Stichting Draailier en Doedelzak organiseert 29 en 30 oktober cursussen draailier, doedelzak, dans en ensemblespel en haalt daarvoor onder andere enkele gerenommeerde Franse docenten naar St. Michielsgestel. Die docenten spelen ook ten bal de avond vóór de cursussen op vrijdag 28 oktober in Gorinchem. Dan staan "Les musiciens de Quercy" op het podium, bestaande uit de docenten/muzikanten Jacques Martres (doedelzak), Michel "Coco" Le Meur (draailier), Guillaume Roussilhe (rietinstrumenten), Hélène Marty (dansinstructie) en Cyrille Brotto (viool en accordeon). Het bal is in de Aanlegstijger, Vissersdijk 30 in Gorinchem. Er zal eerst een kort concert plaatsvinden, gevolgd door het bal. Aanvang 20:30. Entree 5 euro.

Het vijftal komt uit Quercy, een streek in Frankrijk te zuidwesten van de Auvergne. Rijk aan traditie en prachtige (dans)muziek. Er wordt met name gezongen in het bijna uitgestorven occitaans; een taal die zich uitstrekt van noordoost Spanje, heel zuidelijk Frankrijk en noordwest Italië. De Fransen zijn allen actief als docent (staatsdiploma traditionele muziek!) en als uitvoerend muzikant, en soms ook als instrumentenbouwer.

Cursussen
Tijdens de najaarscursus van de Stichting Draailier en Doedelzak in groepsaccomodatie De Zonnewende, Esscheweg 78 te St. Michielsgestel (bij 's Hertogenbosch) hebben zij een flink aandeel in de cursussen.

Michel ‘Coco' Le Meur geeft een cursus aan gevorderde draailier-spelers die geïnteresseerd zijn in balrepertoire en straatanimatie. Er wordt groepsgewijs gewerkt aan traditioneel en nieuw materiaal uit zuid-west Frankrijk, zowel ritmisch als harmonisch twee- en driestemmig gearrangeerd. In deze groep zijn zowel g-c als d-g draailieren welkom.

Jacques Martres gaat aan de sla met gevorderde doedelzakspelers. Allereerst natuurlijk zij die instrumenten bespelen van het type cornemuse du centre en aanverwanten (16 pouces, g-c). Er wordt gewerkt aan Occitaans repertoire. Daarnaast zijn ook spelers met een chabrette (in Bes oftewel si-bemol) welkom: voor hen is er repertoire uit Quercy, Limousin en Perigord. Tenslotte kunnen ook spelers met een cabrette (met een speelpijp van 39 cm.) hun tanden zetten in het standaard repertoire uit Auvergne.

Hélène Marty & Cyrille Brotto verzorgen een dansworkshop waarvoor enige danservaring gewenst is. Het repertoire zal bestaan uit dansen uit Occitanië, zowel paardansen als mazurka en scottish, als ook groepsdansen als rondeau, congos, rondes, en formatie-bourrées. Marty is de dansdocent, Cyrille Brotto speelt live de muziek op accordeon of viool.

Guillaume Roussilhe geeft een workshop ensemblespel, die bedoeld is voor spelers van gevorderd niveau en zij die daar tegen aan zitten. Behalve draailier en doedelzak zijn ook alle andere instrumenten welkom die hiermee kunnen samenspelen; bas en percussie zijn uitdrukkelijk welkom. Instrument en stemming duidelijk aangeven op het aanmeldingsformulier. Het repertoire zal bestaan uit materiaal uit Quercy, Limousin en Auvergne. Er wordt op het gehoor gewerkt aan ritme, cadans en opbouw van de stukken ten einde te komen tot een collectief samenspel.

En dan zijn er cursussen draailer door Arina Stam (starters) en Cor Westbroek (iets verder dan beginners). En doedelzak cursussen door Frans Hattink (starters) en Jan Leeflang (iets verder dan beginners).

Om nog meer rendement te halen uit de beginnersgroepen doedelzak en draailier, biedt de organisatie de deelnemers een aantal extra mogelijkheden. Op zaterdag 15 oktober 2005 is in Zeist een voorbereidende bijeenkomst (van 10.00 tot 12.00 uur); deelnemers krijgen hier eerste instructies en huiswerk waarmee ze in de twee weken tot de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. Heb je nog geen eigen instrument, dan bestaat de mogelijkheid om dat via Stichting Draailier en Doedelzak tegen gereduceerd tarief te huren van 15 t/m 30 oktober 2005.

Zie ook: www.antenna.nl/draailier-doedelzak.