Op Festival Dranouter 2022 brengen ze hulde aan talent van eigen bodem met het allstars project Het Beste van 't Westen featuring Flip Kowlier + Wannes Cappelle + Brihang + Wim Willaert & Wim Opbrouck (De Dolfijntjes) op één podium. Met nog enkele West-Vlaamse special guests erbij wordt de set van Het Beste van 't Westen op zaterdag 6 augustus een ongeziene headliner van formaat. Naast Het Beste van 't Westen kondigt het festival ook Yevgueni, Kalascima, Lenny & De Wespen, Startijenn, Douglas Firs, Dries Bongaerts & Toasaves aan voor de editie van 5-6-7 augustus. 

HET BESTE VAN 'T WESTEN (Featuring Flip Kowlier + Wannes Cappelle + Brihang + Wim Willaert & Wim Opbrouck van De Dolfijntjes)
Dat de West-Vlaamse aarde ontzettend veel kwaliteitsvolle, succesvolle muzikale vruchten oplevert, dat wisten we allemaal al langer. Op Festival Dranouter 2022 brengen ze hulde aan talent van eigen bodem met het allstars project Het Beste van 't Westen. Hét Beste van 't Westen? Dat kunnen alleen maar Flip Kowlier, Brihang, Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) én Wim Opbrouck & Wim Willaert van De Dolfijntjes zijn. Het Beste van 't Westen op één podium te zien krijgen, tijdens dezelfde set? Dat kan enkel en alleen op Festival Dranouter. Met nog enkele West-Vlaamse special guests erbij wordt de set van Het Beste van 't Westen op zaterdag 6 augustus een ongeziene headliner van formaat. Wees er zeker bij, dit maak je geen twee keer mee.

Heilige Drievuldigheid op Dranouter Zomersessies XL (2021)
Wie erbij was op het optreden van Het Zesde Metaal op de Dranouter Zomersessies XL, die was getuige van een onbeschrijfelijke symbiose on stage. Het festivalpubliek ging los toen Flip Kowlier samen met HZM-frontman Wannes Cappelle een soort van mash-up bracht van Flips Welgemeende en Ik haat u nie. Wannes Cappelle verbaasde met raps op Zeg ne ki oe laat ist?, een anthem van Flips band 't Hof Van Commerce. Brihang maakte een cameo en pikte een strofe mee. Het publiek kreeg er geen genoeg van. De formule Wannes + Flip + Brihang werd op sociale media en door de pers gedoopt tot de heilige drievuldigheid. En zo was het zaadje voor Het Beste van 't Westen geplant.

Vervolg op Festival Dranouter 2022 mét twee Dolfijntjes
De combinatie Wannes Cappelle, Flip Kowlier en Brihang krijgt een vervolg op Festival Dranouter 2022, met de meer dan toepasselijke naam Het Beste van 't Westen. En dan kunnen de heerlijk geflipte De Dolfijntjes niet ontbreken. Op zaterdagavond 6 augustus 2022 krijgen Wannes, Flip en Brihang dan ook versterking van Wim Opbrouck en Wim Willaert. Wannes + Flip + Brihang + 'de Wimmen' samen op één podium: een headliner van formaat.

Wie De Dolfijntjes eerder zag op Festival Dranouter, die weet: het dak gaat eraf. En da's geen understatement. Het is de aanstekelijkheid van de songs, het onversneden West-Vlaams absurdisme en het pure spelplezier dat een Dolfijntjesconcert tot vuurwerk maakt. 2022 is een bijzonder jaar voor De Dolfijntjes. 30 jaar samen op het podium én een nieuw album (Verre Rien).

Kowlier Grand Cru
Na MC-werk met rapcollectief 't Hof van Commerce, stapte de veelzijdige Izegemnaar Flip Kowlier in 2000 voor het eerst op het podium onder zijn eigen naam. Zijn soloproject leverde ontelbaar veel meezingers op: Welgemeende, Min Moaten, Mo Ba Nin, Bjistje in min uoft, Donderdagnacht... En zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan.
Fans moesten 9 jaar wachten op nieuw werk van deze West-Vlaamse grootmeester, maar het wachten werd absoluut beloond met September (2022). "Kowlier is een man met één hart en twee zielen: eentje die feest en de andere die mijmert. Samen maken ze van 'September' een bloedeerlijk, warm album", volgens Nieuwsblad. De Morgen houdt het simpel: 'September' is 'Kowlier Grand Cru'. Met Het Beste van 't Westen gooit Flip op zaterdag 6 augustus zijn klassieke meezingers in de mix. Niet te missen dus!

Festival Dranouter: enige stop voor Brihang
Wil je Brihang deze festivalzomer aan het werk zien? Dan kom je enkel en alleen op Festival Dranouter aan je trekken. De bekendste woordpoëet van België neemt momenteel een sabbatical om te werken aan zijn nieuwste plaat. Voor het project Het Beste Van 't Westen onderbreekt hij die pauze met veel plezier.
De artistieke veelkunner Knokkenaar Boudy Verleye, aka Brihang, onderscheidde zichzelf sinds zijn debuutalbum als één van de bijzonderste stemmen van zijn generatie. Hij slaagde er vakkundig in om door de muren van zijn genre heen te breken. Tweede plaat CASCO staat als een huis. Eerste single Steentje had slechts enkele maanden nodig om unaniem bestempeld te worden als een hedendaagse klassieker. Het nummer kwam vanuit het niets binnen in de Lage Landenlijst 2019, direct op plaats 6.  De vele uitverkochte shows die hij in de afgelopen jaren gaf, bewezen keer op keer zijn meesterschap als live-artiest.

Benieuwd hoe zijn welbekende nummers klinken met een laagje Flip Kowlier-verf, met een Wannes Cappelle-dekentje of met een De Dolfijntjes-twist? Wij ook!

Ier bie oes is 't goe!
En dan is er nog Wannes Cappelle, die al langer weet dat het 'ier bie oes' goed is. Hij sluit met Het Zesde Metaal in juni zijn succesvolle tournee Skepsels af, vernoemd naar hun vijfde album. Nooit eerder klonken Wannes Cappelle en de zijnen zo zeker van hun stuk: zonder grote gebaren en toch raak, opgewekt en bedachtzaam én maatschappijkritisch. Skepsels is de opvolger van het alom geprezen album Calais uit 2016. De bijhorende tournee telde 140 concerten, 2 MIA's en een onvergetelijk optreden op Festival Dranouter. Naar De Wuppe, Ploegsteert, Gie, Den Otto en Ik en Dag Zonder Schoenen behoren intussen tot het collectieve geheugen. Wannes Cappelle staat op zaterdag 6 augustus op het podium van Festival Dranouter, in het allerbeste gezelschap van zijn West-Vlaamse compagnons als Het Beste Van 't Westen.

Ook op de line-up
Van onuitspreekbaar naar onontkoombaar. Zo kun je de gestage opmars van Yevgueni nog het beste samenvatten. Met intussen 10 albums en bijna dagelijkse airplay zijn ze een begrip geworden in de Vlaamse muziekscene. Maar live is Yevgueni nog zoveel straffer. Eerdere passages op Festival Dranouter waren al quasi historisch te noemen.  "Het ene moment neemt Yevgueni het publiek op sleeptouw, om het meteen daarna bij zijn nekvel te grijpen. Met melodieën die tussen de oren kruipen en teksten die om het hart slaan, stuurt de band zijn fans tevreden huiswaarts." Met andere woorden: wie het ooit meemaakte, keert meer dan tevreden terug.

Met een rock- en psychedelische make-over, houdt Kalàscima de traditionele muziek van Zuidoost-Italië in stand. Hun muziek roept een mysterieuze nostalgie op, maar zeker ook overweldigende trips. Met deze succesformule stond Kalàscima op prestigieuze podia van over de hele wereld, waaronder Tallin Music Week, Mundial Montreal en Roskilde Festival. Vier jaar na Psychedelic Trance Tarantella, het baanbrekende album dat hen op het internationale toneel plaatste, kwam derde worp K uit. Zet je schrap voor een optreden waarbij de voeten stilhouden geen optie is. De mix van oude wortels en moderne technologie doet de benen dansen!

Moderne, dansbare en toch traditionele muziek? Klinkt onmogelijk, maar dan heb je de mannen van Startijenn nog nooit aan het werk gezien. Hun geluid en instrumenten (bombard, binioù, uilleann pipes, diatonische knopaccordeon) zijn geworteld in de Bretoense cultuur, maar de mannen geven die traditionele muziek een grondige make-over. Hun eigenzinnige mix van traditionele muziek met rock-, dance- én hip hop-invloeden klinkt bijzonder fris in de oren. Met hun krachtige, opzwepende beats doen deze heruitvinders van de Bretoense muziek je zin krijgen om te dansen. Aanrader!

Douglas Firs, de indieband rond Gertjan Van Hellemont, heeft zijn vierde studio-album Heart Of A Mother klaar. Het album beschrijft de 'emotionele achtbaan' die Gertjan meemaakte in 2021. Het jaar werd getekend door diep verdriet om de dood van zijn moeder en grootmoeder enerzijds, en pure opwinding over de komst van zijn eerste kind anderzijds. Niet echt wetend hoe om te gaan met deze tegenstrijdige gevoelens, beklom Gertjan de trap naar zijn thuisstudio op zolder, om te beginnen met het schrijven en opnemen van Heart of a Mother. Voor het eerst werd alles op een Douglas Firs-album thuis opgenomen, wat cruciaal was om de nummers zo puur en eerlijk mogelijk te houden. 

Lenny & de Wespen bestaan 20 jaar en dat wordt gevierd! Na vijf langspelers en 20 singles is het tijd voor een overzicht. Van Meneertje Nee, het eerste nummer dat de radio haalde en dadelijk op de Kleinkunstkollektie belandde, over hun populaire ballad Als het kan tot hun top-10 singles Hey Marie, Einde van de rit, Blij en Alles gaat goed. Daarnaast selecteren Lenny & co hun eigen lievelingsliedjes en zal bij deze tournee een overzicht verschijnen van hun werk met daarop ook enkele nieuwe singles. In 2022 is het feest op Festival Dranouter met 20 jaar Lenny & de Wespen!

Wie één song van Dries Bongaerts hoorde, of hem live zijn gitaar zag aanslaan, kan het getuigen: niemand blijft onbewogen bij het werk van deze Belgische singer-songwriter. Het duurt maar enkele seconden voor je verkocht bent aan zijn doorleefde stem en rauwe nummers die balanceren tussen blues en folk. Eens fan, altijd fan. Hij speelde de voorbije jaren honderden concerten in binnen- en buitenland, o.a. op de Dranouter Zomersessies en in Muziekcentrum Dranouter, waar hij artist-in-residence is. Waar de liefde de rode draad was op zijn debuutalbum For the Light in Thy Heart (2017), zorgde de verhuis van de stad naar het platteland voor nieuwe inspiratie en inzichten. Het achterlaten/verwelkomen en onthaasten door het omarmen van de essentie, zijn de centrale thema's op Dries Bongaerts' tweede album, Soothing Green

Coline & Toitoine is absoluut de moeite om te ontdekken. De twee Brusselaars zijn amper 21 jaar oud, maar ze hebben al meer dan 1.500.000 streams op de teller. Het opkomend duo breekt muzikale genres open en is de voorbode van een boeiende vernieuwingsgolf binnen de Belgische popscene met een mix van indie, folk en electropop. Ze creëren hun muziek in hun tienerkamer, maar het resultaat bracht hen al op grote podia zoals de Ancienne Belgique, Les Francofolies de Spa, les Solidarités... Nu is het eindelijk de beurt aan Festival Dranouter. De muziek van Coline & Toitoine is als het verkennen van een gang met achter elke deur een ander universum. Het geheel vindt steeds zijn samenhang in de magie van Colines stem en Toitoines fascinerende instrumentals.

Op het eerste album Zwerver vertrekt het Belgische muziekcollectief Toasaves vanuit de composities en het Groot Liedboek van Wannes van de Velde (1937-2008), de zanger-artiest die in zijn thuishaven Antwerpen de oudste bewaard gebleven ballades en litanieën nieuw leven inblies. Toasaves is fonetisch en betekent "thuishavens" in de Antwerpse tongval. In die kosmopolitische stad kwam Wannes als jongeling al snel in contact met allerlei culturen die via hun taal, geschiedenis en muziek hun stempel drukten op zijn denken en zijn muzikale queeste. Het album werd een eclectische dialoog met het Oosten, dat aansluit bij de nomadische geest en de openheid van Wannes van de Velde. De band onthult en versterkt de oerkracht van de oude muziekrepertoires.

Extra evenement bij Festival Dranouter 2022: Dranouter Trail 
Wie deelneemt aan de Dranouter Trail, die schrijft zich in voor een loopbeleving langs alle hoekjes van het festival. Het parcours van 7 kilometer start aan de Camping Zone en brengt je naar de Stille Camping, over het podium van de mainstage, de toegangsweg Dikkebusstraat... Kortom: je krijgt een blik achter de schermen van het festival.
De Dranouter Trail vindt plaats op zondagvoormiddag 7 augustus 2022, net voor de festivaldag op zondag start. De registratie start vanaf 8u30 op de vernieuwde feestzone op de Camping Zone (Dikkebusstraat). Om iedereen een optimale beleving aan te bieden, wordt er gelopen in 3 waves. De eerste wave start om 9u30, de tweede wave start om 10 uur, de derde wave start om 10u30. Alle deelnemers worden tegen 12u aan de finish verwacht. Iedereen staat vrij om te lopen op eigen tempo, zonder tijdsregistratie. 
Voor dit evenement zijn apart tickets beschikbaar, op de website van het festival vind je alle mogelijkheden onder het kopje Trail 22

5 t/m 7 augustus 2022, Festival Dranouter in Dranouter (B)
Meer info en tickets: https://www.festivaldranouter.be.