Dit jaar bestaat het Brosella Festival, 1 t/m 3 juli onder het Atomium in Brussel, uit drie dagen: de vrijdag is gewijd aan Toots Thielemans (die 100 zou zijn geworden), de zaterdag is voor urban etno met optredens van o.a. Bab L'Bluz (alternatieve blues uit Marokko), The City's Song: The Tehran Sessions, Lo Cor de la Plana (Occitaanse zang) en Bella Ciao (met onder meer Riccardo Tesi en Lucilla Galeazzi) en de zondag is traditiegetrouw voor de jazzliefhebbers.

Het 46e Brosella-festival vindt plaats op 1,2 én 3 juli in het Ossegempark in Laken. Het langst bestaande festival van Brussel brengt een breed scala aan authentieke én verrassende muziekstijlen: urban etno, jazz and ‘everything in between’. Bijkomend zal er dit jaar een derde dag zijn rond 100 jaar Toots Thielemans. En dit alles in ideale kijk -en luisteromstandigheden in het mooiste amfitheater van het land. 

Het programma van zaterdag 2 juli bewijst dat er niet één soort urban etno bestaat, maar integendeel vele variaties kent, verspreid over de hele wereld. Nieuwe alternatieve blues uit Marokko met Bab L’Bluz, Argentijnse tango door Sonico, Zuid-Franse polyfonie met Lo Cor de la Plana of Zuid-Italiaanse Tarantellamuziek door Bella Ciao het ‘all star project’ met o.m Elena Ledda, Lucilla Galeazzi en Riccardo Tesi. Het is slechts een greep uit het onderscheidend aanbod van de urban etno dag.

Brosella sfeerbeeld 2021, foto Björn Comhaire
Brosella sfeerbeeld 2021, foto Björn Comhaire

Ook jazz wordt dit jaar in het meervoud geschreven. Het programma van zondag 3 juli omvat een brede staalkaart van klassieke varianten tot nieuwe groovy mengvormen met onder andere Jaga jazzist, grammy nominee Brandee Younger, New Yorks toptalent Or Bareket of nieuw toptalent van Belgische bodem met het Lara Rosseel Quintet


Vrijdag 1 juli staat integraal in het teken van Toots Thielemans waarbij de veelzijdigheid van Toots wordt uitgelicht. Met op het programma jonge talenten Eliott Knuets en Jonathan Collin; de 4 jazzkleppers Bram De Looze, Teun Verbruggen, Yannick Peeters en Philippe Thuriot die composities van Toots naar hun eigen hand gaan zetten; Jef Neve & Teus Nobel met hun 100 jaar Toots - project en als spetterende afsluiter de wereldvermaarde WDR Big Band uit Keulen samen met de Nederlandse mondharmonica virtuoos Hendrik Meurkens

Ook voor de kleinsten onder ons valt er heel wat te beleven. Zowel op zaterdag als op zondag kunnen ze samen met hun ouders genieten van gratis optredens gecureerd door Choux de Bruxelles. En natuurlijk is er een uiterst gevarieerd food & beverage aanbod met lokale, duurzame maar vooral lekkere foodstands.

Het volledige programma per dag:

VRIJDAG 01.07.2022

Eliott Knuets invites: Jonathan Collin, Patrick Deltenre, Daniel Jonckers en Yvan Paduart (BEL)

Toots Deconstructed: Bram De Looze, Teun Verbruggen, Yannick Peeters, Philippe Thuriot  (BEL) 

Jef Neve & Teus Nobel: 100 JAAR TOOTS (BEL/NL)

WDR BIG BAND o.l.v Jörg Achim Keller ft. Hendrik Meurkens (D/NL) 

ZATERDAG 02.07.2022
Tuur Florizoone’s Tricycle XL (BEL)

Lo Cor de la Plana (FR)

Ghalia Benali, Romina Lischka & Vincent Noiret (BEL, TUN, AU)

Sonico (BEL, ARG)

Bab L’ Bluz (FR, MAR)

The City’s Song: The Tehran Sessions (BEL, IRAN) 

Bella Ciao (IT)

ZONDAG 03.07.2022
Lara Rosseel Quintet (BEL)

Rêve d’éléphant Orchestra (BEL) 

Jean-Paul Estiévenart, Marcel Ponseele & Il Gardellino (BEL) 

Marc Perrenoud Trio (CH)

Or Bareket (US)

Brandee Younger Trio (US)
Jaga Jazzist (NO)

Praktische info

1, 2 en 3 juli 2022, Brosella Festival
Groentheater Ossegempark, aan de voet van het Atomium, 1020 Brussel (B)
Gratis voor kinderen onder 12 jaar
Tickets & informatie: www.brosellafestival.be 

Brosella Festival stapt voor het tweede jaar op rij mee in het solidariteitssysteem ‘pay what you can’. Bij elke dagpas/weekendpas hoort een suggestieprijs. Het is aan de bezoeker om te bepalen of die ticketprijs past binnen zijn huidige financiële situatie… of eerder niet. Door de steunprijs te betalen maakt de bezoeker het mogelijk dat anderen, die het financieel minder makkelijk hebben toch naar een kwaliteitsvol festival kunnen komen.