Zaterdag 30 mei a.s. wordt er weer een folkbal georganiseerd in De Musketon in Utrecht. Dit keer zijn de Nederlands/Belgische hemelbestormers van Hot Griselda gestrikt om bal te spelen. Naast Hot Griselda speelt traditiegetrouw de "band of the house" Lirio ten dans. Voorafgaand zijn er overdag spel- en dansworkshops.

Hot Griselda
Op de vlucht voor Ierse traditionele muziek zocht een uillean piper in de hersfstkou van 2007 warmte bij folkbals te Nijmegen en Enschede. De sessies aldaar resulteerden in een vurige relatie tussen de Belgen Toon van Mierlo en Jeroen Geerinck enerzijds en de Nederlanders Stijn van Beek en Kaspar Laval anderzijds. Zo reisden afgelopen zomer twee ontheemde Nederlanders zuidwaarts om hun nieuwe Belgische vrinden te ontmoeten. Temidden van schapenhoefjes, koffievliegen en alles verdovende Geuzeboom werd een geheel nieuw heet repertoire klaargestoomd. Hot Griselda werd geboren. En zij was heter dan heet, vetter dan vet en bij tijd en wijle heel gevoelig.... En inmiddels speelden zij al op het boombalfestival en op zo ongeveer alle bals in Nederland en België.

Daarnaast kan er ook weer gedanst worden op muziek van de huisband Lirio. Lirio bestaat uit drie jonge muzikanten die intussen al jaren meespelen in de top van de Nederlandse folk. Hun melodieën zijn voornamelijk eigen composities geïnspireerd op de Franse en Nederlands-Vlaamse traditionele muziek. Zij speelden onder andere op Dranouter, Folkwoods, Deerlycke, Boombal en een groot aantal Nederlandse folkbals (www.lirio.nl).

Wederom is gekozen voor het theater de Musketon vanwege zijn uitstekende dansvloer en prima bereikbaarheid. (www.theaterdemusketon.nl/).

Praktische informatie (wijzigingen voorbehouden):
1900     zaal open
1915-2000     dansinitiatie reguliere balfolkdansen
2015-2110     Hot Griselda
2115-2210     Lirio
2215-2315     Hot Griselda
2315-eind     Sessie

Locatie: Theater de Musketon
Adres:     Hondsrug 19
Plaats:     wijk Lunetten, Utrecht
Entree: 8 euro

Workshops:

1) Workshop "Begeleidend spelen op trekharmonica" door Toon van Mierlo.
Tijdens deze workshop (GC) gaan we op zoek naar een goede begeleidingsmethode. We beginnen met een overzicht van de akkoorden en waar ze het makkelijkst liggen op ons instrument. Vervolgens testen we een aantal ritmieken uit passend bij de meest gespeelde dansen en vervolgens gaan we proberen te swingen op een akkoordenschema. Deze workshop staat open voor iedereen die langer dan twee jaar speelt.

Toon van Mierlo speelt doedelzak, diatonisch accordeon, saxen, fluiten en klarinet en speelt o.a. met Naragonia, Floes, Embrun, Harakiwi, Hot Griselda en in duo met Jowan Merckx.

2) Workshop "Melodie en samenspel" door Stijn van Beek
In deze workshop voor melodie-spelers (dit kunnen ook gitaristen of bassisten zijn!) leert Stijn je creatief om te gaan met melodieën. Er wordt aandacht besteed aan samenspel tussen twee of meerdere melodie-instrumenten en aan versieringen, variatie en improvisatie. Naast het gezamenlijk behandelen van een melodie wil Stijn ook werken met melodieën die cursisten zelf aandragen uit hun eigen repertoire, zodat de workshop goed aansluit bij individuele stijl, niveau, smaak, etc. Deze workshop is bedoeld voor "muzikanten die in ieder geval al een beetje wegwijs zijn op hun instrument".

Stijn speelt uilleann pipes en low whistle in verschillende formaties in uiteenlopende genres. Hij is bekend van Hot Griselda, Stargazer en zijn samenwerking met Carel Kraayenhof. Naast traditionele muziek uit Ierland, Schotland, Bretagne, Spanje, België en Frankrijk speelt hij veel nieuwe composities waarin folk-elementen worden vermengd met andere invloeden. Zo maakte hij in het nabije verleden uitstapjes naar pop, klassiek en jazz.

3) Dansworkshop Workshop Dans de muziek
Bourrées dit keer, door Michaela Marginet

Algemene info:
De workshop zal zijn op zaterdag 30 mei van 1100 tot 1600 in Utrecht. (Dans van 12-16)
De kosten zijn 25 euro. Mensen die zich inschrijven voor een workshop hebben gratis entree op het bal door Hot Griselda die avond. Inschrijven en informatie kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie: kijk op www.balfolk.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-14519404.