Vandaag, vrijdag 5 juli 2019, gaat een nieuwe editie van Gooikoorts van start in het Belgische Gooik. Optredens zijn er onder meer van Sver, Andy Cutting, La Machine en Lady Maisery. Wie het festival enkel op zaterdag bezoekt moet rekening houden met een eventuele omleiding, het parcours van de eerste rit van de Tour de France loopt dan rond Gooik.

Hieronder het bericht van de organisatie van Gooikoorts:

Onder het motto ‘Goede gewoontes worden best in ere gehouden’ wordt voor de zeventiende keer het Internationaal Folkfestival Gooikoorts georganiseerd! In ‘De Parel Van Het Pajottenland’ wordt weer heel wat muzikaal talent ontvangen naast een hoop ingrediënten om het weekend van 5, 6 en 7 juli werkelijk te laten bruisen. Ja hoor! Internationaal wordt er letterlijk gespeeld zonder onze eigenste pracht uit het oog te verliezen! Het programma zit boordevol met muziekpareltjes uit Vlaanderen, Noorwegen, Frankrijk, Canada, Bretagne Schotland, Ierland, Færøer en combinaties-samenwerkingen. Verspreid over drie dagen bieden we twintig concerten, een inspirerende concertmis en drie bals aan. Daarnaast is er een uitgebreide instrumentenbouwersmarkt, een festivalmarkt, diverse workshops, een vrij podium, een intermezzo en de ‘Sjato Miredo’ komt  zo uit ‘Kinderspelen’ van ‘Pieter Bruegel’ gewandeld!
 
Het geknipte ‘Bruegellandschap’
Gooik is hét trefpunt voor de liefhebber van traditionele muziek en laat dat nu net ook De Parel zijn van het landschap waar Pieter Bruegel in zijn latere periode graag vertoefde en zijn meest beroemde werken schilderde. In heel wat schilderwerken, zoals De bruiloft, zie je prachtige afbeeldingen van doedelzakken die je kunt bewonderen, beluisteren of bespelen op onze instrumentenbouwersmarkt. Zelfs een doedelzakkenfanfare staat op het programma. Zondag brengt De Langezangtafel een aantal liederen over Pieter en Kinderspelen hoort sowieso thuis in het programma voor de kinderen. Niet te versmaden streekgerechten, een goeie Lambiek en een mattentaart zullen zeker niet ontbreken!
 
En muzikaal vuurwerk ‘pur sang’
Arjaun is na 14 jaar terug op Gooikoorts en stelt zijn nieuwste album ‘op een banksken’ voor. Pure, ingetogen en poëtisch volkse liederen in het Pamels. De Garre staat voor authentieke schoonheid in Brugge en een niet te missen concert van vijf gerenommeerde topmuzikanten op Gooikoorts. In de kleine rustige concerttent brengt oppergod op diatonische accordeon Andy Cutting een solo concert. Andy is een bezield en technisch onovertroffen muzikant. Laat zijn talent niet aan je voorbijgaan. En wat te denken van Sver? Ze nemen je mee op reis langs de Noorse fjorden met hun verbeeldende soundscapes, grooves en klasse melodieën! Het Engelse folk firmament heeft dan weer een nieuwe ster onder de naam Lady Maisery. De unieke benadering van harmoniezang en de doordachte arrangementen van traditionele en vernieuwende folk gaat ongetwijfeld vele harten veroveren. En dan naar Canada met Lonesome Ace String Band. Het is de voormalige huisband van de legendarische Dakota Tavern in Toronto. De eer en het genoegen is aan hen om deze editie in alle waardigheid af te sluiten!  Deze hoogst ervaren muzikanten zijn voor de eerste keer in België en aangezien iedereen altijd geweldig enthousiast is over de ontvangst zal het zeker niet de laatste keer zijn!
 
Gooikoorts praktisch
-Van vrijdag 5 juli t.e.m. zondag 7 juli 2019
-Festivalterrein, Houteman 1, Dorpsstraat 1755 Gooik
-Het volledige programma en extra informatie vind je op www.gooikoorts.be.

BELANGRIJKE MEDEDELING
Gooikoorts is op zaterdag 6 juli de hele dag bereikbaar ondanks de eerste rit van de Ronde van Frankrijk, LET WEL: kom je tussen 9 en 15u naar ons festival, dan neem je best de afrit 21 Halle op de ring van Brussel. Zo geraak je zonder enig probleem op Gooikoorts. Kom je voor 9u of na 15u, dan zijn alle normale doorgangswegen open. Op vrijdag 5 en zondag 7 juli zijn er geen omwegen te maken.