Van 20 t/m 23 oktober vindt het balfolkfestival CaDansa weer plaats in Steenwijk. Het festival kon na 2019 niet meer gehouden worden vanwege de pandemie, maar de organisatie heeft zeker niet stilgezeten en heeft weer een mooi programma in petto, vol mooie Europese balfolk. Ten bal spelen onder meer Tref! (B), Hialøsa (S), Noiranomis (F,B), Trio Baladins (F) en Mr. Folxlide (CZ). Uiteraard is er ook weer een open podium en zijn er flink wat muziek- en dansworkshops. 

Ten bal
Op donderdag 20 oktober begint het al goed, want dan staan de Lage Landen centraal op CaDansa. Voor wat de muzikanten betreft dan toch, want Exqueezit, Tref! en Laouen spelen zeker niet enkel traditionele Frans-Vlaamse balfolkdeunen. Er zal zal ongetwijfeld een vleug Iers, Bretons, jazz of rock te horen zijn. Hou je van accordeon, dan kun je je hart ophalen deze avond, in elke formatie zit er tenminste een en in Tref! zelfs drie. 

Tref!, foto Bart Vanoutrive
Tref!, foto Bart Vanoutrive

Op vrijdag komen er nog een paar Belgische klasbakken met de zeskoppige band Variomatic en het duo Loogaroo. Daarnaast staat de Zweedse provincie Scania centraal in zang en vioolspel van Hialøsa en sluit Ti Duo (F) af met een eigentijdse draai aan Bretonse muziek.

Hialøsa
Hialøsa

De Belg Simon Gielen begeleidt op zaterdag de Franse zangeres Marion Blanchard op accordeon in de opener Noiranomis en de afsluiter is de Tsjechische Euro-folk/blues crossover van de Tsjech Mr Folxlide, daartussenin enkel Franse formaties: Duo du Balcon (met funkttish en bluesurka), Trio Baladins (accordeon, gitaar, viool en zang) en Fahrenheit (met invloeden uit heel Europa).

Trio Baladins
Trio Baladins

En voordat iedereen weer huiswaarts gaat staan er eerst nog op zondag Wim te Groen (balfolk op piano), de Duits-Belgische accordeoncombinatie DiaTon en tenslotte de formatie Bargainatt (met viool, cello, diatonische accordeon en zang) die een dansreis door Frankrijk maken.

Bargainatt, foto Pauline Caplier (Kalliops)
Bargainatt, foto Pauline Caplier (Kalliops)

Workshops
CaDansa zou CaDansa niet zijn als er niet ook heel wat workshops te volgen zouden zijn voor iedereen die een kaartje heeft voor het festival. Dans, zang, samenspel, of les in een specifiek intrument, er is voor elk wat wils. Vaste prik zijn diverse dansinstructies, de trekzaklessen van Wouter Kuyper en de cursussen van de Stichting Draailier & Doedelzak. Ook gebruikelijk zijn de workshops van optredende muzikanten, zo kun je dit jaar onder meer iets gaan leren van Ies Muller (dwarsfluit en whistle), Trio Balladins (dans), Hialøsa (viool), Marion Blanchard (van Noiranomis, zang) en Mr. Folxlide (dans). Deze workshops zijn voor alle bezoekers gratis toegankelijk, al zijn er wel verschillende niveau's en moet je je met name bij de muziekworkshops wel even vooraf opgeven vanwege beperkte plaats. Op dit moment is het programma nog niet helemaal bekend, maar op de site van CaDansa vind je alle actuele informatie. 

Open Podium
En ook het open podium is weer toegankelijk voor iedereen die denkt dat hij of zij voor dansers kan spelen, maar een luisteroptreden mag ook. Je kan je opgeven door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zorg dat je dat nog voor eind september gedaan hebt, dan kan de organisatie kijken of ze je een plekje kunnen geven. Zet in die mail je naam (of namen, als je met meerdere mensen wilt optreden), en een korte omschrijving van wat je ten gehore wil brengen (of wilt doen, tonen, voorlezen….).

20-23 oktober 2022, CaDansa balfolkfestival
Locatie: Rabo Theater De Meenthe, Stationsplein 1, 8331 GM Steenwijk
Meer info, tickets (er zijn zowel weekend- als dagtickets) en het volledige programma vind je op: https://www.cadansa.nl.