Van 7 t/m 9 augustus is het traditiegetrouw tijd voor Dranouter. Het festival heeft inmiddels de eerste namen bekendgemaakt. Naast toptalent van eigen bodem: dé Nederlandstalige band bij uitstek Bazart, de spitsvondige poëzie in het sappig West-Vlaamse van Het Zesde Metaal, en de heerlijk rollende r van de Gentse/Brusselse rapper Froze staat er ook een fikse lading folk en rootsmuziek: onder andere Talisk, JigJam en The East Pointers.

Met een reeks hits (waaronder Goud, Echo en Nacht) raasden Mathieu Terryn, Simon Nuytten, Oliver Symons en co de voorbije jaren door uitverkochte zalen en arena’s, speelden ze festivalweides plat, verkochten ze tienduizenden albums en palmden ze Vlaanderen én Nederland in. Bazart heeft letterlijk goud in handen. Dat de band geen eendagsvlieg is, bewijzen ze met hun tweede album. Hoewel 2 niet zo hapklaar is als haar voorganger, doet Bazart gewoon verder met hun zegetocht. Met de singles Onder Ons (een gezellig onderonsje met Eefje De Visser) en Maanlicht verovert Bazart weer een stevige plek in de hitlijsten. Anno 2020 staat Bazart verder dan ooit met hun  dromerige elektropopsongs, echoënd gepieker en fascinerende elektronische vingeroefeningen. Kortom: een concert van Bazart staat gelijk aan een aaneenschakeling van nationale hymnes.

Met single Tid Van Ton begint Het Zesde Metaal een nieuw hoofdstuk, namelijk dat van hun nieuwe album Skepsels. Hun vijfde plaat is veruit hun meest – excuses voor deze dooddoener, maar het is zo hard waar – volwassen worp tot nu toe. Nooit eerder klonken Wannes Cappelle en de zijnen zo zeker van hun stuk: zonder grote gebaren en toch raak, opgewekt en bedachtzaam, persoonlijk én maatschappijkritisch.
Skepsels is de opvolger van het immens succesvolle album Calais uit 2016. De bijhorende tournee telde 140 concerten, 2 MIA's en enkele zorgvuldig uitgekozen festivals, waaronder Rock Werchter en Festival Dranouter 2017. Naar De Wuppe, Ploegsteert, Gie, Den Otto en Ik en Dag Zonder Schoenen behoren intussen tot het collectieve geheugen. Bij de wonderlijke plaat Skepsels hoort een nieuwe tournee, mét stopplaats op Festival Dranouter. Hulde voor zoveel muzikaal talent van eigen bodem!

De prestigieuze BBC Radio 2-bekroningen 'Folk Band of the Year', 'Folk Award', 'Musician of the Year'... Het zijn maar enkele topjes van de gigantische prijzenberg die Talisk bijeenverzamelde. Als een van de populairste Schotse folkgroepen van het afgelopen decennium regen ze optredens aan elkaar op toonaangevende festivals: het Cambridge Folk Festival 2019, het wereldberoemde Tønder-festival in Denemarken, Rainforest World Music Festival in Maleisië, het Philadelphia Folk Festival, het Celtic Connections in Glasgow... Hun langverwachte tweede album Beyond schoot pijlsnel naar nummer 1 in de hitlijsten van de iTunes-wereldmuziek. Bovendien kreeg Talisk een vijfsterrenreview in het vooraanstaande muziektijdschrift Songlines. Het geluid van de concertina, viool en gitaar van Talisk luidt als volgt: "Ongelooflijk aanstekelijk en vertederend, fris, verkwikkend en speels."

Vree wijs, dat rasperige Gentse accent van Fritz Tavernier, aka Froze. De jonge rapper begon zijn carrière onder het Gentse hiphopcollectief Rauw en Onbesproken en won zo verschillende wedstrijden: Jonge Wolven (2008), De Belofte 2010, de Award van meest veelzijdig artiest bij de Vlaamse Rap Awards... Zijn herwerking van het nummer De Fanfare van Honger en Dorst dat hij met zijn vader Lieven Tavernier maakte werd opgepikt door o.a. Radio 1 en Radio 2. Indrukwekkend weetje: Froze verzorgde al het voorprogramma van Wu Tang Clan en Jack Parrow.
Na de finale van de Stubru-wedstrijd De Nieuwe Lichting, was de tijd rijp voor zijn EP Desalniettemin (2017), bij het Nederlandse hiphoplabel Top Notch. Froze besloot zijn geliefkoosde thuisstad Gent te verlaten en verhuisde naar Brussel, op zoek naar nieuwe inspiratie. Zijn avonturen in de hoofdstad zijn te volgen in zijn column 'Brieven Uit Brussel'. Zijn laatste single Witte Wolke (2019), een ongecompliceerde song waarin positiviteit centraal staat, doet je nu al dromen van de festivalweide.

JigJam is een meervoudig bekroond kwartet uit het hart van Ierland. "Dit is een Ierse band die de wereld net zo hard zal beïnvloeden als Clancy Brothers of U2 als ze maar een halve kans krijgen", klinkt het bij Midwest Records. Steeds strak in het pak levert "de beste Ierse groep tot nu toe in bluegrass" een energiek, voetstampend live optreden af. JigJam combineert immers het beste van traditionele Ierse muziek met bluegrass en americana tot een gloednieuw genre: iGrass. Tijdens hun aanstekelijke optredens wisselen de multi-instrumentalisten uit JigJam banjo's en gitaren af met violen, mandolines en contrabassen. Met hun onstage dynamiek en virtuoze muzikaliteit veroverden ze al een publiek van over de hele wereld. Mis deze band op eigen risico.

Met hun laatste album Yours To Break verlichten The East Pointers het pad voor een nieuwe generatie muziekliefhebbers die niet om labels geeft. Met zang, viool, percussie, banjo, tenor, gitaar en toetsen brengen deze Canadese mannen moderne folk met popachtige haken, trance breakdowns en driedelige harmonieën. Hun vorige plaat What We Leave Behind was een van de meest opvallende albums van 2017, waardoor ze een nominatie in de wacht sleepten voor het Traditional Roots Album of the Year bij de JUNO Awards. What We Leave Behind heeft intussen meer dan vijf miljoen streams op de teller op Spotify. In de korte tijd tussen hun JUNO Award-winnende debuut Secret Victory (2015) en derde album Yours To Break (2019), heeft de band meer dan 450 shows gespeeld in de UK, Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Mexico, de VS en Canada. "Het high-speed trio drukt een intuïtieve vrijheid uit, met gevatte interactie en jeugdige kracht", aldus BBC Radio 2.

Festival Dranouter vindt plaats op 7-8-9 augustus 2020. In 2019 zakten ruim 50.000 bezoekers af naar Dranouter voor een fantastische muziekvakantie met internationale headliners, de top uit de folk en roots scene, opmerkelijke straatanimatie en die unieke Festival Dranouter-sfeer. Vorig jaar verliep de reguliere voorverkoop zo goed, dat de zaterdag volledig uitverkocht was in voorverkoop. Als gevolg waren ook de weekendtickets niet meer te verkrijgen in voorverkoop. Tickets & info: www.festivaldranouter.be