Zaterdag 26 november a.s. wordt er weer een Bal-avond georganiseerd in Utrecht, waarbij BalFolk gecombineerd wordt met met een zgn. NewEngland-Dansavond. De balfolkmuziek komt van Lirio, die bij de New England gedeelte van Hobson's Choice (Janneke Donkersloot, Geertje Meire, Janos Koolen, Mik Lammers). De dansleider (de "caller") is daarbij Philippe Callens (Antwerpen).

Een greep uit de belangrijkste kenmerken van de New England dansen: reels & jigs uit Ierland, Schotland, (Frans-)Canada, en Noord-Amerika zelf; traditioneel en recent gecomponeerd. Dansen in (lange) rijen, cirkels of squares (vierkantsopstelling). Samen met partner. Tijdens de dans met zoveel mogelijk andere "koppels" allerlei figuren en patronen uitvoeren. Af en toe zelfs in één dans veelvuldig (en soms tijdelijk) van danspartner wisselen. Een door de wol geverfde dansleider (de "caller") om je op gang te helpen.

Het New England gedeelte wordt verzorgd door Philippe Callens (Antwerpen) met muziek van Hobson's Choice (Janneke Donkersloot, Geertje Meire, Janos Koolen, Mik Lammers). Een relatief nieuwe band die zich volledig heeft toegelegd op de muziek die voor New England dansen wordt gebruikt. Hobson's Choice heeft inmiddels al van zich laten horen op de zelf georganiseerde New England dansavond in Utrecht en mocht vervolgens verschijnen in Denemarken (Silkeborg) en speelde dit jaar op het Folkfestival in Sidmouth in Zuid-Engeland.

Het Bal Folk (www.balfolk.nl) is op muziek van Lirio dat bestaat uit drie jonge muzikanten die hun inspiratie vooral op Franse en Belgische folkfestivals en dansfeesten opdoen. De drie zijn: Wouter Kuyper (trekzak, doedelzak, fluit), Gerdien Smit (viool) en Sander van de Schaaf (gitaar, cajon).  Hun melodieën zijn voornamelijk afkomstig uit of geïnspireerd op de Franse en Nederlands-Vlaamse traditionele muziek. Zij speelden onder andere op Dranouter, Folkwoods, Deerlycke, Boombal en een groot aantal Nederlandse balfolks. (www.lirio.nl)

Praktische info:
19.00 zaal open
19.30 dansinitiatie (introductie van de danssoorten van die avond, veelal New England)
20.30-22.15 Hobson's Choice
22.15-24.00 Lirio
24.00-sluiting sessie

Locatie: V420, Vleutenseweg 420, 3532 HX Utrecht
Entree: 6 euro.