Op woensdag 15 juni wordt in Eindhoven gevierd dat er 7,5 jaar folkbal is georganiseerd in café Wilhelmina. Bij goed weer is het bal buiten, William's Project speelt ten dans. Voor Folkforum is dit een mooie gelegenheid om eens in de geschiedenis te duiken met organisator Tinus Kanters en instructeur Wilco.

Veel mensen maken kennis met folkbal op Folkwoods en willen dan meer. Dat kan, er zijn bals over heel Nederland en vrijwel wekelijks (soms zelfs vaker) kun je verspreid over het hele land terecht. Hoewel het folkbal in Eindhoven niet het eerste initiatief was op dat gebied in ons land, was het wel een primeur dat het maandelijks georganiseerd werd. Belgische bandjes werden uitgenodigd, later ook Franse en tegenwoordig heel veel jong talent uit eigen land en zo is het toch de kiem geworden voor het succes dat folkbal (of bal folk, de Franse term die ook hier gebruikt wordt) nu is. Het begon in België, zo mailt organisator Tinus Kanters (ook van Folkwoods):

't Was in 2003 (juli) op Na Fir Bolg. Daar speelde een onbekend bandje met jonge gasten (14-15 jaar) dat was AedO, Naomi en haar vriendinnetje stormden er op af, net als heel veel andere jonge gasten! Een stofwolk voor 't podium, en ongekend swingende jongeren. Heb ter plekke met AedO (althans met een van de ouders......het bandje kon natuurlijk nog geen auto rijden!) afspraak gemaakt voor Folkwoods in augustus (Nuenen, 2003). Ik had namelijk 1 bandje wat vlak daarvoor was uitgevallen. Met stickertjes hebben we de rest van de nog op te hangen affiches met Aedo bestickerd...
Tijdens Folkwoods 2003 is, samen met Koos (van cafe Wilhelmina, en ook stagemanager van Folkwoods) en Wilco, Wil en Nikolaj (Travak) bedacht dat we in Wilhelmina maar eens zouden starten met Folkbal, een keer of 3, 4, om eens te kijken. En nog steeds zijn we bezig...

Een ietwat wazige Tinus Kanters op het eerste folkbal in december 2003, foto Ronald Rietman

Wilco was er dus vanaf het begin bij en werd al snel instructeur. Eerst waren er natuurlijk veel beginners en legde hij vooral de basis uit, een jig, cercle of andro. Tegenwoordig gaat hij vaak dieper in op een bepaalde dans, zoals de finesses van een onregelmatige wals of de diverse variaties van de scottisch. Hij schrijft:

Het begon allemaal in de zomer van 2003 toen op Folkwoods de jonge gasten van AedO een concert gaven. Ze hadden een groep fans meegebracht, die van dat concert een waar dansfeest maakten op het gras [en in de modder] voor het podium. Tinus vond het leuk, maar vooral dochter Naomi en haar vriendinnen waren enthousiast [zie hierboven, red.] en daaruit vormde zich het plan om meer aandacht aan het dansen te geven. De locatie werd café Wilhelmina, de vaste muzikanten Wil & Nikolaj, samen Travak. De eerste keer was er geen instructie, de tweede editie was die in handen van Chris & Mieke Geris. De derde avond kwam Wil naar me toe: "we spelen straks een bransle, weet jij hoe je die danst?".  Dat wist ik, dus deed het even voor. "wil je dat straks uitleggen?". Ik vertelde Wil dat ik gekomen was om zelf te dansen, daar niet veel voor voelde. Tijdens de avond liep het echter toch anders: "we spelen een bransle en Wilco legt uit hoe je daarop danst." Als er dan ruim 50 mensen staan te wachten zeg je geen nee en sinds die avond hebben we ruim 63 keer een "Folkbal Wilhelmina" gerealiseerd.
Er is een vaste kern dansers die trouw aanwezig is, anderen komen en gaan, maar steeds is er een fijne sfeer en zie ik ogen die glanzen van het plezier dat het dansen steeds geeft. Iemand zei me: "een jaar geleden kende ik niemand, nu zeggen wel 40 mensen me gedag!" Ik heb ergens gelezen: "There are many ways to happiness, and dancing is one of them!"

Tot dans, Wilco

Wilco danst op het eerste folkbal in december 2003, foto Ronald Rietman

Woensdag 15 juni 2011, 7,5 jaar Folkbal Eindhoven, Café Wilhelmina, bij mooi weer buiten op het Wilhelminaplein.
Instructie is er van Wilco en Travak, ten bal spelt William's Project, een bijzondere combinatie tussen dansmuziek en gedichten.
De entree is dit keer gratis.