-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Hoewel het al sinds 2013 goed toeven is op DenneFeest pakte de organisatie dit jaar nog eens extra uit met een paar prachtige primeurs. Het Belgische Duo Clercx en het Franse tweetal Marie Paulette speelden voor het eerst ten bal in Nederland en zorgden gelijk voor de juiste stemming op de tiende verjaardag van dit mooie kleine festivalletje in Openluchttheater Hoessenbosch. En dat waren nog maar de eerste twee optredens.

Zoals gebruikelijk worden we vriendelijk ontvangen door de vrijwilligers van Openluchttheater Hoessenbosch in Berghem bij Oss. DenneFeest is ook dit jaar weer uitverkocht en de sfeer zit er al gelijk goed in. De zon schijnt volop (gelukkig is er genoeg schaduw tussen de bomen, al is een zonnebrandcrème geen overbodige luxe voor wie de dansvloer opgaat) en er zijn weer heel wat lekkernijen (zowel om te eten als om te drinken) te koop tegen schappelijke prijzen.

De workshop rond het vinden en gebruiken van ruimte op een volle dansvloer is net afgelopen, maar kan door de deelnemers na hun lunch direct in de praktijk gebracht worden bij Duo Clercx. Hendrik Clercx (diatonische accordeon en viool) en Gert-Jan Clercx (viool en tin whistles) uit Gent zijn vorig jaar in de zomer pas begonnen met balfolk. Organisatrice Selena van Hesteren vertelt dat ze ze ontdekt heeft op het VONKfestival dat daar elk jaar in februari plaatsvindt. Het was een prima beslissing om deze twee een kans te geven, want ze weten al heel snel te overtuigen met hun eigen composities. 

Duo Clercx
Duo Clercx

Ze beginnen op accordeon en viool, maar daar blijft het niet bij, er komen een paar tin whistles aan bod en er is zelfs een duet met twee violen. Hoewel viool en fluit in eerste instantie even tijd nodig hebben om de juiste klank te pakken, lijkt dat meer aan de hoge temperatuur te liggen dan aan het vakmanschap van deze jonge gasten, want spelen dat kunnen ze en dat laten ze horen ook! In een lekkere jig, fraaie wals in 5 of pittige tovercirkel bijvoorbeeld. Dit is hun eerste optreden in ons land, maar gezien het enthousiasme van de dansers (die enkel af en toe overslaan vanwege de warmte) zullen we ze zeker vaker gaan zien op festivals en bals hier.

Ondertussen hebben bezoekers bij de ingang al een mooie sleutelhanger gekregen die door een van de vrijwilligers is gemaakt en is de partij jubileum-t-shirts nog net op tijd geleverd. Maar een dankwoordje voor de organisatie mag ook niet ontbreken en dat wordt gedaan door Hoessenbosch-vrijwilligster Hilde. Zij heeft ook nog een paar mooie drankpakketjes voor Wim Pulles (die er samen met Justus Janssen voor zorgt dat het geluid dik in orde is), Selena van Hesteren en zichzelf. Want zij vormen samen het kerntrio dat tien jaar geleden het initiatief nam en er nu telkens weer voor zorgt dat er een mooi DenneFeest wordt georganiseerd. Aan vrijwilligers hebben ze nooit tekort, zo vertelt ze, want na de eerste keer vond iedereen het zo fijn om hieraan mee te werken dat ze zich graag weer melden voor de volgende editie (en die komt er ook volgend jaar weer, er is al een band geboekt). 

Selena, Wim en Hilde
Selena, Wim en Hilde

Vervolgens komt er gelijk weer een mooie primeur met Marie Paulette. De naam doet wellicht een enkele dame vermoeden, maar er verschijnt een duo op het podium. Vincent Evrard haalt heerlijk spannende geluiden uit zijn elektrische gitaar met samples, Coline Ledoux weet volop te charmeren met haar diatonische accordeon en mooie zangstem (een nummer zelfs in het Occitaans?). Af en toe lijken de instrumenten samen een hypnotiserende drone te vormen en het geheel ontlokt een bezoeker de omschrijving 'Mazurka meets Zappa'. Dat vat het prima samen, al spelen ze daarnaast ook lekker dynamische tovercirkels, scottischen of bourrées en zelfs een mooi subtiele wals. 

Marie Paulette
Marie Paulette

Ze sluiten af met een hanterdro waarbij Evrard laat horen dat zijn stem over een prima boventoon beschikt, maar ze mogen niet weg voordat er een toegift gespeeld wordt. Dit duo bestaat al een paar jaar, Selena en haar partner Wouko ontdekten deze band op Het Lindeboom, een gratis festival in de buurt van Duinkerken in Frankrijk, waar ze jaarlijks naartoe gaan. Ook Marie Paulette gaan we vaker zien, ze staan al op het affiche van balfolkfestival CaDansa dat eind oktober in Steenwijk zal plaatsvinden. Een album hebben ze (nog) niet, maar je kunt wel muziek vinden op onder meer hun Bandcamppagina en Youtube. 

Op het kleine podium bij de eettentjes is er luistermuziek van Vandiekomsa, al laat die groep gelijk weten dat er ook wel gedanst kan worden op een aantal nummers. Dat gebeurt hier en daar dan ook, al sluit men ook gauw aan in de lange rijen voor het eten. 

Vandiekomsa speelt tijdens de eetpauze
Vandiekomsa speelt tijdens de eetpauze

Huisband Qui Vive (die afgelopen keer moest overslaan vanwege ziekte) mag nu op het hoofdpodium aantreden, maar heeft al een hele tijd niet gespeeld. Vooraf uiten een paar leden wat twijfels en de valse start lijkt een bewijs dat ze niet heel goed ingespeeld zijn, maar als ze eenmaal op gang zijn lijkt het zelfvertrouwen toch terug te keren. Het levert een heel aardige set op, die deels tijdens het eten plaatsvindt. Daardoor zijn er in eerste instantie nog niet heel veel dansers, maar allengs vinden meer bezoekers hun weg naar de dansvloer en dat lijkt ook de band een extra duwtje in de rug te geven. Het is sowieso fijn om eens een niet alledaagse combinatie te horen van diverse instrumenten als accordeon, banjo, doedelzak en zelfs een vlier (ook wel bekend als hommel, een voorloper van de dulcimer).

Een goed gevulde dansvloer tijdens het optreden van Qui Vive
Een goed gevulde dansvloer tijdens het optreden van Qui Vive

Tribal Jâze is een populaire band die al vaker in Nederland gespeeld heeft en uitstekend geschikt is om een spetterend feestje op te luisteren. Ze beginnen op de vloer tussen de dansers en zetten daarna een stevige set neer vol energie, waarbij ongetwijfeld alle tips en trucs van de workshop uit de kast gehaald moeten worden, want er ontstaat een soort zee van dansende mensen. 

Tribal Jâze
Tribal Jâze

Blije gezichten alom, maar ik kies voor rustig luisteren bij het tweede setje van Vandiekomsa. Daar wacht me een fijne verrassing, want Niek van Uden heeft zijn accordeon meegenomen en begeleidt op enkele stukken. Dus geniet ik even mee, want ze spelen al een aantal jaren zonder accordeonist en dat instrument geeft toch een heel lekker tintje aan de muziek. Er zijn nog een paar dansers op dat deel van het terrein, de vrijwilligers hebben dan de eetopstelling al vrijwel opgeruimd, maar de band mag niet weg voor ze de Wijvendans hebben gespeeld voor Selena. 

Dan pikken we nog een paar nummers mee van de lekkere muzikale fratsen van de Fransen op het hoofdpodium en besluiten om de weg naar huis te aanvaarden. Het is een mooie dag geweest vol prachtige muziek. Olivier Gribouille (artiestennaam voor Olivier Valence) hebben we afgelopen jaar al eens gezien op diverse plekken tijdens CaDansa en zal ongetwijfeld een heel fijne afsluiter geweest zijn. Naderhand hoor ik dat hij samen met Léo Proulx heeft gespeeld als Duo l'Hetre Heureux en dat duo speelt dinsdag ook ten bal in Utrecht. 

Bij de aankondiging van Duo Clercx blikt Selena even terug op wat ze met haar team en alle vrijwilligers hebben neergezet in tien jaar tijd. Toen werd er nog op de stenen gedanst, inmiddels hebben ze een behoorlijke houten vloer, maar verder is er heel veel hetzelfde gebleven. DenneFeest vindt nog steeds plaats op een mooie locatie in de bossen, heeft (bijna) altijd mooi weer en sowieso een fijne sfeer met enthousiaste dansers en topbands, die inmiddels niet alleen uit Nederland of België komen maar ook uit Frankrijk. Daar mag je als organisatie heel trots op zijn.

Meer weten over balfolk of over bals in Nederland, kijk dan op bafolk.nl

Van 26 t/m 29 oktober vindt balfolkfestival CaDansa weer plaats in Steenwijk, met een mooie internationale line-up, waaronder Marie Paulette, maar ook Bargainatt, Wouter en de Draak, Naragonia Quartet, Les Zeoles..., meer info en tickets vind je op: https://www.cadansa.nl.

En natuurlijk is er alweer een volgende editie gepland van DenneFeest in 2024, verdere info zal ongetwijfeld volgen via hun Facebookpagina