Vorig jaar bestond balfolkfestival CaDansa 10 jaar en dat werd een groot feest, vooral omdat het festival na tweemaal afwezigheid op de kalender eindelijk weer mocht doorgaan. De organisatie beloofde toen dat er voor het eerst in het bestaan van het festival favoriete bands mochten terugkomen en die belofte hebben ze gehouden, want op de 10de editie van 26 t/m 29 oktober spelen Bargainatt, Mr. Fruits, Beat Bouet Trio, Wouter en de Draak, Itchy Fingers, Broes en Naragonia Quartet ten bal in De Meenthe in Steenwijk.

Vanaf de eerste editie in 2012 in Utrecht is CaDansa een balfolkfeest om reikhalzend naar uit te zien. Het is een festival naar Frans voorbeeld en is vanaf het prille begin een festival met workshops, spelletjes en natuurlijk heel veel live bands om op te dansen. De publieke belangstelling werd al snel groter. Er moest verhuisd worden naar Duiven en toen het daar uit zijn jasje groeide streek het festival in Steenwijk neer. Dansers komen van heinde en verre om erbij te zijn, niet alleen uit Nederland of België dus, maar ook o.a. Polen, Duitsland, Portugal, Engeland en naar het schijnt zelfs de VS. Het is zonder meer het grootste balfolkfestival van Nederland.

Folkforum deed elk jaar verslag en zal dat dit jaar ook weer doen. Zoals gezegd zijn er heel wat favorieten die dit jaar terug mogen komen, dus hebben we een vooruitblik in beeld, met foto's van onze fotograaf Ronald Rietman:

Bargainatt, foto Ronald Rietman
Bargainatt

Bargainatt was afgelopen jaar een spetterende afsluiter. Strak met accordeon, violen en een cello die gebruikt wordt als bas, maar ook veel gezongen stukken. Dit zal bij velen nog vers in het geheugen liggen.

Broes, foto Ronald Rietman
Broes

In februari mocht Broes een Flanders Folk Award in ontvangst nemen als Beste Live Band. Dat zal geen verbazing wekken voor wie ze live zag, bijvoorbeeld in 2019 op CaDansa.

Itchy Fingers, foto Ronald Rietman
Itchy Fingers

Het Nederlandse duo Itchy Fingers is van vele markten thuis, Ierse en Schotse folk, maar ook balfolk dus. Met een Keltisch tintje, dat dan weer wel, zo lieten ze horen in 2019.

Naragonia Quartet, foto Ronald Rietman
Naragonia Quartet

Dat Naragonia Quartet het festival mag afsluiten is niet meer dan logisch. Toon Van Mierlo en Pascale Rubens zijn immens populair bij dansers, zowel in de Lage Landen als internationaal. Zij zijn er voor de derde keer, met het kwartet speelden ze in 2018.

Wouter en de Draak, foto Ronald Rietman
Wouter en de Draak

Wouter en de Draak is een Nederlands topduo dat net als het Vlaamse Naragonia voor de derde keer mag spelen. Hun spel boeit direct, accordeon en gitaar vlechten zich als vanzelf door elkaar heen. 

Beat Bouet Trio, foto Ronald Rietman
Beat Bouet Trio

Beat Bouet Trio had in 2016 amper de tijd om te soundchecken, maar zet toch een sterke set neer met hun 'hiphop traditionelle'.

Monsieur Fruits, foto Ronald Rietman
Monsieur Fruits

Monsieur Fruits wist de dansers in 2015 te bekoren met zijn exotische gitaarklanken, die ergens tussen de reggae van Bob Marley en het chanson van Georges Brassens doorlaveren.

Les Zéoles, foto Ronald Rietman
Les Zéoles

Les Zéoles is, was en blijft een graag geziene gast op Nederlandse bals en stond in 2013 op het podium van CaDansa. Helaas hebben zij voor deze editie moeten afzeggen, waardoor ook Diatocello (waar Amélie Dénarié eveneens deel van uitmaakt) niet zal optreden.  

Maar natuurlijk zijn er ook nog heel veel bands die nooit eerder op het podium van CaDansa stonden. Onder vermelding van het feit dat een flink aantal leden van deze formaties wel al eens te gast was in een andere bezetting lichten we er een paar uit:

Two Catch A Raindrop is een Nederlands duo, bestaand uit Niek van Uden (accordeon) en Annelies Luteijn (hobo, zang). Zij mogen op donderdag het festival aftrappen, uiteraard na de balfolk introductie die er elk jaar bijhoort. Ook uit Nederland komt het trio Barbara Negra, Zij gaan voor een partijtje swingende balfolk.

Op vrijdag is Les Conteuses de Pas een Franse formatie met gezongen balfolk door zangeressen Marion Blanchard en Virgilia Gacoin en begeleiders Clémence Moiron (harp, zang) en Lucien Pillot (draailier).

De zaterdag is geheel ingevuld met Franse balbands, maar dat wordt zeker geen eenheidsworst. L'Air Inconnu is een trio met o.a. viool, gitaar, citer en mooie samenzang. Marie Paulette speelt balfolk in een lekker rockjasje, heerlijk dynamisch. Wie hun optreden op DenneFeest eerder dit jaar gemist heeft krijgt nu een herkansing. En de organisatie heeft mooie vervangers gevonden voor Les Zéoles en Diatocello in de vorm van La Réveilleuse (een duo met zang en gitaar) en Duo Tanghe Coudroy, dat gitaar en accordeon combineert met zang.

En voor je er erg in hebt zal het alweer zondag zijn, maar de laatste dag van het festival heeft nog een paar toppers in petto met onder meer Decombel & Van Mierlo, die al volop bekend zijn in de balfolkwereld, van o.a. Naragonia en Snaarmaarwaar, maar pas tijdens de pandemie de tijd vonden om eens samen een album op te nemen.

Naast de bals op het Hoofdpodium zullen er opnieuw heel veel dans-, muziek- en zangworkshops zijn en uiteraard ontbreekt ook het Open Podium niet, het programma is nog niet bekend, maar onder meer Wim te Groen (een publieksfavoriet) heeft op social media al gezegd daar ten bal te spelen en ook Nubia komt (en zij hebben hun nieuwe album klaar). Daarnaast zal er Silent Disco zijn en intiemere optredens (heb je je nog niet opgegeven, doe dat dan snel via de website van CaDansa, de plekken zijn beperkt).

En voor wie even geen zin heeft in dansen is er een spelletjesruimte, hoekjes waar je even rustig kan gaan zitten of een hazenslaapje doen om je energie op te laden voor al wat er nog komen gaat.

26 t/m 29 oktober, CaDansa balfolkfestival in De Meenthe in Steenwijk.
Kijk voor de volledige line-up, tickets (er zijn zowel dag- als weekendtickets beschikbaar) en overige info op https://www.cadansa.nl.