Soms wil je een band heel graag zien, maar lukt dat maar niet... en wat is dan een betere optie dan hen uit te nodigen om bal te komen spelen. Dat is OrfeO gelukt en ze zijn heel erg blij met maar liefst twee primeurs in de Nederlandse balfolkwereld: Aelixhir (in nieuwe bezetting met Coca Roman van Dongen op harp) en The Black and The Grey (uit Engeland!). Op 28 september spelen ze in de Azijnfabriek in Den Bosch.

De middag begint, zoals gebruikelijk, met een kleine dansworkshop, zodat iedereen mee kan dansen. Daarna volgt een set van Aelixhir, drie muzikanten met een klassieke achtergrond die balfolk wilden gaan spelen. Wendy op fluiten, Hester op viool (quinton) en Onno op gitaar. Ze begonnen met elkaar een repertoire op te bouwen, nummers te schrijven... en toen ontmoette Onno een vrouw met rode krullen. Hij besloot de liefde achterna te reizen en Aelixhir besloot op zoek te gaan naar nieuwe snaren. Coca werd gevraagd om mee te spelen. Niet alleen als vervangng van Onno, maar als een nieuw bandlid. Als Onno terug komt uit het Woeste Noorden, dan gaan ze gewoon door met én de gitaar én de harp! Tot die tijd gaan de dames samen door het leven als Aelixhir met z'n drieën.

OrfeO neemt vervolgens het stokje over met een set van 45 minuten. Zij spelen eigen composities, af en toe aangevuld met traditionele muziek uit Frankrijk, België en Ierland. Door de unieke combinatie van instrumenten is hun muziek verrassend en verfrissend. Orfeo bestaat uit: Erica (fluiten), Paul (electrische contrabas), Rutger (drums en cajon), Marco (12-snarige gitaar en draailier) en Lies (harp en draailier). Hun achtergronden variëren van klassiek tot metal en dat is ook in hun muziek terug te horen.

Om 18:00 uur vangt de picknick aan. Zoals bij andere bals is het de bedoeling dat iedereen wat lekkers mee neemt. Bij mooi weer kan men op het terras zitten. Tussen 19:00-19:45 speelt Orfeo nog een set, waarna het hoofdprogramma aan zal vangen: The Black and The Grey.

The Black and The Grey werd opgericht in 2006 om Engelse muziek te maken uit de 17de en 18de eeuw. Uit deze periode is veel muziek overgeleverd die bij ons onbekend is gebleven. De instrumentkeuze is niet oorspronkelijk voor deze periode uit de Engelse muziek, maar werkt verrassend voor dit repertoire. Het trio vult hun muziek aan met eigen composities.

Jon Swayne
Waarschijnlijk het meest bekend door zijn werk als drijvende kracht en medeoprichter van Blowzabella. Hij speelt doedelzak, saxofoon en fluiten. Ook bouwt hij sinds 1981 zelf doedelzakken. Andere groepen waar hij in speelt zijn: het doedelzaktrio Moebius, de doedelzak en percussiegroep Zephyrus en zijn doedelzak/trekzakduo met Becky Price.

Stephen Tyler
Speelt middeleeuwse muziek in de groep Misericordia. Ook speelt hij met Daughters of Elvin, een middeleeuwse muziek/theatergroep met fantasiefiguren gebaseerd op middeleeuwse iconografie. Daarnaast speelt hij in The Wendigo, een trio dat hun eigen composities speelt, geïnspireerd op Britse en Europese dansmuziek. Met alle drie nam hij cd's op.

Becky Price
Becky speelt piano en accordeon en komt uit de wereld van de Engelse Morris Dance. Met haar voormalige groep Finality Jack (1994-2001) speelde ze veel voor dansers. Met haar nieuwste band, Boldwood (een strijkers en accordeon kwintet), nam ze kortgeleden een cd op: Feet Don't Fail Me Now. Ze vormt ook duo's met Blowzabella violist Dave Shepherd, Jon Swayne en met violist en componist Richard Heacock.

Sessie
Vaak een gemis bij bals: je bent nog lang niet klaar met dansen of je bent zo geïnspireerd dat je zelf ook muziek wil maken! Iedereen is welkom!

Wil je met een groepje iets laten horen zonder dat anderen daar doorheen spelen en zo je nieuwste tunes op dansers uitproberen? Dat kan, stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt een plekje!

Wanneer: Zondag 28 sept 2008
Waar: Azijnfabriek
Bethaniestraat 4
's-Hertogenbosch
Toegang: € 8,-

Programma:
14:30 uur Deuren open
15:00-15:45 uur Dansinstructie
16:00-16:45 uur Aelixhir
17:00-17:45 uur Orfeo
18:00 uur Picknick (Neem je iets lekkers mee? Bij mooi weer buiten!)
19:00-19:45 uur Orfeo
20:00-22:00 The Black and The Grey (met korte pauze ertussen)
22:00 uur Sessie onder het genot van La Chouffe
23:00 uur Einde

Zie ook: www.orfeofolk.nl/orfbal en meer over Balfolk: www.balfolk.nl.