoorbeeld ook bij Marc Perrone. Waar Pohl in Deux Accords Diront enkel diatonische trekzak (net als Niepold een ‘Gaillaird') bespeelt kan ze ook overweg op piano en contrabas.  In 1988 won ze de Prix de solfège (Académie de musiques de Bruges) en in 1992 de Prix de piano (Académie de musiques d'Etterbeek).

Over hun recente album zijn al meerdere recensies verschenen.
De Standaard: ...Het is een erg persoonlijke mix van flarden traditionele wereldmuziek, klassiek en jazz. Het spelplezier spat van de plaat. (...) Verschillende emoties worden afgetast. Die ingrediënten worden gaandeweg steeds verder verrijkt, waardoor het geheel een origineel karakter krijgt. De langere nummers, zoals ,,Papillons'' en ,,l'Autre'', zijn erg sterk, ze nemen je van de eerste tot de laatste noot mee in het avontuur, in boeiende muzikale wandelingen....
Folkforum: ...Waar je ze een paar jaar geleden nog onder de noemer folk kon plaatsen, is hun stijl geëvolueerd naar iets ondefinieerbaars. In hun zelfgeschreven, hedendaagse composities gaat het om een combinatie van improvisatie uit jazz met warmte uit wereldmuziek. Fijnzinnig spel, ingehouden spanning met emotionele wendingen en uitbarstingen. (...) Gardadvergur is geen gemakkelijk album. Leg het na de eerste verbijstering niet weg. Hoe vaker je het hoort hoe boeiender de composities uitpakken...

Discografie:
Noctambules (1999, Eigen beheer / niet meer verkrijgbaar)
L'Histoire du Kangourou (2002, Eigen beheer, T.M. DAD001)
Gardadvergur - (2006, Home Recorfds 4446014)

Deux Accords Diront treedt zondag 19 maart op in Muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62, Tilburg. Zaal open om 15 uur. Optreden begint om 15:30 uur. Entree 5 euro. Het volgende concert in het kader van Folkcafé Tilburg is op 16 april met Big Low.

Zie ook www.deuxaccordsdiront.be.