-door Patrick Adriaans-

Het komt niet vaak voor, maar gisteravond was het zover. Een live optreden van Los Lobos en La Bamba komt voorbij. Het was in meer opzichten een gedenkwaardige avond in Paradiso, want de jongens hadden er zin in. Wat wel bleek uit het feit dat er een tweede toegift gegeven werd nadat de lichten al aangegaan waren en Paradiso langzaam leeg aan het stromen was.

Het optreden begon met wat stevige bluesy nummers zoals we die kennen van het album Colossal Head. Sporadisch hanteerde David Hidalgo de accordeon, en het Spaans was ook in de minderheid in de eerste helft van het optreden. Al kwam er wel vroeg al het nummer Vamos a bailar voorbij. Het publiek raakte aardig enthousiast, maar ging pas echt los in de tweede helft. Toen kwamen de Texmex klassiekers tevoorschijn, zoals Volver, Volver, Mexico Americano en het hier door Rowwen Heze bekend geworden Anselma (Bestel Mar). David Hidalgo verwees daar nog naar. Voor wie het niet weet, ooit speelden Rowwen Heze en Los Lobos samen in het programma Paradisolife. En ook daar speelden zij La Bamba, maar dit is een hoge uitzondering. Gisteravond was het dan weer zover. Zo aan het eind van het optreden werd het tijd voor La Bamba. Het werd stevig gespeeld, geen accordeon erbij, maar Los Lobos maakte er een show van. Al het vrouwelijke schoon wat vooraan stond werd het podium opgehesen en mocht haar danskunsten etaleren. Daarnaast werd er moeiteloos overgegaan naar het jaren zestig nummer Good Lovin', bekend van onder meer The Young Rascals, maar vermoedelijk overgenomen van The Grateful Dead, een band waar Los Lobos vaker van covert. Om uiteindelijk weer terug te komen bij La Bamba, wat ook het einde van het reguliere optreden betekende. Daarna kwam er een toegift met o.a het Doug Sahm nummer She's about a mover, met David Hidalgo voor verandering op de drums. Want daar is Los Lobos ook goed in, het zijn allemaal multi-instrumentalisten.

Iedereen dacht daarna dat het voorbij was. Maar een paar mensen bleven roepen, en veel mensen stonden nog na te praten, en opeens was daar nog een toegift. De zaal liep weer redelijk vol, voor een mooie afsluiter van een gedenkwaardig concert.