Deze kerst zijn er op radio en tv enkele voor folkliefhebbers interessante programma's. Op tv zijn er o.a. een special rond Moya Brennan en een concertregistratie van Alela Diane. Radio 6 zendt een interview én een concert uit van Richard Thompson. Hier enkele folky highlights uit het rtv-aanbod op eerste en tweede kerstdag.

Dinsdag 25/12 22:10-22:40 uur Ned.2: An Irish Christmas, kerstspecial met Moya Brennan. Vroeger stond Moya Brennan bekend als The Voice of Clannad. Later startte ze een succesvolle solocarrière. Haar vijf jaar geleden verschenen biografie ‘The other side of the rainbow' deed veel stof opwaaien, want openhartig vertelde Moya over haar cocaïneverslaving en een abortus. Een camerateam van de EO ontmoet haar als ze in een Duitse studio kerstliederen aan het inzingen is. Op een gegeven moment komt zangeres Madeline Bell de studio binnenlopen en binnen een paar minuten ontstaat er een spontane zangsessie die door de camera wordt vastgelegd. Tegen de achtergrond van de besneeuwde Duitse Alpen vertelt Moya haar levensverhaal en zingt ze een aantal kerstliederen, gestoken in een Keltisch jasje.

Dinsdag 25/12 18:00-19:00 uur TV Noord: Deuntjes en Praotjes. Regionale artiesten als Henk Scholte (Törf, Winterliederen), Linde Nijland (voorheen Ygdrassil, Winyerliederen), Otto Groote (Duitse singer/songwriter) en Erwin de Vries (Groningse zanger/tekstschrijver/componist) zingen en spelen sfeervolle wintermelodieën. Jan J. Boer draagt winterverhalen voor uit eigen werk. Presentatie: Henk Scholte (Törf). Dit tv- programma wordt elk uur herhaald tot de volgende ochtend 06:00 uur. Zie www.rtvnoord.nl

Woensdag 26/12 12:02-14:00 uur Radio 6: Cantina met kerstspecial vol gekke kerstplaatjes van NRC-recensent Jan Vollaard. Presentatie: Jaap Boots.

Woensdag 26/12 22:02-24:00 uur Radio 6: In concert, Beyond. In het eerste uur een opname van Richard Thompson gemaakt op 9 oktober in Paradiso, Amsterdam. In het tweede uur een special en interview rond deze singer/songwriter en o.a. ex-lid van Fairport Convention.

Hou ook de website van 3 voor 12 in de gaten. Deze week is er geregeld een concert te zien dat de Amerikaanse zangeres/gitariste Alela Diane gaf op 16 december in de kleine zaal van Paradiso, zie 3voor12.vpro.nl. Hier vind je alvast een voorproefje: opnames van deze Amerikaanse alternatieve folkie in haar uppie met gitaar in de lift van het Amsterdamse hotel Arena, oktober dit jaar.