Digitaal TV-station Holland Doc staat deze week in het teken van verzamelen en zendt vanaf vandaag, zaterdag 27 december 2008, diverse keren een herhaling uit van de documentaire Het Uur Van De Wolf: Lomax, verzamelaar van volksmuziek uit. Alan Lomax (1915-2002) reisde bijna zijn hele leven met een bandrecorder de wereld rond, op zoek naar de mooiste volksliedjes. Hij maakte opnames van gewone mensen, die zich met hart en ziel voor de microfoon gaven.

Lomax, verzamelaar van volksmuziek' is een muzikale road movie, waarin de filmmaker op zoek gaat naar de drijfveren van de legendarische Alan Lomax en naar diens bezetenheid om volksmuziek op alle mogelijke manieren vast te leggen voor het nageslacht.

Rogier Kappers bezoekt Lomax een jaar voor zijn dood. Lomax is dan 86 jaar en kan niet meer spreken omdat hij geveld is door een hersenbloeding. De filmmaker besluit op zoek te gaan naar de mensen die Lomax vijftig jaar daarvoor opnam. In een oude volkswagen reist hij door Europa. Zijn reis voert hem langs desolate Schotse eilanden, door de dorre binnenlanden van Spanje en naar geïsoleerde Italiaanse
bergdorpjes.

Soms is het moeilijk de mensen en hun muziek terug te vinden. Op andere momenten vindt hij ware juweeltjes. Oude boeren, dagloners, huisvrouwen, vissers en schaapsherders laten hun mooiste liedjes horen.

In deze gepassioneerde en muzikale documentaire komen we er langzaam achter waarom volksmuziek zo mooi kan zijn en wat de legendarische Lomax ooit bezield moet hebben. De strijd tegen de vergankelijkheid is de voornaamste drijfveer van Lomax geweest en hij heeft een waardevol archief van volksmuziek achtergelaten waarin herinneringen aan een voorbije tijd bewaard worden om over te dragen aan een nieuwe generatie.

‘Lomax, verzamelaar van volksmuziek' werd onderscheiden met een Gouden Kalf voor de beste lange documentaire op het Nederlands Film Festival 2005. Regie: Rogier Kappers. Het juryrapport zei ondermeer: De registratie van een zoektocht is een veel gebruikt middel in documentaires. In de prijswinnende documentaire krijgt dit middel een nieuwe betekenis want deze zoektocht laat een hoopvol en blij gevoel bij je achter.

Het uitzendschema:
zaterdag 27/12/08 om 22.25 uur
zondag 28/12/08 om 17.00 uur
maandag 29/12/08 om 22.25 uur
dinsdag 30/12/08 om 16.20 uur
woensdag 31/12/08 om 19.00 uur
donderdag 1/1/09 om 19.50 uur
vrijdag 2/1/09 om 18.15 uur
 
Holland doc is te bekijken via internet: www.hollanddoc.nl of via digitale televisie.