Van het Finse vocale kwartet Suden Aika, dat dit weekeinde vier concerten geeft tijdens het ‘Tanz und Folkfest' in het Duitse Rudolstadt, zijn aanstaande woensdag 12 juli live-opnamen te horen op de WDR3.


Deze Duitse radiozender maakte de opnamen tijdens het Traumzeitfestival in Duisburg op 20 mei jl. De hoogtepunten van het concert dat de Finse zangeressen daar in de Giesshalle in het fraaie Landschapspark Duisburg-Nord gaven zijn te horen woensdag 12 juli tussen 20:05 en 22:00 uur in het programma ‘Konzert'. Dan zijn eveneens opnamen te beluisteren van het Stahlquartett Dresden en de Madagascar Allstars.

Suden Aika
Suden Aika is geformeerd rond zangeres en componiste Tellu Turkka, die in het begin van de jaren `90 met haar indrukwekkende zangstijl furore maakte in de Fins-Zweedse etnoband Hedningarna. Met Suden Aika richt Turkka zich op de runolaulu, de traditie van de oude Runenzangers, die zij verwerkt in eigen composities. De stemmen worden begeleid kantele en de moraharpa, een variant op de Zweedse sleutelviool nickelharpa.
Suden Aika: Katariina Airas (zang), Liisa Matveinen (zang, kantele), Tellu Turkka (zang, kantele, moraharpa) en Nora Vaura (zang).

Tijdens het festival in Rudolstadt treedt Suden Aika dit weekeinde vier keer op: vrijdag 7 juli 18.50 uur openingsconcert op de markt, zaterdag 8 juli 14.30 uur op het podium bij de Burgterrasse en zondag 9 juli tijdens twee diensten in de Stadtkirche (09:30 en 11:00 uur).
Naast Suden Aika biedt het Tanz und Folkfest Rudolstadt een uitgebreid programma op meer dan twintig podia met onder andere Sväng (FIN), Cätlin Jaago (EST), Beefolk (Oost) Woven Hand (VS), Suzanne Vega (VS), Jmmy Cliff (Jam), Lilla Downs (Mex), Konstantin Wecker (Dld), Dan Bern (VS), Rüdiger Oppnheim (Dld), etc. Thema's zijn Frankrijk, doedelzak en tango. Er is een uitgebreid straatmuziekprogramma, voor kinderen is er veel te doen, er zijn diverse workshops, tentoonstellingen, discussieplatsforms etc. Bovendien is er een instrumentenbouwcentrum.

Zie ook www.wdr.de en www.tff-rudolstadt.de