Nadat eerder Het Zesde Metaal was aangekondigd, voegt Festival Dranouter 2020 (7-8-9 augustus) nu een lading West-Vlaamse toppers toe aan de line-up: 'Flip Kowlier: 20 jaar', Compact Disk Dummies, Willem Vermandere en Brihang. Met deze nieuwe toevoegingen staan er dagelijks West-Vlaamse iconen op het hoofdpodium.

Voor Flip wordt het een specialleke, want hij koos Festival Dranouter exclusief uit om zijn 20ste verjaardagsjubileum te vieren, om terug én vooruit te blikken. En ook Willem Vermandere heeft een verjaardag te vieren. In het jaar van zijn 80ste verjaardag én in het 50ste jaar dat hij op de planken staat brengt hij op Festival Dranouter een uniek programma. Verder zakken de elektronische indiepopband Compact Disk Dummies en de West-Vlaamse rapper Brihang af naar het festival in de Westhoek. Voor een West-Vlaams feestje moet je deze zomer dus op Festival Dranouter zijn.
Op de affiche-up van Festival Dranouter 2020 stonden al Bazart, Talisk, JigJam en The East Pointers.

Niet zomaar Flip Kowlier op de line-up, maar Flip Kowlier: 20 jaar op Festival Dranouter! In 2000 stapte deze West-Vlaamse held voor het eerst op het podium onder zijn eigen naam. Flip koos Festival Dranouter exclusief uit voor zijn 20ste verjaardagsfeestje, om terug én vooruit te blikken.

De singles van zijn eerste solalbum Ocharme Ik (2001) zoals Welgemeende en Min Moaten kregen onmiddellijk de stempel ‘klassieker’ opgedrukt. Zijn succesvolle solocarrière leverde hem in totaal maar liefst 5 soloalbums op (Ocharme Ik/In De Fik/De Man van 31/Otoradio/Cirque) en ontelbaar veel meezingers: Mo Ba Nin, Bjistje in min uoft, Donderdagnacht, Zwembad, El Mundo Kapotio en zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan. Momenteel werkt Flip aan een nieuw album dat in 2021 zou moeten verschijnen. Op Festival Dranouter krijg je daarvan al een voorsmaakje te horen!

Het moge duidelijk zijn: deze headliner wordt wel een héle speciale. Niet in z’n minst omdat het al van 2015 geleden is dat deze woordkunstenaar op een festivalpodium stond onder zijn eigen naam. Live belooft 'Flip Kowlier: 20 jaar' een pittig feestje te worden, een bonte mix van klassieke meezingers, breekbaar/melancholische songs én onuitgegeven werk.

Na het succesvolle Silver Souls album (2016) ging het de West-Vlaamse gebroeders Coorevits voor de wind: in het seizoen 2018-19 werden ze de allereerste vaste huisband van De Ideale Wereld, en op Studio Brussel kreeg Lennert een vermakelijk item als remixer van de actualiteit. Hij mangelde pareltjes van o.a. Balthazar, Ennio Morricone en Eminem door zijn digitale apparatuur. Toen begon het weer te jeuken om aan eigen materiaal te werken. Lennert en Janus legden de lat hoog voor hun 'compacte’ EP, een tussenstap naar hun volgende full album. Zo waren er backing vocals van Tom Barman (dEUS). De hoes van Satellites werd geïnspireerd door de pulpy covers van scifi-boeken uit de jaren zestig en zeventig. Veel teksten handelen over technologie, paranoïa, menselijkheid en echtheid. Cry For Me is alvast de comebacksingle waar iedereen op heeft zitten wachten. Deze elektro-indiepoppers brengen hun rauwe bom energie graag naar Festival Dranouter.

Nog een verjaardagsfeest op Festival Dranouter! In het jaar van zijn 80ste verjaardag én in het 50ste jaar dat hij op de planken staat brengt Willem Vermandere een uniek programma zoals we van deze allround kunstenaar gewend zijn. Zelf is hij niet zo wild van festivaldrukte. Ook zijn publiek bieden we graag alle rust om goed te luisteren. Dit concert wordt dus een middagvoorstelling op zondag: het eerste concert die dag, voor alle andere podia van start gaan, is dat van Willem in de Clubtent. Hij brengt nummers uit zowel zijn nieuwe CD Confessies (2020) als uit zijn door de jaren heen opgebouwde oeuvre. Hij schuwt het niet om “zijn gedacht” te zeggen. Zijn hersenspinsels kreeg hij als ervaren meester-bard mooi neergepend in nieuwe nummers. “Oude en nieuwe liedjes, zotte en serieuze vertellementen, om de liedjes zonder woorden niet te vergeten”, aldus Willem.

De artistieke veelkunner Knokkenaar Boudy Verleye, aka Brihang, onderscheidde zichzelf sinds zijn debuutalbum als één van de bijzonderste stemmen van zijn generatie. Hij slaagde er vakkundig in om door de muren van zijn genre heen te breken. Maar hoe begin je aan die tweede plaat, wanneer duizenden ogen verwachtingsvol in je rug priemen?

Brihang sloot zichzelf op binnen de vier muren van zijn studio, zoomde uit en observeerde zichzelf en zijn hele bestaan van bovenaf. Het resulteerde in CASCO, een plaat die staat als een huis. Eerste single Steentje had slechts enkele maanden nodig om unaniem bestempeld te worden als een hedendaagse klassieker. 'Steentje' kwam vanuit het niets binnen in de Lage Landenlijst 2019, direct op plaats 6. En ook de rest van de plaat verbaasde vriend en vijand, iets wat nog eens onderstreept werd met zes MIA-nominaties. Hij deed eerst de grote muziekclubs van ons land aan op z'n "De op 1 na sold-out voorjaarstournee". Nu valt de beurt aan enkele festivals, waaronder Festival Dranouter 2020. Oelala!

Festival Dranouter vindt plaats op 7-8-9 augustus 2020. In 2019 zakten ruim 50.000 bezoekers af naar Dranouter voor een fantastische muziekvakantie met internationale headliners, de top uit de folk en roots scene, opmerkelijke straatanimatie en die unieke Festival Dranouter-sfeer. Vorig jaar verliep de reguliere voorverkoop zo goed, dat de zaterdag volledig uitverkocht was in voorverkoop. Als gevolg waren ook de weekendtickets niet meer te verkrijgen in voorverkoop. Op de affiche van Festival Dranouter 2020 staan nu o.a. Flip Kowlier: 20 jaar, Het Zesde Metaal, Compact Disk Dummies, Bazart, Brihang, Talisk, Willem Vermandere & meer. Tickets & info: www.festivaldranouter.be