Stichting ZaanFolk organiseert zaterdag 15 juli voor de 7e keer het ZaanFolk Festival in Wormerveer. De programmering is ook dit jaar zeer afwisselend. Er spelen vooral bands uit de Zaanstreek en omgeving, o.a. The Oldtime Stringband en Zydeco La Louisiane. In het Wilhelminapark is er 's middags ook een balfolkpodium. De toegang tot alle optredens is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld. Daarvoor worden kaartjes uitgedeeld waarmee een donatie naar keuze kan worden gedaan. Belangrijk voor de instandhouding van het festival!

Deze groepen kun je aan het werk zien op het ZaanFolkFestival editie 2023:

’s Middags vanaf 13.00 uur in het Wilhelminapark:

Balfolk podium
Tijdens het ZaanFolk Festival kun je ’s middags balfolk dansen. Kom dansen op live muziek! Wil je balfolk leren dansen? Vooraf is er een gratis dansworkshop Balfolk. Na deze workshop kan je direct meedoen. Je hebt geen eigen danspartner nodig. In de workshop wordt doorgewisseld.

Programma:

13:00 uur: Workshop Balfolk dansen door Susanne en Frans van Balfolk Amsterdam

14:00 uur: Optreden Duo André en Marike

15:00 uur: Optreden Duo Baftig

Duo Baftig speelt zeer dansbare tunes op akoestische gitaar en viool. Manon en Robin delen een passie voor balfolk dans en folkmuziek en besloten van hieruit hun krachten te bundelen. Het duo speelt een verrassende mix van Ierse en Scandinavische tunes, maar ook eigen composities, van melancholisch tot krachtig.

De koepel
Dit is het hoofdpodium van het ZaanFolk festival. Hier spelen de groepen die al de nodige ervaring hebben. Tijdens de podiumwisselingen speelt naast het podium het blaasorkest Toeters & Bellen, zodat het publiek constant muzikaal vermaakt wordt.

Programma:

14.00 uur: Aura
Het krachtige en succesvolle duo Aura zal met met zijn ingetogen, maar overtuigende manier van musiceren velen aan hun weten te binden. Neem hun naam vooral op in jouw ‘must see’ lijstje! Aura wordt gevormd door de Zaanse muzikanten Auke (gitaar, banjo en zang) en Jindra (percussie, mandoline en zang). Aura speelt covers en eigen werk, van country ballads tot opzwepende bluegrass.

15.00 uur: Things Ahead
Het repertoire van Things Ahead is Engelstalig en omvat liederen van Ierse, Schotse, en Amerikaanse oorsprong, meestal traditioneel, maar regelmatig ook hedendaags. De meerstemmige zang zet de toon, de gitaren zorgen voor de basis, en de percussie en het ukelele geluid zorgen voor de spreekwoordelijke kers op de taart.

16.00 uur: Band Zonder Toekomst
Het Zaanse six-pack Band Zonder Toekomst is een razend populaire groep die covers speelt, maar dan over het algemeen niet de hits, maar minder bekend repertoire en ‘B-kantjes’. Dansbaar is het zeker, maar tevens heel geschikt om naar te luisteren. De instrumenten die het zestal gebruikt, zoals viool, mandoline en trekharmonica, zorgen voor een Iers folkgeluid.

17.00 uur: The Oldtime Stringband
Deze groep stond al eerder met veel succes op het ZaanFolk Festival. Ze komen uit Noord-Holland en zijn ervaren podiummuzikanten. Ze hebben al vier CD’s op hun conto staan, waarvan de meest recente werd opgenomen in Hoorn door Tim Knol. The Oldtime Stringband speelt bluegrass, old-time muziek, Amerikaanse folkmuziek uit de jaren ’40 en moderne muziek met een 'old-time feel'.

18.00 uur: ’t Duynvolck
Een Noord-Hollands folk kwartet dat garant staat voor plezier in akoestische muziek. De groep speelt op een laagdrempelig manier aanstekelijke muziek. Het repertoire bestaat uit een grote verscheidenheid aan traditionele en eigentijdse Ierse en Engelse melodieën en liederen.

Strooibalenpodium
Elk jaar maakt ook een Open Podium deel uit van het programma. Daarvoor hebben de volgende muzikanten zich aangemeld: Lida de Haan (zang, gitaar), Walt Cale & Erik (zang, gitaar, mondharmonica). Tonino Roseno (zang, gitaar), Rob Zwart (zang, gitaar), Willem & Rita Loman (trekharmonica), Country Cousins (zang, gitaar, banjo), Ellis Freijser (zang, gitaar) en John NotLennon (zang, gitaar).

Daarnaast is in het park nóg van alles te beleven, zoals kinderactiviteiten, sneltekenen, CD verkoop (waaronder de ZaanFolk Festival CD) en een workshop Jig Doll.

’s Avonds  vanaf 19.30 uur in Café De Melterij

19.30 uur: The Guinness Piggies
Een gelegenheidsband kun je The Guinness Piggies – vier Zaanse muziekvrienden – inmiddels niet meer noemen. Daarvoor staan ze veel te vaak op het podium. Op het repertoire staan Ierse danstunes, traditionals, jigs, reels en pubsongs. En alles wat daar tussenin zit, als het maar naar turf, whiskey en klaver ruikt. En naar Guinness. Als openingsband van het avondprogramma gaan ze de pannen van het dak spelen! Een goede reden dus om de oversteek van het park naar De Melterij te maken. Of om de avond vroeg te laten beginnen!

21.30 uur: Zydeco La Louisiane
De naam van deze feestelijke band verwijst naar de stijl van de muziek die zijn oorsprong vindt in de staat Louisiana met zijn Franstalige wortels. Een optreden van Zydeco La Louisiane is een gezellige reis door de geschiedenis van de Zydeco, maar de band verrast het publiek ook door geheel eigen zydeco-uitvoeringen van bekende nummers uit de jaren '60 en '70. Laissez les bon temps roulez!

Zaterdag 15 juli 2023, ZaanFolk Festival
Het begint om 13:00 uur in het Wilhelminapark aan de Wandelweg in Wormerveer.
Na 19:00 uur sluit het park en vindt het vervolg van het festival plaats in Café De Melterij, schuin tegenover het Wilhelminapark.

Uitgebreide informatie op: http://www.zaanfolk.nl en/of http://www.facebook.com/ZaanFolkMuziek.