Publiek dat aan het pogo-en is, Lindy hop danst, of gewoon stil luistert. Je treft het allemaal aan op het gratis Rotterdam Bluegrass Festival dat aanstaande vrijdag 21 juni begint om 16:00. Naast optredens van o.a. The Po' Ramblin Boys, Hackensaw Boys en The Blue Grass Boogiemen & Tim Knol is er dit weekend van alles te beleven op het Pijnackerplein in Rotterdam, waar het één groot feest wordt.

Van over de hele wereld komen muzikanten deze zomer naar het Pijnackerplein in Rotterdam-Noord voor de negende editie van het gratis Rotterdam Bluegrass Festival. Het wordt weer drie dagen feest op het grootste bluegrassfestival in Europa, dat vorig jaar 14.000 bezoekers trok. Het aanbod is zoals altijd erg gevarieerd. Er is een internationale line-up met zowel traditionele als nieuwe bluegrassmuziek. Dit jaar komen een paar grote namen uit de Verenigde Staten naar Rotterdam: The Po 'Ramblin' Boys en The Hackensaw Boys. Daarnaast komen uit Nederland The Blue Grass Boogiemen & Tim Knol, die onlangs samen een album uitbrachten.
De sfeer is altijd uitstekend, en jong en oud zijn welkom. Rotterdam staat bekend om zijn spetterende moderne architectuur, maar het festival is de perfecte gelegenheid om ook het historische oude noorden van de stad te ontdekken met zijn eigen couleur locale. Naast klassieke bluegrass uit alle hoeken van de wereld is er ook oldtime, roots, blues en americana-muziek, en workshops, kunst, strips en cross-over performances. Het is de perfecte plek voor die-hard Bluegrassfans en ook mensen die het genre nog niet kennen. Grijp deze kans om bands te zien die je zelden in Europa tegenkomt!

De line-up
The Po' Ramblin’ Boys (VS)
Authentiek, maar met de manische energie van een trein die op topsnelheid door het landschap dendert. The Po' Ramblin Boys maken aanstekelijke muziek waarbij je direct rechtop gaat zitten. 'The real deal' volgens Amerikaanse critici, en ze zijn dan ook niet voor niets in 2018 tot opkomend artiest van het jaar uitgeroepen door de International Bluegrass Music Association.
  
Hackensaw Boys (VS)
Al sinds 1999 mengen de Hackensaw Boys bluegrass met een dosis punk. De oudgedienden komen recht uit de Appalachians in Virginia en klinken nog steeds fris, alsof ze gisteren nog op de veranda aan het jammen waren: ongepolijst, charmant, en rommelig aanstekelijk.

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen (NL)
Singer-songwriter Tim Knol & Blue Grass Boogiemen hebben elkaar gevonden, lijkt het. Dit jaar hebben ze samen de plaat Happy Hour uitgebracht, die al meteen goed scoorde bij publiek en critici: Nummer 1 in de Concerto Top 20 en de Vinyl top 30, en vier sterren in Trouw. Het plezier spat er af als ze met z'n allen op het podium staan!
Al sinds 1990 zijn de Blue Grass Boogiemen een instituut binnen de Nederlandse Bluegrass- scene. Als geen ander weten ze de originele Amerikaanse vibe te pakken te krijgen. Met groot gemak mixen ze liedjes van bluegrasslegendes Bill Monroe and Jimmy Martin met countrymuziek-klassiekers van Hank Williams. De afgelopen 25 jaar toerden ze oneindig veel door Europa en Amerika en deelden het podium met diverse groten uit de bluegrass- en countrymuziek. Tim Knol heeft sinds zijn solo-debuut in 2009 nauwelijks meer introductie nodig. Hij heeft al vijf albums gemaakt die waren geworteld in Americana en country, en bluegrass kan hij nu ook aanvinken op zijn lijstje.

Daarnaast zijn te zien: multi-instrumentalist Chance McCoy (VS), eenmansband-legende Scott H. Biram (VS), troubadour Jerron 'Blind Boy' Paxton (VS), Tami Neilson (NZ) ), 'horrorbilly' band The Pine Box Boys (VS), de Italiaane punk-rock-folk maniakken van The Legendary Kid Combo (IT), de zompige countryblues van The Reverend Peyton's Big Damn Band (VS), country noir met The Dead Brothers (IT), de onbevreesde mandolines van The Jaywalkers (GB) en authentieke bluegrass met Old Time Hayride (NL / DE). Carrie Nation & The Speakeasy (VS) combineren moeiteloos blazers, mandolines en een banjo. En met vier strijkinstrumenten geeft The Idumea Quartet (VS / GB) een geheel eigen draai aan de traditionele folkmuziek uit de Appalachen. Dan is er ook nog Broke & Dusty (VS), met de Nederlandse dobro- speler Owen Schinkel, Cousin Hatfield (NL) met meesterviolist Joost van Es, het duo van Slack Bird (FI) uit centraal Finland, Het Duits-Nieuw-Zeelandse Stereo Naked (DE) met murder-ballads en jodels, The Ever-lovin' Jug Band (CA) die de muziek van de oude jug- en stringband uit de jaren ’20 en ’30 opnieuw leven inblazen en de virtuoze Folding Mirrors Old Time Band (NL). Tenslotte is er nog The Often Herd (GB) die met hun debuut de European Band Contest tijdens het La Roche Bluegrass Festival wonnen en de smeuïge rock- ‘n-roll en dampende blues van The Pedro Delgados (NL).
(Kijk op www.bluegrassfestival.nl/line-up for de meest recente versie)

De exclusieve Rotterdam Bluegrass Festivalschoen!
Dit jaar introduceert het festival een op maat gemaakte schoen waar je in gezien mag worden, speciaal ontworpen voor het Bluegrass-festival. In een zeer beperkte editie. Een echt collector’s item!

Extra
Het festival biedt ook workshops, kunst, strips en cross-over performances. Bovendien kan het publiek zijn eigen muzikale vaardigheden verbeteren, omdat een aantal van de bands (waaronder een van de headliners!) workshops geven.
Er is niet alleen bluegrassmuziek. Wat denk je van de Truckersopera, de Jam Paus, het Rotterdams Tramhoorspel of bluegrass-vermaak in Cosmo en Bobje's Zwijnenstal? Er is zelfs een bluegrass Pastor voor als je bluegrasstrein te hard gaat.

Nieuw: Jam Area
Dit jaar is er een Jam Area, een muzikale huiskamer! Een plek om in alle rust met elkaar te jammen én/of te tekenen. Met kleine optredens van onder andere Annick Odom, Fristap, een workshop van de Po' Ramblin' Boys en een instrumentenmarkt. De Jam Area is open op zaterdag en zondag. Vergeet je instrument niet, en vraag je vrienden mee!

Informatie
Rotterdam Bluegrass Festival 2019
21, 22 and 23 Juni 2019
Pijnackerplein, Rotterdam
Toegang gratis
www.bluegrassfestival.nl
Facebook: www.facebook.com/rotterdambluegrassfestival
Instagram: www.instagram.com/bluegrassfestival/
Spotify playlist: http://www.bluegrassfestival.nl/nieuws/44/rotterdam-bluegrass-festival- spotify-playlist