TV-programma Single Luck vanavond
over Kaapren Varen van Fungus

Tijdens Folkwoods bleek weer eens wat voor een hit Kaapren Varen van Fungus in de zeventiger jaren is geweest. Fred Piek - met aan zijn zijde multi-instrumentalist Walter Kuipers - speelde op verzoek van het Folkwoods-publiek het nummer twee keer. Het werd uit volle borst meegezongen.

Het tv-programma Single Luck is vanavond een half uur lang gewijd aan die enige single van Fungus die de hitparade haalde. Kaapren Varen stond op de debuut-elpee van Fungus uit '74 waarvan 18.000 exemplaren werden verkocht. Fungus was in die tijd bezig met de omschakeling van Iers/Schots materiaal naar een mix van Nederlandse volksmuziek en folkrock. Op dat eerste titelloze album is de ene kant dan ook gevuld met engelstalig- en de andere met nederlandstalig repertoire.

Het tv-programma Single Luck handelt over eendagsvliegen in de popmuziek. "Nu was Fungus geen eendagsvlieg, maar wel wat hitparade successen betreft vandaar het programma", aldus Fred Piek - hét gezicht van Fungus - op zijn eigen website. Het programma bestaat uit oude opnames uit het archief van Vara's Nederpopzien (live programma met interviews uit 1974, gemaakt net voordat Kaapren Varen een succes werd). Ook werden de Fungus leden dit voorjaar uitgebreid geïnterviewd over hun ervaringen in 1974. En werd Kaapren Varen nog een keer live gespeeld. Piek: "Het zal ongetwijfeld naast de oude versie worden gezet. Volgens mij lukte dat nog best. Ik heb het programma nog niet kunnen zien maar de producent vertelde dat het een mooie uitzending is geworden".

Tijdens de opnamen van de eerste elpee bestond Fungus uit Fred Piek (zang/gitaar), Sido Martens (gitaar/zang), Kees Maat (accordeon/toetsen) en Koos Pakvis (bas). Bob Dekenga die samen met Piek in '72 Fungus oprichtte, had de groep toen al verlaten om te gaan studeren. In de studio besloot studiomuzikant drummer Louis Debij zich bij de groep te voegen.

Het succes van Kaapren Varen leidt een turbulent jaar in. Fungus staat als enige Nederlandse groep op het Pinkpop Festival en er wordt succesvol getourd door België, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Tijdens deze tournees wordt Debij tijdelijk vervangen door drummer Jack van den Blink. Aan het einde van het jaar verschijnt de kerstsingle Merry Christmas/Christmas Song, waarvan de A-kant door de George Baker Selection verzorgd wordt. Bob Dekenga keert terug als vervanger van toetsenist Kees Maat, die Fungus verruilt voor Electric Tear. In alle Fungus-jaren heeft de groep geregeld van dat soort personeelswisselingen ondergaan.

De volgende muzikanten hebben ooit in Fungus gespeeld: Fred Piek (zang/gitaar), Bob Dekenga (accordeon, gitaar, toetsinstrumenten, zang), Sido Martens (gitaar/zang), Kees Maat (accordeon/toetsen), Koos Pakvis (bas), Louis Debij (drums), Jack van den Blink (drums), Rens van der Zalm (viool en andere snaren) en Arie van der Graaf (gitaar).

Fungus brengt na haar debuut elpee nog vier fraaie albums uit: Lief Ende Leid ('75 - de daarvan afkomstige single Een Boer Ging Naar De Wei kwam niet verder dan de tipparade), Van De Kiel Naar Vlaring ('76), Mush-rooms ('77) en het afscheidsalbum De Kaarten zijn Geschud ('79). Als eind '78 Fungus nog bestaat als akoestisch trio, besluiten Fred Piek, Koos Pakvis en Rens van der Zalm de groep op te heffen.

Fred Piek vinden we later terug in de Amazing Stroopwafels, Trio Magnifique, Drie Heren en af en toe in een reünieconcert van Fungus zoals in '84 in Zaandam. De laatste jaren treedt hij vaker op met multi-instrumentalist Walter Kuipers, met wie hij in 1997 het album Vroeger is Terug opnam met nieuwe akoestische versies van oud Fungus-repertoire met o.a. Kaapren Varen. Eerder maakte Piek twee solo-albums in '81 met teksten van Lennaert Nijgh en in '89 Soms een Moment.

Geregeld wordt Fred Piek gevraagd weer met Fungus op te treden. Af en toe stemmen hij en zijn vroegere maten in. En als in 2000 de dubbel cd The Fungus Collection uitkomt met daarop de vier albums van Fungus en alle singles, moet de groep opnieuw even aan de bak.

Piek blijft volop actief in de muziek als solist, maar ook met anderen. Zo begint hij naast Annie en De Dutch Cowboys een nieuw country project. Het idee is van slagwerker Louis Debij. Het wordt een 4 mans akoestische country formatie met hoofdzakelijk Amerikaans repertoire. In ierder geval maakt banjo virtuoos Johan Lammers deel uit van het gezelschap.

Als solist is Piek zaterdag 3 januari te zien in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen en zondagavond 1 februari in Café Berlage in Eindhoven.

Ook andere Fungus-boys als Rens van der Zalm en Sido Martens laten nog geregeld van zich horen. Van der Zalm is een gewaardeerd multi-instrumentalist die grote artiesten begeleidt in pop, cabaret en folk. Zo staat hij geregeld de Ierse ex-Planxty snarenman/zanger Andy Irvine bij.
Sido Martens maakt tegenwoordig prachtige solo-albums. (zie cd-recensies).

Single Luck 7 november 2003 Nederland 3 20.05uur http://www.xs4all.nl/~gdv/fred_piek/doc/welkom.html