-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Geoff Berner nodigde het publiek al uit om te dansen, maar kwam er snel achter dat deze avond meer luisteraars had. Halverwege L'Chaim gingen dan toch de tafels en stoelen in de Paradox in Tilburg aan de kant en kwamen steeds meer voetjes van de vloer.

Bij binnenkomst werd me al snel verteld dat ik wat gemist had aan David Krakauer, volle bak en volop virtuositeit. Ook deze zondag is er nog een programma, zowel in de synagoge als in de Paradox, ook daar belooft het te gaan swingen, maar mijn bezoek aan het Jiddisch Festival beperkt zich tot de zaterdagavond. En er valt heel wat te genieten, eerst is er Geoff Berner, hij gaf een jaar geleden een prachtig optreden (zie hier) en heeft nu zijn twee kompanen, Wayne Adams (percussie) en Diona Davies (viool) meegebracht. Zij omlijsten zijn muziek met fijne ritmiek, melodieus (en waar nodig oervals) strijkwerk en achtergrondzang. Met zijn cabaretteske stijl van aankondigen en zijn messcherpe teksten krijgt Berner met gemak de lachers op zijn hand. Uiteraard vloeit de whisky ook weer rijkelijk, dit keer staan er drie glazen en een fles. Berner heeft een nieuw lied, waarin hij als rabbi optreedt en zijn eigen religie begint, uiteraard mag iedereen meedoen, sterker nog, als je maar genoeg geld overmaakt neemt hij al je zorgen op dat gebied uit handen. In de toegift mag Davies laten horen dat ook zij wel raad weet met het alcoholische goedje, "If I had my way, I'd stay drunk all day".

geoff berner trio
Geoff Berner trio

Ondertussen was L'Chaim in de kleedkamer al begonnen met een feestje, en volgens de aankondiger komen ze dat nu voortzetten. Deze feestband uit Delft speelt een mix van klezmer, balkan en fanfare, instrumentaal of gezongen in het jiddisch, en laat met hun opener Limon meteen horen dat ze een grote inspiratiebron hebben in de Amsterdam Klezmerband. Hoewel het publiek in eerste instantie nog vooral blijft luisteren en de meeste dansers zich aan de zijkant of achterin bevinden wordt de groep wel met veel enthousiasme ontvangen. Met een lekker gevarieerd instrumentarium, klarinet, saxen, accordeon, cajón, bouzouki, viool en tussendoor zelfs een gastoptreden van een dwarsfluitiste zetten ze een swingend geluid neer. Een energieke zanger danst tussen de toeschouwers door en als hij hun snelste nummer aankondigt komt het optreden pas echt goed op gang. Stoelen aan de kant, een tafeltje wordt weggedragen, het feest barst los.

l'chaim
L'Chaim

Gezien op 28 november 2009 in de Paradox in Tilburg.