Once In A Blue Moon mag op zaterdag 25 augustus een levende legende verwelkomen. David Crosby is één van de headliners op het nieuwe festival in het Amsterdamse Bos. De Amerikaanse folkrockpionier en huidig solo-artiest was één van de oprichters en lid van The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young. Zijn indrukwekkende carrière als zanger, gitarist en songschrijver omspant inmiddels een slordige 60 jaar.

Met de toevoeging van David Crosby is het programma van Once In A Blue Moon echter nog niet volledig bekend. De line-up bestaat tot nu toe in alfabetische volgorde uit: Bombino, CC Smugglers, Courtney Marie Andrews, DeWolff, David Crosby, Drive-By Truckers, Hiss Golden Messenger, Lee Bains III & The Glory Fires, The Mavericks, Marlon Williams, Sam Outlaw, Seasick Steve, Sons of Bill, Steve Smyth en Tim Knol. De organisatie verwacht op korte termijn de laatste namen bekend te kunnen maken. Kaarten voor Once In A Blue Moon zijn reeds verkrijgbaar.
 
OIABM wil een zo volledig mogelijk programma presenteren van wat er speelt binnen de Amerikaanse rootsmuziek, van gelauwerde namen tot veelbelovende nieuwkomers. Tot die eerste categorie behoren The Mavericks, die met hun mix van country, latin en rockabilly in de nineties grote successen boekten en al jaren een vaste waarde vormen. Jongere acts als Sam Outlaw en Hiss Golden Messenger ontwikkelen zich gestaag richting een dergelijke status met hun verfrissende interpretaties van oorspronkelijke genres; Sam Outlaw met classic country en honky tonk, Hiss Golden Messenger met alt-country en indiefolk.

Die onderverdeling is ook terug te zien in de huidige publieke belangstelling voor deze muziekstroming: de trouwe basis die de ontwikkelingen binnen de roots genres al jarenlang volgt, wordt aangevuld met een groeiende groep jongeren die de authenticiteit en zeggingskracht van deze acts aanspreekt. Tim Knol kan dat beamen: “Vroeger, toen ik met mijn vader naar rootsfestival Blue Highways in Utrecht ging, was ik altijd de jongste. Nu zie ik bij americana-concerten meer jongeren om me heen. OIABM spreekt een breed publiek aan, en zeker ook de nieuwe generatie.
 
Voor wat betreft de randprogrammering put de organisatie ook inspiratie uit de Amerikaanse cultuur. Zo kent het cateringaanbod hoogwaardige en smaakvolle BBQ- en TexMex-gerechten en Kentucky soul food. Het zijn deze elementen die in het idyllische decor van het Amsterdamse Bos een beleving creëren die zowel de kritische en goed ingevoerde muziekpurist als de festivalganger op zoek naar ontspanning en ontdekkingen zal kunnen bekoren.
 
Sugar Mountain Stage – samenwerking met Paradiso
Sugar Mountain is de concertreeks waaronder de Amsterdamse poptempel Paradiso shows presenteert die onder roots, country en aanverwante stromingen vallen en vormt een inhoudelijke één op één match met dat waar Once In A Blue Moon voor staat. Om die reden krijgt één van de drie podia de naam Sugar Mountain Stage. Van het programma zoals tot nu toe bekend spelen op dat podium Drive-By Truckers, Hiss Golden Messenger, Bombino, Tim Knol, DeWolff en Courtney Marie Andrews.

Korte info over alle aangekondigde acts:
 
David Crosby
De carrière van David Crosby is ongeëvenaard: al zes decennia lang is de Californische muzikant actief: als een van de oprichters van The Byrds in het midden van de jaren ‘60, Crosby, Stills & Nash en Crosby, Stills, Nash & Young en als soloartiest. De folkrockpionier werd in 2009 opgenomen in de prestigieuze Songwriters Hall of Fame, maar wil van geen ophouden weten. Twee jaar geleden verscheen met ‘Lighthouse’ nog een album van zijn hand.

David Crosby, foto Anna Webber
David Crosby, foto Anna Webber


Courtney Marie Andrews
Courtney Marie Andrews is er eentje uit de buitencategorie. Op 27-jarige leeftijd heeft ze al 6 (zes!) albums op haar naam staan. Daarvoor had ze al een muzikaal verleden in punkbands. Met dat laatste heeft haar huidige muziek weinig te maken, maar des te meer met country. Hoewel, op haar nieuwste album ‘May Your Kindness Remain’ verwerkt ze ook rijkelijk invloeden uit soul, gospel en rock. Zorgde voorganger ‘Honest Life’ al voor veel aandacht in Nederland, ‘May Your Kindness Remain’ gaat de grote doorbraak worden voor de kleine dame met de grootse stem.
 
DeWolff
DeWolff werd geboren in 2007 met Pablo van de Poel op zang/gitaar, broertje Luka van de Poel op drums en Robin Piso op Hammond orgel, en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een van de grootste en meest gewaardeerde live bands van het land. Het is Leon Russell meets Deep Purple, Black Keys meets Allman Brothers. Maar DeWolff is toch vooral DeWolff; een oude ziel in een jong lichaam, een stronteigenwijze en snoeihard rockende jonge band met inmiddels 6 studioplaten en een liveplaat op zak. DeWolff live meemaken is een avontuur dat je niet snel vergeet: onuitputtelijke energie, grandioos muzikantschap, grenzeloos enthousiasme en een ‘speel-alsof-het-je-laatste-show-is’-mentaliteit.
 
Sons of Bill
Sons of Bill is opgericht door de broers Sam, Abe en James Wilson. Dat hun vader Bill heet mag geen verrassing heten. Samen met bassist Seth Green en drummer Todd Wellons heeft het trio sinds 2006 een reeks rootsrock- en americana-releases op hun naam staan. Met het nieuwe album ‘Oh God Ma’Am’ wordt het sonisch spectrum uitgebreid, gekenmerkt door een meer donkere en gelaagde sound. Handelsmerk blijft de feilloze samenzang van de gebroeders.
 
Drive-By Truckers
Drive-By Truckers wisselen hun Rolling Stones-achtige rock af met ballads met banjo’s en slidegitaren. Een muzikale roadtrip over het leven van de straat, maar dan op het platteland in het diepe zuiden van Amerika, overgoten met drank, drugs en slecht betaalde baantjes. Magistrale countryrock met een bite, Americana met een fles tequila en whisky ernaast.
 
Marlon Williams
Marlon Williams heeft een van de meest bijzondere en onderscheidende stemmen van zijn generatie. Een bovenaards instrument met een aanstekelijk vibrato, waarmee hij herhaaldelijk is vergeleken met de grote Roy Orbison.  Gelukkig heeft hij niet alleen een fantastische stem, maar schrijft hij ook prachtige liedjes. Vorig jaar liep zijn relatie met Aldous Harding op de klippen en dat opende de sluizen voor Williams als songwriter. Het leverde met het in februari van dit jaar verschenen Make Way For Love een prachtig album op waarop hij de grenzen van country en folk opzoekt en oversteekt.
 
Seasick Steve
Seasick Steve is een uitzonderlijke artiest gebleken sinds hij doorbrak met zijn ongelofelijke rauwe, krachtige en emotionele televisieoptredens. Het zijn de verbazingwekkende en meeslepende liveshows waarmee Steve en zijn drummer Dan Magnusson een onuitwisbare indruk achter laten bij het publiek. Steve heeft de tijd van zijn leven terwijl hij de wereld over reist om uitverkochte shows te geven. Dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Dit wordt de gekste, meest rockende en wildste show die je deze zomer gaat zien!
 
The Mavericks
De Amerikaanse neo-traditionele countryband The Mavericks staat bekend om zijn energieke live-shows waarin duidelijk opzwepende latin-invloeden zijn te horen. Met ‘Dance The Night Away’ behaalden The Mavericks internationale successen, maar eind jaren ’90 besloot de band tijdelijk uit elkaar te gaan. Gelukkig voor de liefhebbers kwamen ze in 2012 sterker dan ooit terug met als kers op de taart het in 2017 uitgekomen album ‘Brand New Day’.

Sam Outlaw
Sam Outlaw wordt gezien als één van de belangrijkste upcoming country artiesten van deze generatie en is in het bezit van een formidabele stem. Hij noemt zijn muziek ‘SoCal country”, country muziek met een Zuid-Californische vibe gemixt met klassieke honky tonk en troubadourpop. Sinds zijn debuutalbum uit 2015 speelde hij op grote festivals als Stagecoach, toerde door Europa, Australië en thuisland Amerika. Zijn laatste album ‘Tenderheart’ (2017) kan rekenen op louter positieve recensies.
 
Tim Knol
In de zeven jaar na zijn doorbraak in 2010 heeft Tim Knol nogal wat ervaringen achter de boeg. Vroeg in zijn loopbaan werden veel jongensdromen al werkelijkheid: spelen op grote podia, ontmoetingen met grote helden en het kunnen leven van zijn muziek. Begin 2018 lanceerde hij zijn vierde album ‘Cut the Wire’ op. Het album is een liedjesplaat pur sang waarbij de spontaniteit van zijn garage/powerpop-groep The Miseries doorsijpelt. In vele opzichten is ’Cut the Wire’ is een fraaie liedjesplaat, precies zoals we dat van Tim Knol gewend zijn.
 
Hiss Golden Messenger
Het is bijna niet te geloven dat M.C. Taylor, frontman van Hiss Golden Messenger, ooit in de hardcore punk band Ex-Ignota speelde. Met zijn soulvolle en warme stem vormt hij de kern van de band. De Amerikaanse band staat bekend om de aanstekelijke nummers vol met alt-country- en folk-invloeden. De optredens van Hiss Golden Messenger zijn een muzikaal feestje.

Bombino
Omara "Bombino" Moctar, een gitarist en songwriter van de Noord-Afrikaanse Toeareg, groeide op tijdens een periode van gewapende strijd voor onafhankelijkheid en gewelddadige onderdrukking door regeringstroepen. Die achtergrond weerklinkt in zijn woestijnblues: opwindende jams die de geest van verzet en rebellie ademen, met echoënde gitaarriffs die doen denken aan andere Afrikanen als Tinariwen en Ali Farka Touré, maar ook aan Jimi Hendrix, John Lee Hooker en Jimmy Page.

CC Smugglers
Als er één band is die zich de afgelopen jaren heeft bewezen als een fantastische liveband dan is het CC Smugglers wel. Ze zien Elvis Presley, Tom Waits en Johnny Cash als belangrijke inspiratiebronnen voor hun muziek. CC Smugglers staat garant voor een feestje dankzij de aanstekelijke mix van americana, bluegrass, folk, jazz en soul en de energie waarmee de band zich presenteert op het podium.
 
Steve Smyth
Steve Smyth is een veelzijdige muzikant. De ene keer laat de Australiër horen dat hij niet alleen een baard op z’n kin maar ook in z’n keel heeft, met een geluid dat refereert aan Tom Waits of Screamin’ Jay Hawkins. Het volgende moment maakt de rasperige rauwheid plaats voor zuivere, Jeff Buckley-achtige melancholie, of klinkt hij gedragen als John Grant. Maar ook poëten als Bob Dylan, Leonard Cohen en Jim Morrison hebben hun uitwerking niet gemist.
 
Lee Bains III & The Glory Fires
Frontman Lee Bains omschrijft de muziek van zijn band als “Real Alabama Rock ‘n Roll” dus bereid je voor op een combinatie van rauwe southern rock met een vleugje soul, country en gospel. Het eind vorig jaar verschenen derde album Youth Detention kon rekenen op louter positieve recensies.

Zaterdag 25 augustus 2018, Once In A Blue Moon in het Amsterdamse Bos
Website en socials
Tickets:  www.ticketmaster.nl/event/216605
Website: www.onceinabluemoonfestival.nl
Facebook: www.facebook.com/OIABMfestival/
Instagram: www.instagram.com/onceinabluemoonfestival