De dubbel-cd/dvd Qawwali Flamenco heeft zaterdagavond 18/11 de Klara Muziekprijs gewonnen in de categorie Wereldmuziek. Ook genomineerd waren albums van Aurélia, Toumani Diabaté, Amparo Cortés en Anouar Brahem.


Het was de zesde keer dat de muziekprijzen van de Vlaamse klassieke zender Klara werden uitgereikt. Behalve de wereldmuziek-prijs waren er ondermeer prijzen voor beste klassieke cd en beste jazz cd. Klara heeft niet alleen cd's bekroond. De Klara Carrièreprijs, een soort van lifetime achievement award, was voor dirigent-componist Frédéric Devreese. Devreese (77) komt uit een echte muzikantenfamilie. Hij werkte in dienst van BRT televisie en is één van de bekendste Belgische filmcomponisten.

Voor de opnamen van het winnende project Qawwali Flamenco werden vorig jaar de Spaanse flamencozangers Duquende en Miguel Poveda en gitarist Chicuelo naar Marokko gehaald om daar tijdens een muziekfestival de muzikale confrontatie aan te gaan met de Pakistaanse zanger Faiz Ali Faiz en zijn ensemble. Qawwali Flamenco is verschenen bij Accords Croisés (distributie Harmonia Mundi).

Faiz Ali Faiz komt uit een familie die al generaties lang qawwali maakt. Hij geldt als de muzikale opvolger van de legendarische Nusrat Ali Khan. Faiz Ali Faiz experimenteert al enige tijd met samenwerking met flamenco zangers. De ritmes van qawwali en flamenco zijn enigszins verwant. Qawwali is een vorm van soefizang door mannen uit Pakistan en Noord-India. Er is een solozanger die oude soefi gedichten zingt en een mannenkoor dat daarop reageert. De begeleiding bestaat uit harmonium (latere import), percussie (tabla) en handgeklap.

Zie ook www.klara.be.