Het VONKfestival van Muziekmozaïek was een groot succes afgelopen weekend. Drie dagen een vol huis met veel muzikanten, showcases, concerten en jamsessies in hartje Gent. De organisatie blikt dan ook tevreden terug op een uitverkochte editie en de start van een nieuw internationaal folknetwerk dat tijdens dit evenement werd opgericht:

Uitverkochte editie
VONK, het festival voor folk, roots en akoestische muziek, was dit weekend toe aan zijn tweede editie. Vrijdagavond stond de Ierse band I Draw Slow op het programma in het Lakenmetershuis in Gent, samen met Spilar die - geheel toevallig - nummers bracht van de plaat Stormweere. Acht Vlaamse folkbands brachten op zaterdagnamiddag elk een korte set tijdens de showcase. Geronimo sloot de tweede dag af met een krachtige set vol dansbare nummers. En of er gedanst werd, nu het weer mag. Zondag stond helemaal in het teken van nieuw talent met een open stage. Jong en oud, beginnende muzikanten, leerlingen van muziekacademies,... voor sommigen de allereerste keer op een echt podium. Het festival was gratis mits reservatie, wat een groot succes was. Alle drie dagen waren uitverkocht.

Start van nieuw internationaal netwerk
Tijdens dit evenement werd het Muziekmozaïek International Folk Network opgericht met als doel beginnende folkgroepen en jong talent in contact brengen met binnen- en buitenlandse clubs en concertorganisatoren. Daarnaast bouwt het internationaal netwerk een concrete werking uit rond de uitwisseling van groepen. Zo zijn nu reeds concrete uitwisselingen gepland met Galicië (Spanje) en Frankrijk.

Dit netwerk is in de eerste plaats gericht op de talentontwikkeling en internationalisering van (amateur)folkmuzikanten. Het VONKfestival zal de volgende jaren fungeren als motor en inspirator voor het netwerk dat zich volledig zal richten op de ondersteuning van beginnende en nieuwe folkprojecten.

Showcases en open stage
Naast dit internationaal gezelschap mocht Muziekmozaïek ook vele binnenlandse folkorganisatoren ontvangen, die op zaterdag de live showcases van 8 bands konden smaken. De beste manier om deze groepen te ontdekken op een podium.

Op zondag speelden de leerlingen van verschillende academies met een folkafdeling (Gooik, Genk, Lebbeke, Torhout, Gent, Sint-Niklaas) op de open stage, een concreet resultaat van onze jarenlange samenwerking met het Deeltijds Kunstonderwijs.

Muziekmozaïek legt daarnaast in de toekomst nog meer de focus op jongeren in folkmuziek met een speciaal traject. Als eerste concrete project zal binnenkort de eerste folkstage voor jongeren plaatsvinden in West-Vlaanderen.

Zaterdag kwam reporter David van Ooteghem van Radio 2 langs op VONKfestival voor een live interview over onze werking en onze vrijwilligers!

Herbeluister het interview hier.