-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-

Gisteravond werd in café Alleman in Gemert de eerste try-out gespeeld voor de aanstaande reünie van folkrockgroep Deirdre op het Folkwoodsfestival in Nuenen. Er was heel wat belangstelling en de sfeer zat er goed in.

Omdat het een gewone Tuney Tuesday was (er wordt elke week muziek georganiseerd in Alleman) begon Ad van Meurs met enkele liedjes van zijn nieuwe cd. Een honderdtal mensen waren daarna getuige van de 'openbare repetitie'. Deirdre kwam afgelopen januari bij elkaar, maar de nogal uiteenliggende woonplaatsen van de leden maken samen repeteren lastig. Toch klonk het bepaald niet slecht. Er waren wel wat missers, maar het werd snel duidelijk dat de groepsleden er plezier in hebben om dat oude repertoire nog eens te spelen. Voor mij was het de eerste keer dat ik de muziek van Deirdre hoorde (ik heb de folk-revival van de jaren zeventig niet bewust meegemaakt), dus vergelijken met toen kan ik niet. Er zijn wel wat wijzigingen aangebracht, zo is de harp voor Jopie Jonkers ingevoegd en speelt Ad van Meurs gitaar i.p.v. toetsen.

Met gevoel voor humor kondigt Frank Overzier aan dat ze vooral materiaal gaan doen van hun laatste elpee, uit 1977. Van Meurs vraagt 'Hebben we die wel bij ons?' en krijgt prompt als antwoord dat er waarschijnlijk nog wel een exemplaar op de rommelmarkt te vinden is. Dit zet een beetje de toon voor het concert, hoewel er vooral gespeeld wordt en weinig gezegd. Het geluid is volgens de band meer folk dan rock geworden. Op Overzier na zijn alle bandleden actief gebleven in de muziek. Dat heeft ongetwijfeld invloed op de manier waarop ze nu spelen. Heel af en toe hoor je een rootsy stukje of wat oosters aandoende noten. De nummers, gezongen door Jopie Jonkers, komen uit de Engelse folktraditie, zoals Lovely Joan, maar ook hoorden we een oud Nederlands stuk ('t Visserke?), waarin ik Van Den Visscher herkende uit het Antwerps Liedboek. Dansbaar zijn de jigs, lekkere instrumentalen, zoals Cup Of Tea en O'Carolan passeren de revue. Al met al had ik overigens niet de indruk naar muziek te luisteren die dertig jaar geleden werd gespeeld. Geen idee hoe het toen klonk, anno 2006 is het in elk geval de moeite waard.

deirdre
Deirdre

Deze repetitie wordt nog gevolgd door een generale in herberg IJsselmeer in Oosterleek op 6 augustus, en het echte werk moet dan tot stand komen op 13 augustus op Folkwoods. Wij zijn benieuwd!

De bezetting: Jopie Jonkers (zang en harp), Pieter Thijssen (gitaar, cister, concertina), Ad van Meurs (gitaar), Maarten van Leuken (drums en percussie), Frank 'Ollie' Overzier (gitaar, mandoline), Geert Hoes (viool en concertina), Ruud Sempel (bas).

Noot van de redactie: We kregen bericht dat het optreden in Oosterleek komt te vervallen, dus blijft alleen Folkwoods over voor diegenen die dit nog willen meemaken.