Het 43e Brosella-festival vindt plaats op 13 en 14 juli in het Ossegempark in het Brusselse Laken. Het langst bestaande festival van Brussel steekt zijn naam en logo in een nieuw kleedje, maar blijft - gratis - een breed scala aan authentieke en verrassende muziek aanbieden. Traditionele folk, wereldmuziek en allerlei mengvormen, klassieke jazz en jazz van de wereld, groove of electro-jazz: alle stijlen en alle leeftijden komen aan hun trekken! Op de zaterdag is er traditiegetrouw folk, met o.a. Alegria e Liberta, Danças Ocultas, Refugees for Refugees en Fanfare Ciocarlia.

Het programma van zaterdag 13 juli bewijst dat er niet één soort folkmuziek bestaat, maar vele variaties verspreid over de hele wereld, zoals geïllustreerd door deze twee voorbeelden: Refugees for Refugees en Danças Ocultas vergezeld door celliste en zangeres Dom La Nena. Ook jazz wordt dit jaar in het meervoud geschreven. Het programma van zondag 14 juli omvat een staalkaart van klassieke varianten, groovy, hip-hop, electro-invloeden en een aantal mengvormen met onder andere Stéphane Kerecki, Paolo Fresu en Lars Danielsson.
 
Zoals tijdens de editie van 2018, zal er poëzie gebracht worden in de schaduw van de bomen voor zij die willen luisteren naar de schoonheid, de dromen of intieme reflecties van verschillende internationale dichters waaronder Elke Derijcke, Manza, Kader Sevinç, Mathieu D’angelo (Maky), Anne Penders en Adolfo Barbera.
 
Laat ons de Kids Village niet vergeten, die andermaal op het programma van het Brosella Festival staat. En dit tot grote vreugde van zowel de kinderen als hun ouders! Op zaterdag kunnen onze belhamels daarenboven genieten van de Afrikaanse klanken van Duo Seco, terwijl op zondag de duivelse jazz van KidSwing hen aan het shaken brengt. Ook de Fanfare des oies zal aanwezig zijn!

Over de folkzaterdag laat de organisatie weten:

Het is een bewuste keuze om folk en jazz breed te bekijken vanuit een duidelijke Brussels en hedendaags standpunt.
Daarom geven we een dubbele carte blanche aan de jonge muzikale duizendpoot Nathan Daems. Die voelt zich evengoed thuis in de jazz als in de folk, en overschrijdt als het kan beide artificiële artistieke grenzen.
Dit is een statement en geeft ook aan dat Brosella niet in vakjes wil denken. Ook de programmatie van Edmar Castaneda kadert in die context.
We zien folk in zijn breedst mogelijke betekenis, als traditionele muziek vanuit alle mogelijke culturen in de wereld. En ook als het kan van die gemeenschappen die in Brussel/ België/ Vlaanderen aanwezig zijn, zonder de Europese tradities uit het oog te verliezen. Dat verklaart ook waarom het Afrikaanse duo Seco (Mamadou Dramé en Tister Ikomo) speelt in de kidsprogrammatie, en Refugees for Refugees op het grote podium. Dit puur Brussels project is actueel en staat met beide voeten in de stad, maar brengt ook Alegria e Liberta, een Galicisch-Italiaanse combinatie met vrouwen in de hoofdrol. We zijn voor de programmatie overigens bewust op zoek gegaan naar sterke vrouwen zoals Dom La Nena, Aren Dolma van Refugees for Refugees, Lucilla Galeazzi en Ialma bij Alegria e Liberta en Annemie Osborne bij Nathan Daems Village Quartet.
Tenslotte proberen we via de programmatie aansluiting te vinden bij een jonger publiek, met ondermeer Nathan Daems’ Echoes of Zoe feat. Pantelis Stoikos, Fanfare Ciocarlia,...

Artiesten ZATERDAG 13.07.19
Alegria e Liberta (ESP, BEL, ITA)
Nathan Daems Village Quartet (BEL)
Edmar Castañeda ft. Grégroire Maret (COL,CHE)
Danças Ocultas & Dom La Nena (PRT, BRA)
Refugees for Refugees (SYR, BEL, PAK, IRQ, AFG, TIB)
Pekko Käppi & K:H:H:L (FIN)
Fanfare Ciocarlia (ROU)

13 & 14 juli 2019, Brosella Folk & Jazz
Groentheater Ossegempark, aan de voet van het Atomium 1020 Brussel (B)
Prijs: 5 euro per dag Kinderen -12 gratis
Opening site: 14u00 > 01u00 Optredens: 15u00 > 00u00 Brosella Kids: 15u00 > 19u00

Zie ook: www.brosella.be