Festival Dranouter (5 t/m 7 aug.) laat deze zomer de beste Schotse (folk)artiesten los op haar podia, als onderdeel van het project Showcase Scotland Expo, gepromoot door de Schotse overheid: Breabach, Elephant Sessions, Talisk, Fara, Manran, Findlay Napier, Hannah Rarity en Imar. Ook de Nirvana-folkcoverband Folk Nevermind zakt af naar het heuveldorp in België. 

Showcase Scotland Expo
Dit jaar vind je op Festival Dranouter de allerbeste Schotse acts, als onderdeel van het project Showcase Scotland Expo. De Schotse overheid stuurt z'n strafste muzikale zonen en dochters uit en promoot zo de rijke Schotse cultuur in de hele wereld. Zo ging het land partnerships aan om enkele van haar topnamen uit de folkmuziek naar het publiek in België, Denemarken, Frankrijk, Finland en Duitsland te brengen. Festival Dranouter mag zich trots een van deze partners noemen. Dankzij deze samenwerking kunnen ze jou negen van de beste Schotse acts voorschotelen op Festival Dranouter 2022: Breabach, Elephant Sessions, Talisk, Fara, Manran, Findlay Napier, Hannah Rarity en Imar! Meer info over Showcase Scotland Expo lees je op de website van Festival Dranouter.

De prestigieuze BBC Radio 2-bekroningen van Folk Band of the Year, Folk Award en Musician of the Year, het zijn maar enkele topjes van de gigantische prijzenberg die Talisk bijeenverzamelde. Hun langverwachte tweede album Beyond schoot pijlsnel naar nummer 1 in de hitlijsten van de iTunes-wereldmuziek. Bovendien kreeg Talisk een vijfsterrenreview in het vooraanstaande muziektijdschrift Songlines. Het geluid van de concertina, viool en gitaar van Talisk vat het magazine als volgt samen: "Ongelooflijk aanstekelijk en vertederend, fris, verkwikkend en speels." Als een van de populairste Schotse folkgroepen van het afgelopen decennium stonden ze op alle toonaangevende festivals: het Cambridge Folk Festival 2019, het wereldberoemde Tønder-festival in Denemarken, Rainforest World Music Festival in Maleisië, het Philadelphia Folk Festival, het Celtic Connections in Glasgow... De groep zou spelen op de Dranouter Zomersessies 2020 en de XL-versie in 2021, maar die optredens konden niet plaatsvinden. Het lange wachten wordt beloond met een dijk van een concert op Festival Dranouter 2022!

Schotse doedelzak is niet het meest voor de hand liggende instrument om een festivalpodium in lichterlaaie te zetten, maar dan ken je Breabach duidelijk niet. Gedragen door twee bagpipes maakt deze band een wall of sound om 'u' tegen te zeggen. Aanstekelijk en vol energie zorgen deze jongens en meisje voor een zinderend Keltisch feestje waar het fijn vertoeven is. Nooit oubollig, altijd met de zeer groovy voeten in het heden. Folk anno 2022 dus!

Fara bestaat uit vier toonaangevende muzikanten uit de voorhoede van de jonge Schotse folkscène. De drie violen van Kristan Harvey, Jeana Leslie en Catriona Price in combo met de pianoklanken van Rory Matheson zorgen voor een vurig geluid dat geworteld is in de muzikale tradities van "hun" Schotse eiland Orkney. Een mix van zelfgeschreven songs, traditionele tunes van Orkney en een verbluffende samenzang, dat staat op het menu. Met levendige arrangementen vol rijke harmonieën, energiek vioolspel en piano rolls, zal je helemaal overstag gaan voor Fara.

Al meer dan tien jaar staat Manran aan de top van de internationale folkscène. Hun prijzenkast puilt uit van de internationale awards die ze kregen voor hun eigenzinnige interpretaties van Schotse traditionele muziek. Toeren deed deze zevenkoppige folk bigband al over de hele wereld. Ze zijn hét voorbeeld van de nieuwe generatie trad uit Schotland. Met hun nieuwste plaat Ùrar tonen ze nog maar eens aan hoe vol en opzwepend hun muziek is. Met zangeres Kim Carnie hebben ze trouwens de beste Gaelic zangeres van 2021 volgens "Hands up for Trad" in hun rangen.

De Schotse Father John Misty of de James Taylor uit de Highlands, zo wordt Findlay Napier vaak omschreven. Zijn teksten zijn maatschappijkritisch, maar altijd met de nodige zelfrelativering. Zijn liedjes zijn doorspekt met humor, zelfs als het over het diepste liefdesverdriet gaat. Gemene deler is het gigantische métier dat deze songsmid ten berde brengt. Deze jongen is klaar voor de grote podia en om de weide stil te krijgen met zijn eerlijke en ingetogen songs. 

Hét muzikale rustpunt van deze festivaleditie. Met haar unieke stem vol emotie en respect voor de vele vocale tradities uit haar thuisland Schotland, zal Hannah Rarity je ontroeren tot het diepste van je ziel. Ze wordt beschouwd als één van de beste Gaelic stemmen van haar generatie. Met haar intieme eigen nummers en fijnzinnige interpretaties van Schotse klassiekers, in combinatie met haar vuurrode haren en innemende podiumpersoonlijkheid, heeft Rarity het potentieel om heel de festivalweide in te pakken. 

De supergroep Imar die bestaat uit leden van de Schotse topbands Rura, Manran en Talisk. Ze drijven op traditie, maar spelen die stokoude tunes met dezelfde energie van een losgeslagen punkband. De virtuositeit in hun spel laat niemand onbewogen en staat garant voor een concert dat je badend in het danszweet zal achterlaten. Celtic folk, but not as we know it!

Neo-trad band uit de Schotse Highlands die iets aanstekelijks uniek doet met hun eigen muzikaal erfgoed. Dit is in een notendop hoe je de winnaar van de BBC Scots Trad Award van 2017 kunt omschrijven. Verleden jaar braken deze Schotten door en werden ze niet enkel door de folkscène bedolven onder complimenten. Ze overstegen met gemak de genregrenzen door een resem heel positieve recensies in "mainstream" muziekmagazines en concerten op dito festivals. Als er een constante is bij Elephant Sessions, dan is het wel dat ze live het kot afbreken met hun instrumentale songs die geworteld zijn in traditie, maar meer kleur krijgen door een fris en jong geluid. Een ontdekking? Een feest? Dansen? Wees maar zeker.

Kurt Cobain was een kwarteeuw geleden quasi op zijn eentje verantwoordelijk voor een revolutie in de muziek. Als de godfather of grunge begin de jaren '90, bracht hij weer het nodige "gevaar" en artistieke integriteit binnen in de popmuziek. Zo beïnvloedde hij hele generaties toekomstige muzikanten... Ook binnen de folk! Toen drie Waalse tradtoppers zochten naar een gemeenschappelijke grond buiten hun eigen leefwereld, kwamen deze dertigers al vlug uit op Nirvana. De mannen van Folk Nevermind coveren deze iconische band met respect, maar ook met de nodige humor. En dat met instrumenten zoals de diatonische accordeon en viool.

DJ-acts & kinderanimatie
Dit jaar zweet je je te pletter op sets van DJ Jack Amai M'n Klak, beter bekend als Jaimie van Down The Road, maar ook op de zwoele vibes van Kokonuts! en Papa Mojito.

Als familievriendelijk festival kunnen kinderacts natuurlijk ook niet ontbreken. Tafelmanieren, aerobics, wolkenkunde, fabeldieren én ravotten, het kan allemaal met Larie en Ape(n)school. Wist je dat er voor kleine kindjes kleine tarieven zijn? 

5 t/m 7 augustus 2022, Festival Dranouter in Dranouter (B)
Meer info en tickets: https://www.festivaldranouter.be.