Nieuwe Folkforum-rubriek: Folkdans

Met Folkforum.nl starten we een aparte rubriek Folkdans. Daar is alle reden toe. Dansen op folkmuziek is afgelopen jaar erg populair geworden, vooral ook bij het jonge folkpubliek. Dat blijkt niet enkel op de Boombals in België, maar ook op festivals en andere folk-evenementen. In Nederland komt het ook op gang. In Venlo, Harlingen, Wageningen, Deventer en nu ook in Eindhoven.

Het gaat om een onvervalst 'bal folk'. Op een folkbal speelt een folkgroep dansmuziek (polka, wals, bourree, scottish...) en danst het publiek. Afgelopen woensdag waren op het Folkbal in het Eindhovense café Wilhelmina, waar het Vlaamse duo Madingma en het Venlose duo Het Gelag voor de live muziek zorgden zeker veertig dansers afgekomen plus nog een hoop nieuwsgierigen en barbezoekers.

Organisator Tinus Kanters (ook Folkwoods) was meer dan dik tevreden. Komende maanden is er elke voorlaatste donderdag van de maand een Folkbal met live-muziek. En als het zo goed blijft gaan als afgelopen woensdag belooft Kanters op Hemelvaartsdag een groots bal op het Wilhelminaplein, buiten voor het café Wilhemina. Mogelijk dat dan het Vlaamse Boombal - een initiatief van Ambrozijn-accordeonist Wim Claeys - naar Eindhoven komt.

In deze nieuwe Folkforum-rubriek Folkdans komt alle berichtgeving over dansworkshops, danscursussen en bals. Maar de folkbals, boombals en hoe ze ook allemaal mogen heten, blijven natuurlijk ook gewoon aangekondigd worden in onze Agenda.