door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman
Na de kennismaking met MANdolinMAN in september was ik benieuwd hoe het kwartet zich ontwikkeld had. Bij het folkcafe in Paradox in Tilburg bleek dat de mannen inmiddels meer op elkaar ingespeeld zijn en was het nog eens genieten van de sprankelende karakters van enkel mandolines.

Andries Boone roemt tijdens het optreden de akoestiek in Paradox. Het is inderdaad een van de factoren die het optreden vanmiddag doen glanzen, maar het zijn natuurlijk eerst en vooral de vier getalenteerde muzikanten (naast Boone zijn dat Peter-Jan Daems, Dirk Naessens en Maarten Decombel) die ervoor zorgen dat we genieten. Het repertoire is hetzelfde als drie maanden geleden, maar de karakters van de instrumenten zijn duidelijk dichter bij elkaar gekomen en ook de presentatie is wat vloeiender. Dat levert een hecht spel op, waarbij je je als luisteraar enkel hoeft te laten meevoeren op de heerlijke klanken. En waren de polka, wals en mazurka op die zomerse septemberavond nog tinkelfris, nu zorgen ze voor warmte, waar buiten de winterse buien vallen.

MANdolinMAN

Dan staat Boone nog even stil bij de afwezigheid van Albert Siebelink, programmeur van het folkcafe. Hij moest twee weken geleden een zware operatie ondergaan waarvan hij nu herstellende is. Het slotnummer, een scottisch uit Zemst, wordt aan hem opgedragen, "zegt het voort. Hoewel de opkomst niet erg groot is, laat het publiek zijn waardering voor deze geste met een luid applaus merken.

Meer foto's van dit optreden vind je hier.

Het volgende folkcafé in Paradox vindt plaats op 15 januari 2012. Dan presenteert Tref zijn nieuwe cd.