Op donderdag 28 april staat de Noorse singer-songwriter Moddi als support van Lisa Germano in de kapel van Roepaen (Ottersum) en vrijdag 29 april in Paradiso (Amsterdam). Morgenochtend, zondag 24 april, is hij te zien in Vrije Geluiden, evenals de Afrikaanse groep Staff Benda Bilili.

Pål Moddi Knutsen, dat is de volledige naam van singer-songwriter Moddi. Hij komt van het eiland Senja, het op twee na grootste eiland van Noorwegen, in het verre, afgelegen poolgebied.

Moddi begon zijn muzikale carrière met een geleende accordeon en gitaar. Met deze instrumenten (en soms solo spelend, soms begeleid door een band) ontwikkelde hij ‘zijn’ muziek, die te omschrijven is als moody, als atmosferisch. Muziek die -zo zou je kunnen zeggen- perfect past bij de mystieke omgeving waar hij vandaan komt. Veelgemaakte muzikale vergelijkingen zijn namen als Damien Rice en Björk.

Op 14 februari kwam in Nederland zijn debuutalbum uit. Niet dat het een echt nieuw album is. Sterker nog, het stamt al uit 2009. In dat jaar kwam Moddi’s demo via via terecht bij Valgeir Sigursson, producer van onder meer Björk en Kate Nash. Hij nodigde Moddi uit om naar IJsland te komen. Hier werd Floriography opgenomen. De reacties in Noorwegen kwamen langzaam maar zeker los, stuk voor stuk vol superlatieven. Inmiddels is Moddi in ‘zijn’ Noorwegen doorgebroken, de rest van Europa moet gaan volgen in 2011.

Staff Benda Bilili is een onweerstaanbaar dansorkest van gehandicapten en daklozen uit de Congolese hoofdstad Kinshasa. Hun internationale succes bezorgde ze nieuwe rolstoelen, een huis en een bed met matras. Maar belangrijker: wereldwijde aandacht voor het probleem van polio in Afrika en de straatkinderen van Kinshasa. Hun teksten zijn van verhalen tegenslag en overwinning, hun muziek van kracht en inventiviteit die overleven heet. Als gentlemen gekleed swingen de zangers en gitaristen op hun wielen en krukken over de rollende beats van bas en een uit hout en schroot opgetrokken drumkit. Blikvanger is de satongé, een bizar zelfgemaakt 1-snarig instrument dat met zijn overstuurde en spookachtig ijle klank de down to earth dansmuziek de ruimte inzwengelt.

Vrije Geluiden is te zien op zondag 24 april 2011 om 10:30 uur op Nederland 1, de herhaling is op zaterdag 30 april om 9:00 uur op Nederland 1. Zie ook: www.vpro.nl/programma/vrijegeluiden.