-door Patrick Adriaans-
Hevig geschrokken en ontdaan van het nieuws over Joep Pelt en zijn vrouw Hester was de muziekwereld. Toch was er meteen de wil en urgentie om iets te doen. Op initiatief van de man van zijn moeder werd er hard gewerkt aan een benefietconcert. 13 maart was het zover, met een prachtige line up werd het een avond vol positieve energie.

In het licht van het auto-ongeluk en het overlijden van Hester voelt het een beetje vreemd en ongemakkelijk om het over de muziek te hebben, maar muziek is en blijft het leven van Joep Pelt. Zelf weet hij ook de spanning te breken. Hij zit in de Melkweg op het Balkon in een grote stoel, en roept meteen ik ben net Solomon Burke.
De artiesten betonen hun medeleven op de beste manier die zij kunnen doen, door gewoon goed te spelen. De diversiteit die ook uit de line-up spreekt past helemaal bij de muzikale veelvraat die Joep Pelt is. Een keur aan artiesten komt voorbij, van pop van Moke, tot Afrikaanse muziek van Mdungu en ook singer-songwriters alleen met gitaar als Lucky Fonz III of zijn oude bandlid Arthur Adams of met band zoals Tim Knol. Zelf zorgt Joep voor het emotionele hoogtepunt van de avond, hij is in staat om één nummer te spelen, en brengt op prachtige wijze een eerbetoon aan zijn vrouw Hester met Forever Young (zie hier, red.).
Het is ook het verwerkingsmoment voor het publiek, en dan blijkt dat de avond goed opgebouwd is, want na dit emotionele moment zorgt The Ex met hun hypnopunk voor het kanaliseren van de emotie. Via het briljante gitaarspel van Harry Sacksioni, met de nodige grappige muzikale voetnoten erin verwerkt, de rappers van Typhoon en Perquisite komen we bij het eind van de avond, waarop de artiesten nog samen op het podium gaan jammen, en twee woorden vanaf het podium de zaal in gezongen worden en daar ook overgenomen: Positieve Energie
Deze avond zal Joep zeker ervaren hebben als een hart onder de riem, en mag ook gezien worden als een waardig eerbetoon voor zijn vrouw Hester.
Persoonlijk zou ik New Speedway Boogie willen citeren: One way or another this darkness got to give.