In het programma Disc-Cover!, waarin samensteller Marius Roeting belangwekkende albums uit de folk- en rootsmuziek laat horen op de Concertzender werd vorige week aandacht besteed aan het album Des Duivels Oorkussen van Chimera. Naast de elpee in zijn geheel zijn ook nog een paar andere nummers van deze Nederlandse folkgroep te horen. Deze uitzending is nog te beluisteren via de site van de Concertzender.

In 1977 verschijnt de Elpee Des duivels oorkussen van Chimera, een Zuid Hollands vijftal.

De Nederlandse folkfan is verward, aangenaam verrast, maar ook argwanend. Want wat is dit nu? Deze vorm van revival folk kenden we in Nederland niet. Het doet denken aan de Franse evenknie, de mastodont Malicorne. Een hybride van folk, rock en pop. De sound is stevig, in het geheel niet traditioneel of behoudend te noemen, ondanks dat het merendeel van de nummers bewerkte overgeleverde teksten en muziek betreft. 

In de vaak lange nummers zijn ook fraaie rustpunten. De muziek is melodisch met sterke ritmische begeleiding, met name de kletterende bas a la Chris Squire (Yes). De falsetstem van zangeres Marry Verkade en haar blokfluit brengen het tegenwicht in een voortreffelijk gebalanceerde eigen sound. Chimera overtuigt en doet dat met name buiten de landsgrenzen. De teamspirit is zodanig positief en de creativiteit spat er van af.  

In no time ligt er een voorraad met ditmaal voornamelijk eigen composities, goed voor een wel heel snelle opvolger, Obstakel. Daarop perfectioneert Chimera haar eigen herkenbare geluid. Doch in 1982, op het hoogtepunt van het succes, besluiten oprichters Bas en Marry Verkade om de stekker uit Chimera te trekken. Het gezin met jonge kinderen -en een fulltime baan naast de muzikale escapades- vergen aandacht. Na een pauze wordt enkele jaren later op bescheiden schaal een doorstart gemaakt, maar vanwege fysieke beperkingen van een van de leden komt daar eveneens een einde aan. 

In de nieuwe eeuw pakken de Verkade’s de draad weer op, ditmaal bijgestaan door zoon Marijn op bas.  Twee cd’s volgen; de eerste van de groep, want zowel Des duivels oorkussen als Obstakel werd nooit heruitgebracht op cd. Des duivels oorkussen blijft een kenmerkend album, een van de hoogtepunten in de Nederlands(talige) folk geschiedenis.

Disc-Cover! over Chimera is nog te beluisteren via: https://www.concertzender.nl/programma/disccover_643557/.