-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-

De jaarwisseling kun je gezellig doorbrengen met familie of vrienden, er zijn feesten genoeg her en der in café’s en andere uitgaansgelegenheden, maar voor balfolkies is er ook nog het Knalbal in Zeist. Dat vierde gisteren zijn eerste lustrum, en met zo’n 125 bezoekers was het wederom een uitverkochte editie, reden genoeg om er een kijkje te gaan nemen. 

Eigenlijk is het Knalbal een bal zoals er meer zijn, alleen zijn er vier bands te gast ,en bij een jaarwisseling horen tradities, dus ook die worden in ere gehouden; er zijn er een paar bijgekomen voor de dansende folkies. De organisatie heeft voor het eerste lustrum een mooi programma samengesteld, de bezoekers hebben samen gezorgd dat er allerlei hapjes staan, drankjes zijn te koop bij de bar van poppodium De Peppel in Zeist. De ruimte is knus, de dansvloer goed gevuld, al wordt me verzekerd dat er bij sommige bals in België nog veel meer mensen op de vloer staan. Achterin de zaal, tussen de bar en de tafel met versnaperingen, staan wat tafels en stoelen voor wie niet danst of tussendoor even pauzeert met een drankje.

De nog jonge Nederlandse formatie Salmagondis (de naam komt van het Franse ‘salmigondis’, dat zoveel betekent als een mengsel van vanalles door elkaar, een soort ratjetoe zeg maar) schotelt een gevarieerd en niet altijd voor de hand liggend gerecht voor, zowel qua instrumentarium met onder meer gitaar, harp, hobo en trompet, als qua muzikale stromingen, ze spelen net zo graag gipsy swing als een cover van Laïs. De uitvoering mag wat meer pit hebben, maar het is een fijne binnenkomer om de avond te beginnen.

Salmagondis
Salmagondis

Een krachtige uitstraling is er vervolgens zonder meer bij Duo Absynthe, waar gitaar (Sylvain Letourneau) en accordeon (Aurélien Claranbeaux) elkaar energiek aanvullen in bourrée, cercle of polka, met hier en daar iets footstomp-achtigs voor wat extra dynamiek, om vervolgens ook regelmatig subtiel terug te schakelen naar een specialiteit van dit duo, een romantische mazurka.

Duo Absynthe
Duo Absynthe

En dan volgt er nog zo’n heerlijk duo met Bruno Letron (trekzak) en Franck Fagon (klarinet en sopraansax). Letron is de componist van volgens mij zo’n beetje de grootste hit die er bestaat in de balfolk en dat is de rondeau Valhermeil. En daarmee eindigt het duo zijn set, perfect getimed enkele seconden voor twaalven.

Bruno Letron en Franck Fagon
Bruno Letron en Franck Fagon

Zonder veel poespas wordt er afgeteld en zoekt iedereen even wat vrienden en geliefden op om nieuwjaarswensen uit te wisselen. Dan volgt een van de nieuwe tradities van het Knalbal, de Happy New Year-jig waarin duidelijk het lied van ABBA terug te horen is. Een ander gebruik is de cercle om de rotonde buiten, Niek (Té), Patrick (Salmagondis) en het duo Letron-Fagon trekken hun jassen aan om de dansers muzikaal te begeleiden. (Filmpje)

Na alle feestelijkheden rond de jaarwisseling wordt weer overgegaan tot de orde van de dag. Ook in 2016 gaan weer met veel plezier de voetjes van de vloer, nu met , dat in het nieuwe jaar heel wat plannen kan realiseren, waaronder een nieuwe cd, dankzij een succesvol crowdfundingsproject. Dat het een uitstekende band is bewijzen ze deze nacht nog maar eens, met deunen die meanderen tussen dromerig en dynamisch, van scottisch tot polka, een slaapliedje sust even, maar gaat over in een spokende melodie die je weer bij de les houdt. Heerlijke band om het nieuwe jaar mee te verwelkomen.

Té