De Amerikaanse bluesmuzikant Seasick Steve speelt zaterdag 25 augustus op Once In A Blue Moon. Het nieuwe festival in het Amsterdamse Bos richt zich op americana, country, folk, blues en rootsrock. Eerder werden The Mavericks, Sam Outlaw, Hiss Golden Messenger, Tim Knol, Bombino, CC Smugglers, Steve Smyth en Lee Bains III & The Glory Fires aangekondigd. In totaal treden er 20 acts op, verdeeld over drie podia in de natuurrijke omgeving van het Amsterdamse Bos. De kaartverkoop voor Once In A Blue Moon is vandaag gestart en loopt via Ticketmaster.

Seasick Steve is beslist geen onbekende voor Nederland. Hij speelde eerder zijn rauwe en energieke blues op grote landelijke festivals als Pinkpop, North Sea Jazz en Lowlands. Zijn doorbraak beleefde hij na een optreden in het TV-programma Jool’s Holland op de BBC in 2006. Sindsdien toert hij onafgebroken de wereld over, momenteel samen met zijn drummer Dan Magnusson, om uitverkochte shows te geven. Met zijn laatste album ‘Keepin’ The Horse Between Me And The Ground’ (uit 2016) behaalde hij voor de vijfde keer op een rij een album top 10 notering in het Verenigd Koninkrijk.
 
Over Once In A Blue Moon (OIABM)
OIABM wil een zo volledig mogelijk programma presenteren van wat er speelt binnen de Amerikaanse rootsmuziek, van gelauwerde namen tot veelbelovende nieuwkomers. Tot die eerste categorie behoren The Mavericks, die met hun mix van country, latin en rockabilly in de nineties grote successen boekten en al jaren een vaste waarde vormen. Jongere acts als Sam Outlaw en Hiss Golden Messenger ontwikkelen zich gestaag richting een dergelijke status met hun verfrissende interpretaties van oorspronkelijke genres; Sam Outlaw met classic country en honky tonk, Hiss Golden Messenger met alt-country en indiefolk.

Die onderverdeling is ook terug te zien in de huidige publieke belangstelling voor deze muziekstroming: de trouwe basis die de ontwikkelingen binnen de roots genres al jarenlang volgt, wordt aangevuld met een groeiende groep jongeren die de authenticiteit en zeggingskracht van deze acts aanspreekt. Tim Knol kan dat beamen: “Vroeger, toen ik met mijn vader naar rootsfestival Blue Highways in Utrecht ging, was ik altijd de jongste. Nu zie ik bij americana-concerten meer jongeren om me heen. OIABM spreekt een breed publiek aan, en zeker ook de nieuwe generatie.
 
Voor wat betreft de randprogrammering put de organisatie ook inspiratie uit de Amerikaanse cultuur. Zo kent het cateringaanbod hoogwaardige en smaakvolle BBQ- en TexMex-gerechten en Kentucky soul food. Het zijn deze elementen die in het idyllische decor van het Amsterdamse Bos een beleving creëren die zowel de kritische en goed ingevoerde muziekpurist als de festivalganger op zoek naar ontspanning en ontdekkingen zal kunnen bekoren.

Korte info over alle aangekondigde acts:
 
Seasick Steve
Seasick Steve is een uitzonderlijke artiest gebleken sinds hij doorbrak met zijn ongelofelijke rauwe, krachtige en emotionele televisieoptredens. Het zijn de verbazingwekkende en meeslepende liveshows waarmee Steve en zijn drummer Dan Magnusson een onuitwisbare indruk achter laten bij het publiek. Steve heeft de tijd van zijn leven terwijl hij de wereld over reist om uitverkochte shows te geven. Dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Dit wordt de gekste, meest rockende en wildste show die je deze zomer gaat zien!
 
The Mavericks
De Amerikaanse neo-traditionele countryband The Mavericks staat bekend om zijn energieke live-shows waarin duidelijk opzwepende latin-invloeden zijn te horen. Met ‘Dance The Night Away’ behaalden The Mavericks internationale successen, maar eind jaren ’90 besloot de band tijdelijk uit elkaar te gaan. Gelukkig voor de liefhebbers kwamen ze in 2012 sterker dan ooit terug met als kers op de taart het in 2017 uitgekomen album ‘Brand New Day’.

Sam Outlaw
Sam Outlaw wordt gezien als één van de belangrijkste upcoming country artiesten van deze generatie en is in het bezit van een formidabele stem. Hij noemt zijn muziek ‘SoCal country”, country muziek met een Zuid-Californische vibe gemixt met klassieke honky tonk en troubadourpop. Sinds zijn debuutalbum uit 2015 speelde hij op grote festivals als Stagecoach, toerde door Europa, Australië en thuisland Amerika. Zijn laatste album ‘Tenderheart’ (2017) kan rekenen op louter positieve recensies.
 
Tim Knol
In de zeven jaar na zijn doorbraak in 2010 heeft Tim Knol nogal wat ervaringen achter de boeg. Vroeg in zijn loopbaan werden veel jongensdromen al werkelijkheid: spelen op grote podia, ontmoetingen met grote helden en het kunnen leven van zijn muziek. Begin 2018 lanceerde hij zijn vierde album ‘Cut the Wire’ op. Het album is een liedjesplaat pur sang waarbij de spontaniteit van zijn garage/powerpop-groep The Miseries doorsijpelt. In vele opzichten is ’Cut the Wire’ is een fraaie liedjesplaat, precies zoals we dat van Tim Knol gewend zijn.
 
Hiss Golden Messenger
Het is bijna niet te geloven dat M.C. Taylor, frontman van Hiss Golden Messenger, ooit in de hardcore punk band Ex-Ignota speelde. Met zijn soulvolle en warme stem vormt hij de kern van de band. De Amerikaanse band staat bekend om de aanstekelijke nummers vol met alt-country- en folk-invloeden. De optredens van Hiss Golden Messenger zijn een muzikaal feestje.

Bombino
Omara "Bombino" Moctar, een gitarist en songwriter van de Noord-Afrikaanse Toeareg, groeide op tijdens een periode van gewapende strijd voor onafhankelijkheid en gewelddadige onderdrukking door regeringstroepen. Die achtergrond weerklinkt in zijn woestijnblues: opwindende jams die de geest van verzet en rebellie ademen, met echoënde gitaarriffs die doen denken aan andere Afrikanen als Tinariwen en Ali Farka Touré, maar ook aan Jimi Hendrix, John Lee Hooker en Jimmy Page.

CC Smugglers
Als er één band is die zich de afgelopen jaren heeft bewezen als een fantastische liveband dan is het CC Smugglers wel. Ze zien Elvis Presley, Tom Waits en Johnny Cash als belangrijke inspiratiebronnen voor hun muziek. CC Smugglers staat garant voor een feestje dankzij de aanstekelijke mix van americana, bluegrass, folk, jazz en soul en de energie waarmee de band zich presenteert op het podium.
 
Steve Smyth
Steve Smyth is een veelzijdige muzikant. De ene keer laat de Australiër horen dat hij niet alleen een baard op z’n kin maar ook in z’n keel heeft, met een geluid dat refereert aan Tom Waits of Screamin’ Jay Hawkins. Het volgende moment maakt de rasperige rauwheid plaats voor zuivere, Jeff Buckley-achtige melancholie, of klinkt hij gedragen als John Grant. Maar ook poëten als Bob Dylan, Leonard Cohen en Jim Morrison hebben hun uitwerking niet gemist.
 
Lee Bains III & The Glory Fires
Frontman Lee Bains omschrijft de muziek van zijn band als “Real Alabama Rock ‘n Roll” dus bereid je voor op een combinatie van rauwe southern rock met een vleugje soul, country en gospel. Het eind vorig jaar verschenen derde album Youth Detention kon rekenen op louter positieve recensies.

Zaterdag 25 augustus 2018, Once In A Blue Moon in het Amsterdamse Bos
Meer info en tickets, website en socials:
Tickets:  www.ticketmaster.nl/event/216605
Website: www.onceinabluemoonfestival.nl
Facebook: www.facebook.com/OIABMfestival/
Instagram: www.instagram.com/onceinabluemoonfestival