Aan de line-up van TakeRoot zijn acht nieuwe namen toegevoegd. Mary Gauthier, The Sadies, Watchhouse (voorheen Mandolin Orange), The Hanging Stars, Hollis Brown, Jeffrey Foucault, Joshua Hedley en Neal Francis zijn op 5 november in SPOT / De Oosterpoort in Groningen te gast naast al eerder aangekondigde namen als Gregory Alan Isakov, Chris Thile, Anaïs Mitchell en Aoife O’Donovan.

In april kondigde TakeRoot al een indrukwekkende line-up aan met artiesten als Band of Horses, Courtney Barnett en Gregory Alan Isakov. Hier wordt een steengoede mix van rootsrock, country en blues aan toegevoegd met acht nieuw bevestigde namen die komen spelen op het TakeRoot festival. Zaterdag 5 november is De Oosterpoort in Groningen hét epicentrum van de 24e editie van TakeRoot, het jaarlijkse festival for past, present and upcoming American music.

Nieuwe namen:

Mary Gauthier
Over hoe het leven kan uitdelen, hoef je Mary Gauthier niets te vertellen. Desondanks – of juist mede daarom – groeide ze in de VS uit tot een van de allergrootste singer-songwriters. In mei verscheen haar negende studioalbum Dark Enough To See The Stars, waarop ze het verlies van bevriende muzikanten als John Prine, Nancy Griffith, David Olney, en haar dierbare vriendin Betsy verpakt in songs die laveren tussen folk, blues en country-noir. Maar ook de vreugde, de liefde en de hoop klinken door. In de prachtige titeltrack vertelt Gauthier hoe je juist in het diepste donker de sterren kan zien.

The Sadies
Eind februari werd de wereld van The Sadies wreed door elkaar geschud toen medeoprichter en zanger-gitarist Dallas Good onverwachts overleed. Ondanks het verlies besloten de drie overgebleven bandleden zijn muzikale erfenis te blijven verspreiden. In juli verschijnt Colder Streams, de laatste plaat waar Dallas aan meewerkte en waarop The Sadies weer grossieren in country, folk, punk, americana, surf, garagerock en een vleugje psychedelica.

Watchhouse
Watchhouse is eigenlijk het muzikale vervolg op Mandolin Orange. Vanaf 2010 leverde dit uit North Carolina afkomstige duo – Andrew Marlin en Emily Frantz – zes ijzersterke albums af, vol met warme country, folk en bluegrass. Met het in 2021 verschenen Watchhouse maken Marlin en Frantz dus een nieuw begin, maar fans van Mandolin Orange die vrezen voor een totaal andere koers, kunnen gerust zijn. Je hoort nog steeds meeslepende folksongs, hun fantastische spel op gitaar, viool en mandoline en natuurlijk de voor het duo kenmerkende gloedvolle samenzang.

The Hanging Stars
In maart verscheen het vierde album van The Hanging Stars, Hollow Heart. Net als op voorganger A New Kind Of Sky verweeft het uit Londen afkomstige vijftal psychedelische folk en cosmic countryrock met Amerikaanse Westcoastpop uit de late jaren zestig en begin jaren zeventig. In recensies duiken vergelijkingen op met The Byrds, The Flying Burrito Brothers, Big Star, Buffalo Springfield en – een opmerkelijke naam in dit rijtje – Pink Floyd.

Hollis Brown
De muziek van het uit New York afkomstige Hollis Brown is voer voor liefhebbers van acts als Creedence Clearwater Revival, The Band en Neil Young & The Crazy Horse. Sinds het verschijnen van In The Aftermath kunnen we daar de fans van The Rolling Stones aan toevoegen. Het nieuwe album van Hollis Brown is namelijk niets minder dan een in catchy bluesrock verpakte remake van Aftermath, de baanbrekende Stones-plaat uit 1966.

Jeffrey Foucault
Jeffrey Foucault tourt al dik twintig jaar zowel solo als met een band door de VS, Canada en Europa. Zijn doorbraak kwam in 2006 met het album Ghost Repeater, maar ook latere platen als Horse Latitudes (2011), Salt as Wolves (2015) en Blood Brothers (2018) zullen bij menig americanafan in de eindejaarslijstjes én de cd-kast zijn beland. Logisch, want ze staan vol met  melodieuze, warme songs waarin country, blues, rock-‘n-roll en folk elkaar ontmoeten. Op 5 november komt Foucault voor een soloshow naar TakeRoot.

Joshua Hedley
I’m a singing professor of country & western’, zingt Joshua Hedley op het tweede nummer van zijn in mei verschenen album Neon Blue. Op zijn negentiende verhuisde hij naar Nashville, leerde alles wat er maar te weten valt over het genre en verdiende de kost door als levende jukebox op verzoek countryklassiekers te vertolken. Want behalve zelfverklaard  countryprofessor is Hedley ook een uitmuntend violist, gitarist en zanger. Zijn nieuwe album is volgens de Volkskrant “een retro-countryfeestje, waarbij je je als luisteraar echt even in een gloeiende saloon waant”.

Neal Francis
Neal Francis neemt je mee back in time. Op zijn in 2019 verschenen solodebuut Changes en opvolger In Plain Sight hoor je een vintage mix van psychedelische funk, jaren-zeventig-rock en New Orleans rhythm & blues, aangejaagd door het groovende pianospel van Francis. Muziek met invloeden van grootheden als JJ Cale, Dr. John, Allen Toussaint en Leon Russell, maar waar Francis ook weer zijn eigen ding mee doet.

Over TakeRoot
TakeRoot volgt de ontwikkelingen in Nashville op de voet, biedt grote namen uit het genre een podium en introduceert de nieuwe generatie in Nederland én Europa. Daarmee heeft het festival zich zowel landelijk als internationaal op de kaart gezet. Voor Europese muziekprogrammeurs is het festival een belangrijke plek om nieuwe namen te ontdekken.
Ook deze 24e editie borduurt voort op het succesverhaal dat TakeRoot al sinds 1998 is: een muzikale tijdreis door Noord-Amerika, bakermat van blues, country, folk, soul, rock en noem maar op. Een reis die je na het downtown-avontuur van de vorige editie weer gewoon kan maken op de plek waar het festival volgens velen het beste tot zijn recht komt: De Oosterpoort in Groningen.

Meer namen worden later bekend gemaakt. 

TakeRoot
Zaterdag 5 november 2022
SPOT/De Oosterpoort, Groningen 
Ticket: €57,50 (incl. servicekosten)

Line-up tot nu toe:
Band of Horses / Courtney Barnett / Gregory Alan Isakov / Anaïs Mitchell / Charley Crockett / Chris Thile / Cowboy Junkies / Mary Gauthier / The Sadies / Shakey Graves / Watchhouse / Aoife O’Donovan / The Hanging Stars / Hollis Brown / Jeffrey Foucault / Josua Hedley / Neal Francis / Riley Downing / S.G. Goodman

Zie ook: www.takeroot.nl en/of social media