Robert Ellis is de vervanger van John Moreland op het aanstaande Once In A Blue Moon festival, 24 augustus in Amstelveen. De Amerikaan Moreland heeft zijn shows in Europa deze zomer geannuleerd vanwege zijn vliegangst en de daarmee gepaard gaande fysieke ongemakken. Zijn landgenoot Ellis bracht eerder dit jaar zijn derde album ‘Texas Piano Man’ uit en speelt een fraaie mix van (alt)country, honky tonk en pianopop.

De zestien optredende acts op het rootsfestival spelen verdeeld over drie podia, de Blue Moon Stage (het hoofdpodium), de Sugar Mountain Stage (in samenwerking met Paradiso) en de Fueled By Lagunitas Stage (in samenwerking met Lagunitas en een upgrade van de Honky Tonk Stage van de eerste editie). Deze zijn gesitueerd binnen een intiem opgezet festivalterrein in de bosrijke omgeving van het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Zich verplaatsend van het ene naar het andere podium passeren de bezoekers de uitgebreide food line-upvan onder meer Amerikaanse BBQ- en Tex Mex-gerechten, luxe pizza’s en bowls. In het aanbod wordt ook rekening gehouden met vegetariërs, veganisten en bezoekers met een voedselallergie. Drank wordt geserveerd in herbruikbare hard cups, een van de initiatieven die de organisatie heeft genomen om het festival duurzamer en minder milieubelastend te organiseren.
 
Over OIABM
OIABM wil een zo volledig mogelijk programma presenteren van wat er speelt binnen de Amerikaanse rootsmuziek en wat daar aan grenst, van gelauwerde namen tot veelbelovende nieuwkomers. Deze brede kaders spreken een brede doelgroep aan, in een ruime leeftijdscategorie van begin twintigers tot 60-plussers. Met daarbinnen een onderverdeling van enerzijds de trouwe basis die de ontwikkelingen binnen de roots genres al jarenlang volgt, en anderzijds een groeiende groep jongeren die de authenticiteit en zeggingskracht van deze acts aanspreekt.
 
Niet alleen het predicaat ‘uitverkocht’ was een indicatie voor het succes van de vuurdoop van OIABM in 2018. De vele lovende publicaties in de landelijke kranten spraken ook boekdelen. "Wat OIABM onderscheidt van al die andere festivals is een heel duidelijke muzikale identiteit", schreef het Parool bijvoorbeeld. "Het overzichtelijke festivalterrein, met drie podiumtenten, loopt vol voor een programma dat bedachtzaam lijkt samengesteld”, constateerde de Volkskrant. "OIABM ontsteeg op verschillende manieren de beperkingen van een blank, stoffig en nostalgisch programma", was het oordeel van NRC
 
Sugar Mountain Stage
Net als in 2018 gaat OIABM de komende editie de samenwerking aan met Paradiso voor de Sugar Mountain Stage. Sugar Mountain is de concertreeks waaronder de Amsterdamse poptempel Paradiso shows presenteert die onder roots, country en aanverwante stromingen vallen en vormt een inhoudelijke één op één match met dat waar Once In A Blue Moon voor staat. Om die reden draagt één van de drie podia de naam Sugar Mountain Stage.
 
Fueled by Lagunitas Stage
Omdat de Honky Tonk Stage afgelopen jaar regelmatig uitpuilde is ervoor gekozen het podium om te dopen tot een outdoor stage, gekoppeld aan het toepasselijke biermerk Lagunitas. Lagunitas is een Amerikaanse brouwerij die in 1993 is opgericht, het bier is sinds een paar jaar ook in Nederland verkrijgbaar is. Muziek zit in het DNA van het merk, niet in de laatste plaats dankzij oprichter Tony Magee, die van muziek houdt en zelf ook aardig muziek kan maken. Nog steeds vinden elke week live concerten plaats in de brouwerij in het Californische Petaluma. Tijdens Once in a Blue Moon kan de bezoeker dat gevoel in het Amsterdamse Bos ervaren, want het nieuwe podium krijgt de sfeer van een Amerikaanse buitenbar met natuurlijk speciaalbieren van Lagunitas. Goede live muziek en lekker bier, het blijft een gouden combi.
 
Food
Voor wat betreft de randprogrammering put de organisatie inspiratie uit de Amerikaanse cultuur. Zo kent het cateringaanbod hoogwaardige en smaakvolle BBQ- en TexMex-gerechten en Kentucky soul food. Het zijn deze elementen die in het idyllische decor van het Amsterdamse Bos een beleving creëren die zowel de kritische en goed ingevoerde muziekpurist als de festivalganger op zoek naar ontspanning en ontdekkingen kan bekoren.

Korte info over alle aangekondigde acts (in alfabetische volgorde)
 
Baptiste W. Hamon
Americana chansons, zo zou je ze kunnen noemen, de liedjes die Baptiste W. Hamon maakt, een singer-songwriter uit Parijs met liedteksten in z'n moerstaal. Twee authentieke stijlen verenigd - Amerikaanse country en Franse volksmuziek – waarbij je je bij beluistering zowel in de Southern United States als in Île-de-France waant. “Negen verstilde Franse americanachansons van intrigerende schoonheid”, schreef de Volkskrant over Hamons tweede album ‘Soleil, Soleil Bleu’ (april 2019).
 
Courtney Barnett
De koningin van de internationale indiegitaarpop. Zo omschreef de Volkskrant de artiest die het verst moet reizen voor OIABM. Rolling Stone magazine deed er nog een schep bovenop door de Australische “one of the sharpest, most original songwriters around — at any level, in any genre” te noemen. Terwijl haar schare fans groeit, blijft ze zich ontwikkelen op muzikaal en tekstueel vlak en hebben vijf continenten inmiddels kennis gemaakt met haar overrompelende live shows. Maak in A’dam kennis met een van de grootste rockvrouwen uit de huidige én toekomstige muziekgeschiedenis.

Duff McKagan ft. Shooter Jennings
Dit is wel een legendarisch duo, hoor. Duff McKagan speelt in een van de grootste rockbands ter wereld, Guns N’ Roses natuurlijk, en Shooter Jennings is de zoon van country outlaw Waylon Jennings. Het koppel ging in 2018 de studio in voor de opnames van McKagans album ‘Tenderness’ dat in mei van dit jaar verscheen. Jennings vroeg de leden van zijn band mee de studio in, die naast drums, bas en gitaar ook viool en pedal steel meebrachten. Het resultaat is een onvervalste americana-plaat met een outlaw attitude zoals op basis van de achtergrond van McKagan en Jennings te verwachten viel.
 
Dylan LeBlanc
Dylan LeBlanc is afkomstig uit Muscle Shoals, Alabama. Inderdaad, daar waar de bekende gelijknamige en legendarische studio zich bevindt. De muzikaliteit van die omgeving zit ook bij Dylan in zijn DNA. Zijn in juni verschenen album ‘Renegade’, opgenomen met zijn vaste band The Pollies en geproduceerd door Dave Cobb (o.a. Chris Stapleton, Sturgill Simpson en Jason Isbell), is net als voorganger ‘Cautionary Tale’ een meeslepende luisterervaring. Rijkelijk gevuld met jangly gitaren en emotievolle vocalen, maar met een smaakvol rafelrandje en de nodige branie.
 
EELS
EELS is het nom de plume van Mark Oliver Everett. Shows van deze excentrieke Amerikaan schieten alle kanten uit. De basis vormen zijn melancholische liedjes, maar de uitvoering ervan laten zich niet van tevoren raden; een breekbare akoestische versie of een scheurende rockvariant, of iets er tussenin. Zijn muzikale genialiteit brengt hij voor het voetlicht met soms bizarre humor, wat zijn optredens ook een luchtige kant geeft. Hoe het in Amsterdam ook precies gaat zijn, meeslepend en memorabel wordt het sowieso.
 
Eriksson Delcroix
Met de albums ‘For Ever’ (2014), ’Heart Out Of Its Mind’ (2016) en ‘Magic Marker Love’ (2017 - met Sun Sun Sun Orchestra) heeft Eriksson Delcroix zich moeiteloos weten te profileren als een countryband waaraan de doorsnee hedendaagse Nashville-act in de verste verte niet kan tippen qua authenticiteit, eigengereidheid én kwaliteit. Op het nieuwe album ‘Riverside Hotel’ demonstreert Eriksson Delcroix een hernieuwde interpretatie van de oorspronkelijke rootsmuziek uit New Orleans: ongecompliceerde, opgewekte, humoristische en dansbare swamp blues, cajun en country.
 
Gregory Alan Isakov
Singer-songwriter Gregory Alan Isakov, in Zuid-Afrika geboren en opgegroeid in Amerika, werd wereldwijd bekend met zijn prachtige, verstilde single Íf I Go I’m Going van de soundtrack voor Californication. Hij is in zijn werk beïnvloed door Leonard Cohen, Kelly Joe Phelps en zijn grote held Bruce Springsteen. Zijn muziek is te omschrijven als ingetogen folk, aangekleed met zacht gitaargetokkel, mandoline en kalmerende, sombere vocalen.

Israel Nash
Er is een hoop gebeurd sinds de release van ‘Barn Doors And Concrete Floors’ in 2011. Een nieuwe Neil Young leek opgestaan indertijd (wat een heerlijke stamper is openingstrack ‘Fool’s Gold’ nog steeds). Een aantal platen verder is er een stuk van zijn naam af gevallen (Israel Nash Gripka werd Israel Nash), maar zijn muziek heeft in gelaagdheid gewonnen. Op het nieuwste album  ‘Lifted’ doen mooie koortjes hun intrede en dat levert heerlijke feelgood vibes op die voor de OIABM festivalweide gemaakt lijken.

Michelle David & The Gospel Sessions
Music that feeds the heart and soothes the soul, daar gaat het wat mij betreft over” zegt Michelle David, zangeres van ‘Michelle David & The Gospel Sessions’ over wat gospel voor haar betekent. Bandlid Onno Smit schetst de ontwikkeling van het geluid van de band en definieert dat haarfijn aan de hand van de drie verschenen albums: “Vol.1 en 2 waren voor ons een zoektocht en een reis naar het vinden de wortels van de muziek waar wij van houden, maar ook naar het vinden van ons geluid, onze stem. Op Vol. 3 hebben we die gevonden. Zowel live als in de studio. Het is onze interpretatie van gospel, gewikkeld in een dekentje van soul, blues, jazz en afrobeat."

Next Of Kin
Wat hebben generatiegenoten Tim Knol, de leden van Dawn Brothers, DeWolff en andere Nederlandse 'Swampers' zoals Stefan Wolfs, David Gram en Merel Sophie gemeen? De onweerstaanbare drang om tijdloze muziek - ontstaan uit een onvoorwaardelijke en diepe liefde voor de Amerikaanse muzikale roots - te maken. Op Record Store Day 2019 verscheen een zes tracks tellend mini-album. Knol zal er tijdens OIABM helaas niet bij zijn, maar ook in de bezetting waarin ze aan gaan treden, zullen deze jonge hartstochtelijke rootsliefhebbers verder gaan met waar ze al jaren mee bezig zijn: het hele land besmetten met hun eigen Nederlandse americana virus.
 
Robert Ellis
Robert Ellis is een onvervalste Texaanse singer songwriter, die een prachtige mix brengt van (alt)country, honky tonk en pianopop. Ook in die volgorde qua genres, op basis van chronologie. Want waren zijn eerste twee platen meer op gitaarleest geschoeid, voor zijn laatste en dit jaar verschenen album 'Texas Piano Man’ liet hij zich inspireren door grootheden als Billy Joel, Jackson Browne en Elton John. Mannen die wel raad weten met witte en zwarte toetsen dus. Het maakt Ellis nog veelzijdiger, want zijn liedjes, melodieën, teksten en – belangrijkste troef – zangcapaciteiten komen ook met begeleiding fantastisch tot hun recht.
 
Ruston Kelly
Ruston Kelly kent qua invloeden evenredige delen Kurt Cobain en Townes Van Zandt. Hij voelt zich net zo senang in een Slayer-t-shirt als met een cowboyhoed op. De Amerikaanse folky, wederhelft van Grammy-winnares Kacey Musgraves, kent een tamelijk hobbelig levenspad vol met hoogte- en dieptepunten, een pad dat loopt van South Carolina tot Brussel. Het zijn al deze ervaringen die zijn stijl vervolmaken; een ruwe lappendeken van poëtische folk, een grunge attitude, een countryhart, een americana-geest en rock-energie.

Stef Kamil Carlens
Stef Kamil Carlens heeft niet stilgezeten na zijn doorbraak met dEUS in de jaren ’90. Ondertussen is hij beeldend kunstenaar, componist, producer en speelde hij met Zita Swoon Group een aantal eigenzinnige dans- en theatervoorstellingen die in binnen- en buitenland met superlatieven werden overladen. Met ‘Stuck In The Status Quo’ (2017) maakte Stef Kamil Carlens zijn rentree in het popcircuit. Meer nog, zijn debuut als soloartiest is meteen een terugkeer naar de pure muzikale schoonheid die we kennen van het Zita Swoon-oeuvre. In 2019 verschijnt een nieuw solo-album. Tijdens zijn show op OIABM zal Carlens zowel songs van zijn laatste albums als uit het rijke repertoire van Moondog Jr. en Zita Swoon vertolken.
 
The Grand East
Het nieuwste album van The Grand East getiteld ‘What A Man’ staat bol van de onderhuidse spanning. Als een ballon die elk moment kan knappen. Met nieuwe invloeden als Velvet Underground en King Gizzard & The Lizard Wizard brengen ze hun sound naar het nu. Live geven ze nog steeds een dampende rock ‘n soul show, met een zanger die zingt alsof hij door een voodoo-priester op de hielen wordt gezeten.
 
The Waterboys
The Waterboys maakten in de jaren tachtig furore met wereldhit ‘The Whole Of The Moon’, afkomstig van het succesalbum ‘This Is The Sea’. Het werd opgenomen nadat voorman en spil van de band Mike Scott was verhuisd van Schotland naar Ierland. De mix van country, gospel en Ierse folk was baanbrekend en nog steeds onderscheidend. Scott ging vervolgens begin jaren negentig solo, maar na de millenniumwisseling ging hij weer spelen onder de naam The Waterboys. Het album ‘Modern Blues’ (2015) werd opgenomen in Nashville – Scott is groot liefhebber van het country-/americanageluid dat daar zijn oorsprong heeft –, met hulp van een aantal muzikanten die grote hits uit de Muscle Shoals- en Fame-soulperiode hebben ingespeeld, met een flinke dosis soul tot gevolg. In mei 2019 verschijnt het nieuwe album ‘Where The Action Is’.
 
Tyler Childers
Tyler Childers is een 'southern storyteller’ in de puurste zin van het woord. Met een album (Purgatory) dat geproduceerd is door Sturgill Simpson wekte hij hoge verwachtingen die één voor één werden waargemaakt. Stevige country en bluegrass, een met whiskey doordrenkt stemgeluid en krachtige teksten. Altcountry: "De hardcore country van Childers bevat bluegrass waarbij de splinters van de instrumenten spatten; het zaakje twangt als een twijgje in de wind” en Sugar Mountain gaat nog een stapje verder: "Purgatory is een van de beste countryalbums van 2017, zo niet hét beste."

De complete line up van OIABM ziet er als volgt uit (in alfabetische volgorde): Baptiste W. Hamon; Courtney Barnett; Duff McKagan ft. Shooter Jennings; Dylan LeBlanc; EELS; Eriksson Delcroix; Gregory Alan Isakov; Israel Nash; Michelle David & The Gospel Sessions; Next Of Kin; Robert Ellis; Ruston Kelly; Stef Kamil Carlens; The Grand East; The Waterboys; Tyler Childers. Het tijdschema is bekend.

Het rootsfestival in het Amsterdamse Bos in Amstelveen vindt plaats op zaterdag 24 augustus 2019, tickets zijn verkrijgbaar voor € 69,- via de website van het festival en voor € 75,- aan de deur. De eerste editie in 2018 was volledig uitverkocht.

Website en socials
Website: www.onceinabluemoonfestival.nl
Facebook: www.facebook.com/OIABMfestival/
Instagram: www.instagram.com/onceinabluemoonfestival