Het lijkt er steeds meer op dat het Vlaamse folkprogramma De Groote Boodschap zijn langste tijd op Radio 1 heeft gehad. Radio 1 wil vanaf 2 april elke avond één drie uur durend muziekprogramma waarin muzikale actuatliteit primeert. Dat programma moet een herkenbare ‘Radio 1-sound' uitstralen: verwelkomend, verrassend, bruisend, met nadruk op de Vlaamse identiteit.

Radio 1-hoofd Jan Hautekiet zegt in een artikel van Peter Vantyghem in De Standaard ook in de nieuwe opzet nog steeds naar verdieping en diversifiëring te zoeken. Bovendien streeft hij meer efficiëntie na: ‘Vorig week hadden we 's avonds een prachtig concert van Tom Waits, maar niemand die het wist. Met een breder programma kan je dat veel beter communiceren. Misschien kan een goed folkinitiatief net beter naar voor komen in een breed programma dan in een gespecialiseerd?'

Vantyghem schrijft in zijn artikel dat de plannen voor de vernieuwing van Radio 1 wekelijks evolueren. Op een presentatie eind vorige week werden intern enkele nieuwe accenten voorgesteld. Dan gaat het bijvoorbeeld om:
- Meer aandacht voor muziek uit de jaren tachtig en negentig in plaats van de jaren zestig en zeventig.
- De helft van de muziek moet actueel zijn: gemaakt na 2000.
- Één Nederlandstalig lied per uur is het minimum.
- De presentator moet zowel sympathiek als kritisch zijn
- Indien nodig, kan de avond een sportkarakter krijgen.
- Tussen 23 en 24 uur blijft het occasioneel mogelijk een thema-uitzending te programmeren.

Over handhaving van gespecialiseerde jazz-, wereldmuziek- of folkprogramma's als De Groote Boodschap wordt kennelijk niet meer gesproken. In de Vlaamse muziekwereld is nogal wat onrust over die omschakeling, schrift Vantyghem. Hij laat onder andere Peter de Rop aan het woord van het impulscentrum Muziekmozaïek: ,,We vinden het niet fair dat we niet geraadpleegd worden in wat de openbare omroep beslist. En we vrezen dat meer gespecialiseerde muziek geen plaats meer zal krijgen in de mainstream die duidelijk centraal komt te staan. Ook nieuwe, jonge muziek en kleinere festivals zullen moeilijker aandacht krijgen.''

Overigens zendt VRT-Radio 1 tot april nog elke donderdagavond tussen 21 en 23 uur De Groote Boodschap uit. Vanavond blikt het programma terug op de beste cd's van afgelopen jaar en kiest daarbij uit ruim 170 cd's die op de website van het programma allemaal worden genoemd. Het programma is ook op internet te (her)beluisteren via www.radio1.be.