-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Het kleine balfolkfestival Dennefeest is een soort zomerbroertje geworden van CaDansa. Dit jaar zijn er lekkere voorproefjes van Swinco en E=MT² en is het heerlijk nagenieten met Bamako Express dat er vorig jaar de pannen van het dak speelde. Duo De Schepper-Sanczuk was op beide festivals al eerder te gast en Warmoes nog nooit, maar daar gaat vast verandering in komen. Want deze jonge Belgen lieten gisteravond horen dat ze er helemaal klaar voor zijn met een jazzy funky groove. Ook het fraaie weer zorgde voor een prima sfeer in Berghem bij Oss.

Hoewel weg- en spoorwerkzaamheden in de buurt een aantal bezoekers flinke vertragingen opleveren is de dansvloer in Openluchttheater Hoessenbosch al direct bij het openingsoptreden goed gevuld. Zoals gebruikelijk is Dennefeest helemaal uitverkocht, ondanks het feit dat de organisatie in de laatste dagen voor het festival heeft besloten om toch nog twintig extra bezoekers toe te laten, waardoor er inclusief muzikanten en vrijwilligers zo'n 300 mensen op het terrein aanwezig zijn. Een deel is er natuurlijk al vanaf de ochtend, want er is dan altijd een workshop, dit keer werd die gegeven door Louise Marius en konden deelnemers zich verdiepen in de kunst van het improviseren met draaien in koppeldansen. Wij komen precies op tijd aan om het eerste optreden te kunnen bijwonen.

Dansen in Openluchttheater Hoessenbosch
Dansen in Openluchttheater Hoessenbosch

Gregor Swinkels (gitaar) en David Cornelissen (mandoline, fluitjes) delen een sterke liefde voor de Bretonse dansmuziek, dus begonnen ze enkele jaren geleden het Duo Swinco. Zij openen het festival met heerlijk zwierige melodieën waarbij gitaar en mandoline een mooi samenspel aangaan. Maar het mooist vind ik toch wel de Mazurka in Gm, een prachtige fluitdeun geschreven door David. Fijn nostalgisch, heerlijk weemoedig, daar hou ik van. De dansers laten zich graag meevoeren op de fijne klanken van dit duo. Leuk extraatje is Miet, de partner van David die een deuntje meefluit. 

Het duo was vorig jaar ook op een ander klein festival te zien, VAN HIER, waarvoor Dennefeest-organisatrice Selena van Hesteren graag even reclame maakt tussendoor. Hoewel dat geen echt balfolkfestival is, hebben ze wel een balfolkpodium. En daar staan een paar leuke bands gepland op 31 augustus, dus ook Boombalfestivalgangers (dat is namelijk de week ervoor) kunnen dit schappelijk geprijsde evenement in Westelbeers meepikken. 

Na een korte ombouw is is het aan Duo De Schepper-Sanczuk. Hoe vaak je Florian De Schepper (gitaar) en Anouk Sanczuk (viool) ook ziet, het blijft een heerlijke combinatie met expressieve deunen. Er is een gavotte waarin je zeemeeuwen uit de viool hoort komen of een scottisch over een Poolse hond. Vol enthousiasme storten de bezoekers zich zowel in de dansen als in geblaf waar nodig. Hier en daar danst zelfs een kleurige vlinder mee op hoofden van bezoekers.

Duo De Schepper - Sanczuk
Duo De Schepper - Sanczuk

Natuurlijk wordt ook de inwendige mens niet vergeten, er zijn sapjes en (lokale) biertjes, een watertappunt en lekkernijen voor tussendoor (ijsjes zijn populair op deze warme dag) en natuurlijk kan er rond etenstijd ook weer een hamburger of falafel genuttigd worden. Nieuw op het menu zijn nachos (gewoon of vega) en die bevallen prima, een heerlijke aanvulling op het aanbod, met dank aan de inzet van alle vrijwilligers van Hoessenbosch die dit hebben klaargemaakt. 

Onder etenstijd kan er natuurlijk doorgedanst worden bij E=MT² (die afgelopen jaar ook op VAN HIER te gast waren). Natuurlijk spelen Sander van de Schaaf (mandoline) en Niek van Uden (accordeon) veel werk uit het repertoire van , de balfolkband waar ze allebei in zaten, maar dan in een duo-arrangement. De instrumenten werken heerlijk samen, bij een tovercirkel komen de baslijnen uit de accordeon en de mandoline vlecht zich daar tinkelfris doorheen. En dan mag de mazurka Shadow Dance oorspronkelijk een compositie zijn van de Canadese violiste Emilyn Stam, het arrangement voor accordeon en mandoline is zeker zo fraai en subtiel. 

Inmiddels is Vandiekomsa de huisband geworden van Dennefeest. Hoewel ze eigenlijk geen balfolkband zijn, spelen ze wel veel dansbare deunen, zoals de Wijvendans (een andro), want als David Cornelissen (mandoline, banjo, fluitjes) een liedje schrijft dan doet hij dat meestal vanuit een dans. Toch is het vooral luisterend publiek bij het kleine podium waar ze gepland staan. En voor wie de band al kent hebben ze fijne verrassingen in petto, met extra bandleden Marcel (contrabas) en Karlijn (akoestische gitaar), maar ook met een flink stel nieuwe liedjes. Er staat een programma op stapel dat Leven In De Brouwerij heet, dus er zijn drinkliederen, mijn aandacht gaat vooral naar de Brabantse verhalen. Die komen tot uitdrukking in onder meer Langs De Oever Van De Dieze (waar een wonderschoon meisje wandelt, maar wat er nou eigenlijk gebeurt met haar blijft een mysterie, al haalde Hein Augustijn de inspiratie hiervoor wel uit zijn eigen omgeving) of De Alverman (een stuk over kabouters). De groep is ook weer een en ander aan het opnemen, de samenzang klinkt hecht en ik ben benieuwd wat daaruit gaat komen.

Vandiekomsa
Vandiekomsa

Vorig jaar was Bamako Express als kwartet de spetterende uitsmijter van CaDansa, deze avond geven ze er nog maar eens een lap op in triovorm. Een afropolska of een scottisch met kalebas, ze draaien hun hand er niet voor om. Joël 'JoJo' Diarra zit met zijn inmiddels bekende brede lach te spelen op balafon, waar Florian De Schepper en Anouk Sanczuk geen spoor van vermoeidheid tonen na hun duo-optreden eerder. Ze hebben er nog steeds volop zin in en in een rondeau en couple bouwen ze een intermezzo in met een ander dansje dat JoJo even uitlegt. Op een alarmsignaal van Florian weten de dansers daar wel raad mee. Mocht je al moe zijn, dan krijg je vanzelf weer energie van deze heerlijke mix van Maliblues en balfolk.

JoJo Diara
JoJo Diarra

We pikken ook nog een stukje mee van de afsluiter, Warmoes. Ik heb de band nog niet eerder gezien, ze bestaan ook nog maar een paar jaar, maar deze jonge honden komen van het conservatorium in Gent en overtuigen gemakkelijk. Geen idee waar ze hun naam vandaan hebben gehaald, Wikipedia meldt dat het bij Warmoes om een bladgroente kan gaan of een Belgische politicus, maar dat heeft niet veel van doen met de lekkere jazzy en funky groove die Milan Robberechts (piano), Laris D’hose (bas), Marieke D’hose (accordeon), Laurens Maris (percussie) en Arno Molenschot (tenor saxofoon en fluit) in huis hebben. Ze kondigen een trage scottisch met veel schwung aan of een zwoele mazurka, beide passen prima in de warmte die als voorbode van de komende hittegolf nog lang blijft hangen deze avond tussen de bomen van Hoessenbosch. En die sax klinkt wel heel erg fijn in het eigen geluid van deze jonge band. Het is niet de eerste keer dat ze in ons land ten bal spelen en vast ook niet de laatste. Programmeur Wouko van de Haar (o.a. Elfia, CaDansa en Dennefeest) kijkt alvast goedkeurend toe.

Warmoes
Warmoes