Eerste folkbal in Eindhoven
een groot succes

-door Henk-
"Normaal staan hier op een gewone woensdagavond vijftien man aan de bar. En moet je nou dit zien", zegt een enthousiaste organisator Tinus Kanters (ook Folkwoods). Het eerste Folkbal in het Eindhovense café Wilhelmina was gisteravond een onverwacht groot en oprecht succes. Niet alleen wat aantal bezoekers betreft, ruim honderd, maar ook door de kwaliteit van de muziek van het Vlaamse duo Madingma (de gebroeders Stefan en Diederik Timmermans) en het enthousiasme van niet enkel het dansende publiek, maar ook het toeschouwende gedeelte aan de bar. Stefan op doedelzak en blokfluit - half van de wereld vanwege verbouwing thuis, maar op het podiuim nog steeds intens - en broer Diederik (diatonische accordeon) boeiden van begin tot eind.

Om half negen stroomde het binnen. De danseressen waren herkenbaar door hun fraaie rokken. De heren dronken nog wat moed in aan de bar. Nadat iedereen was opgewarmd door de originele keuzes van dj Martijn van Gessel (ook cd-recensent voor Folkforum) met bijvoorbeeld middeleeuwse dance van de Duitse groep Duitse groep Faun (ook op Folkwoods '04) stonden er bij de eerste bourrée-klanken van Madingma meteen zestien man/vrouw op de dansvloer.

Voor de rest was het nog enigszins verlegen aftasten. Na een half uur telden we bij een andro dertig man op de dansvloer en even later bij een tovercirkel 40 man. Het kon de hele avond niet meer stuk. Enige minpunt was het ontbreken van dansinstructie. Nou was het niet zo dat iedereen zomaar wat deed. Onder de dansers waren ervaren rotten die het voortouw namen en die we al kenden van Folkwoods, maar helaas was Hanneke die toen ook nadrukkelijk meedanste er nu niet bij, verhinderd door een griepje.

Na twee sets was iedereen het er over eens dat het Folkbal toekomst heeft in Eindhoven. Het duo Het Gelag uit Venlo nam het in de loop van de avond over van Madingma. Nychelharpa & Portugese gitaar of doedelzak met accordeon, het duo produceerde er de fraaiste dansjes mee. En hoewel het al tegen middernacht liep dansten er nog vrolijk acht paartjes de polka bij hun gedreven spel…